Прокуратурата няма да разследва хулиганство заради некролозите на Камен Ситнилски

Камен Ситнилски

© Анелия Николова

Камен СитнилскиПрокуратурата е постановила отказ да образува досъдебно производство във връзка с разлепените некролози на временно отстранения член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски. От държавното обвинение са приели, че се касае за форма на протест, макар и неприемлива, а не за обществено опасно деяние, съобщиха за "Дневник" от Софийска районна прокуратура.


Оттам уточниха, че не са събрани достатъчно убедителни данни.


В деня, когато петима членове на Висшия съдебен съвет внесоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу колегата си и бивш заместник-главен прокурор Камен Ситнилски, по улица "Екзарх Йосиф", където се намира сградата на съвета бяха разлепени некролози.
Върху тях беше изписано "В памет на съдебната система", а отдолу беше поставена снимка на Камен Ситнилски. На некролога беше изписано още: "Той предаде честността, правосъдието и доверието към съдебната система". Над образа на Ситнилски пък пишеше: "На 25.07. се навършват 40 дни откакто хората искат да защитят длъжността, която Камен Ситнилски узурпира и предаде".

Главният прокурор Сотир Цацаров тогава с изненада научи за акцията и коментира по този повод:"Това е идиотия пълна".

"Нищо не мога да ви кажа, но каквото и да се случва по отношение на г-н Ситнилски, както и каквото и да се случва вътре във ВСС, това е възможно най-нелепата форма на изразяване на някакъв … не бих я нарекъл и позиция, на някаква режисура, ако щете", каза главният прокурор.


Същият ден съдебният съвет реши да образува дисциплинарка срещу колегата си. Повод за това станаха  изнесените в края на юни записи на разговори между Ситнилски, Румен Боев (член на ВСС) и други магистрати, които са уговаряли как да бъде гласувано на делегатското събрание, което излъчи прокурорите във ВСС миналата есен. Малко след изтичането им започнаха и протести пред съдебния съвет.


Дисциплинарният състав с членовете на съвета Галя Георгиева, Васил Петров и Магдалена Лазарова в края на септември предложи, а мнозинството в съдебния съвет гласува "за" временното отстраняване от длъжност на Ситнилски, докато дисциплинарката срещу него не приключи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK