Здравната комисия отхвърли предложенията за пушене в заведения (обновена)

Протест след първата заявка на депутатите да отменят пълната забрана през юни тази година. Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Протест след първата заявка на депутатите да отменят пълната забрана през юни тази година. Снимката е архивнаСлед повече от два часа на разпалени спорове здравната комисия в парламента отхвърли двете предложения – на "Атака" и БСП – за либерализиране на закона за пушене на закрито.


И по двете предложения "против" гласуваха по 10 човека, а "за" - по седем. Въпреки това те ще се разгледат в пленарна зала, като се очаква това да е скоро – амбицията на БСП е това да се случи преди края на годината. 


Пациентски организации, граждански инициативи против пушенето и собственици на заведения и депутатите влязоха в словесни схватки помежду си. Председателят на комисията Нигяр Джафер се наложи многократно да повиши тон и да поиска тишина. Позицията на спортното министерство, която е в подкрепа на отмяната, пък предизвика смях и изненада сред част от присъстващите. Здравното министерство отново повтори позицията си против отпадането на пълната забрана. От политическите партии  на двете позиции застанаха "Атака" и БСП срещу ДПС и ГЕРБ.  
Спас Панчев, който е инициатор за промяната в "Коалиция за България", заяви, че решението точно за този закон не е политическо, а зависи от личните убеждения на депутатите. По думите му, единствено позицията на ГЕРБ е взета партийно, защото те въведоха забраната за пушене, но ако можеха да гласуват по съвест в пленарната зала, вероятно част от тях също биха подкрепили промяната.


"Има нагласа за това в пленарна зала да бъде подкрепа либерализацията на забраната за тютюнопушене, защото се счита, че това е един неработещ и корупционен закон. Този закон разделя хората на групи и създава проблеми в нашето общество", коментира Панчев пред журналистите. По думите му над 3.5 млн. българи са пушачи и те трябва да имат право на избор, когато излизат на заведение. 


Към аргумента на Панчев, че човек има право сам да избира дали да пуши, или не, се присъедини и депутатът от "Атака" Димитър Димов. В отговор на Даниела Дариткова от ГЕРБ, че хората всъщност масово подкрепят забраната, той отвърна "Ако колегите от ГЕРБ са толкова загрижени за здравето на българите, нямаше да съкратят 17 болници по време на тяхното управление". 


Бившият здравен министър на ГЕРБ Десислава Атанасова пък припомни, че "Върховният административен съд още преди 2011 година се е произнесъл по казуса в община Кюстендил, като е заявил, че тютюнопушенето не е субективно право и ограничаването на тютюнопушене не е ограничаване на правата на българите". Атанасова изрази учудването си от позицията на Министерството на младежта и спорта, но след това го оправда с това, че ведомството е оглавявано от професор по синтаксис. 


Зам.-председателят на комисията по здравеопазване Тунчер Кърджалиев определи предложените законопроекти като неаргументирани и призова докторите в комисията да гласуват против, защото "няма икономически аргументи, които да стоят над живота и здравето на гражданите".


По-късно вечерта пресцентърът на Министерството на спорта разпространи съобщение, в което обяви, че изказването на експерта Мирослава Стефанова на комисията по здравеопазване е "лично мнение и не отразява официалната позиция на министър Мариана Георгиева и на министерството".


"Становището по тази важна тема за нашето общество, изразено и в началото на седмицата от спортния министър, остава непроменено – пълната забрана за тютюнопушене да остане в сила, както е досега", пишат от пресцентъра, като припомнят, че министър Георгиева вече се е обявила срещу идеята за либерализиране на режима.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK