Главният съдебен инспектор Ана Караиванова подаде оставка (допълнена)

Ана Караиванова

© Николай Николов

Ана КараивановаГлавният инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) Ана Караиванова е депозирала оставката си в деловодството на Народното събрание, съобщи самата тя по време на обсъждането в парламента на годишния доклад за дейността на ВСС.


"Народното събрание (НС) трябваше да събере конституционно мнозинство за избора на главен съдебен инспектор, а не за да приема нов мораториум на продажбата на земя на чужденци, който се приема доста негативно от европейските ни партньори", заяви вчера министърът на правосъдието Зинаида Златанова в упрек, че вече повече от половин година няма процедура за избор на нов главен инспектор.


Нито предишният парламент, нито настоящият успяха да постигнат съгласие за избор на неин наследник.
Мандатът на Караиванова изтече в началото на годината.
"Понеже разбрах в последните дни, че основната пречка за съдебната реформа е моето оставане на длъжността след изтичане на срока и това ще е единствената причина за негативния доклад, очакван от Европейската комисия, искам да заявя, че аз съм депозирала своята оставка в Народното събрание. Сега, уважаеми народни представители, сте вие на ход", заяви от парламентарната трибуна Ана Караиванова, цитирана от "Правен свят".


Тя заяви още, че "най-после" Народното събрание я е поканило да отчете своята дейност. "През първия четиригодишен мандат смятам, че Инспекторатът се опита да изпълни ролята си така, както беше замисълът на законодателя – да установи един цялостен, ефикасен контрол, защото инспекторатът към Министерството на правосъдието до 2007 г. беше принизен, обезличен, смачкан. Усилието ни беше да се проверят всички съдебни органи, които са над 350, за да може да видим цялостната картина и да разберем къде са проблемите", заяви още Караиванова.


Според неофициална информация тя вече е подавала неколкократно оставка до парламента, но без резултат. Караиванова, която беше заместник - правосъден министър от квотата на БСП беше избрана за поста главен инспектор по времето на кабинета на тройната коалиция.


През октомври най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите призова парламента да избере наследник на Караиванова. В позицията, разпратена до Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието, се припомняше решение на  Конституционния съд от 2005 г., според което по отношение на тази длъжност не може да се продължава срокът за заемането й.


Главен инспектор в Инспектората към ВСС се избира с квалифицирано мнозинство и е известно, че тази е основната причина досега да не се открие процедура за избор, тъй като в момента не е възможно да се обединят две трети от депутатите  около една кандидатура.


Инспекторатът към ВСС беше създаден с големи очаквания за подпомагане на ВСС за създаване на ефективна организация в работата на съдебната власт и той получи през 2012 г. положителна оценка в доклада на Европейската комисия за подобряване на дисциплината и отчетността на съдебната система, припомни в позицията си съюза.


"Винаги ценя повече достойнството си, отколкото заплатата си"


Подадох оставката си пред парламента, защото винаги повече ценя достойнството си, отколкото заплатата, заяви пред журналисти в парламента Караиванова. Тя не уточни защо не е подала оставка преди време.


"Съдебната система трябва да работи и да се търси отговорност на тези, които не работят. Наскоро имах разговор с една млада съдийка и попитах как са се справили в Районния съд, тя каза с много лишения от личния живот, аз й отговорих, че в София особено е така", заяви още Караиванова.

По думите й "трябва да се търси отговорност на всички, които не са си свършили работата".
Според Караиванова случайното разпределение на делата не е панацея, то е "на кого ще възложим поредния скъп софтуер". "И най-случайно да бъде разпределено едно дело, ако то не върши работа, няма смисъл",смята вече бившият главен инспектор.


По отношение на прокуратурата Караиванова заяви, че главният прокурор много се стараел, опитвал се да наложи дисциплина в държавното обвинение и доказателство за това били докладите на прокуратурата.


Караиванова изигра ключова роля след избора на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд. Тогава след искане да бъдат проверени делата на  Янева, след като в медиите излезе информация, че тя е гледала дело на "Софийски имоти", а преди това е била посредник на баща си по сделката със същата фирма.


Тогава Караиванова заяви, че инспекторатът не работи по поръчка и ще провери всички съдии в наказателното отделение на съда.


Което беше прецедент - за първи път по един сигнал се проверява цял съд. Това беше първият знак за извънредност. Общата проверка на всички съдии в отделението със сигурност ползваше както тогавашното правителството, така и самата съдийка.


В крайна сметка Янева беше наказана със "забележка" за забавени 43 дела. Вчера съдебният съвет гласува председателя на СГС да получи ранг "върховен съдия". Караиванова се включи със становище, според което последиците от наказанието "забележка" на Янева би трябвало да са заличени. А като положителен факт тя изтъкна, че само ръководителят на СГС не е обжалвал наложеното й от ВСС наказание, за разлика от останалите съдии с нарушения, установени от инспектората тогава.


От отчета


"Констатираме, че три пъти се призовава държавен орган, чийто адрес е публично известен и един отговорен магистрат трябва да си прегледа отговорно делото и да не го отлага. Наблюдава се безкритично продължаване на сроковете на съдебните дела. През 2012 г. се натъкнахме на случаи по темата за обезщетение на българските граждани, пострадали от продължително правораздаване, според които излиза, че по-евтино ще излезе на гражданите да няма наказателно правораздаване. Имаме случай, че поради това, че 5 години съдия не изписал мотивите за кражби на двама крадци, делото се прекратило по давност и сега държавата ще плати на двамата крадци обезщетение. По-евтино ще им излезе на гражданите да няма правораздаване", заяви  още Караиванова.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK