Студентска революция: Пълна окупация на ректората на СУ до оставка на кабинета (видео)

Кадър от момента, в който студентите четат декларацията за окупирането на Ректората

© Любена Нинова

Кадър от момента, в който студентите четат декларацията за окупирането на РекторатаСтудентите, блокирали зала 272 на Софийския университет, обявиха "безсрочна и ефективна" окупация на ректората до оставката на правителството на Пламен Орешарски.


По-рано днес групата на "Ранобудните студенти", участваща в окупацията на различни зали из учебното заведение, се събраха да решат последващите си действия. Малко преди 21 ч. те обявиха пълна окупация на ректората.


В момента студентите не допускат никой да влиза и излиза от сградата на ректората в центъра на София.
В декларацията си студентите постават пет цели на окупацията: Незабавно разпускане на Народното събрание, възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори, нетърпимост на общественото тяло към ширещото се престъпно беззаконие в най-високите етажи на държавното управление, превръщането на България в цивилизована, правова държава и утвърждаването на справедливостта и знанието като високи обществени ценности.


Пред "Панорама" един от организаторите обяви, че в момента в сградата са около 80 човека. Той обясни, че всички входове на ректората за затворени с вериги, така че никой да не може да влезе в сградата.


Представител на студентите каза, че протестиращите утре ще допуснат в ректората свои колеги, които трябва да се явят на изпит.


Междувременно от "Протестна мрежа" призоваха във Facebook всички студенти, които подкрепят окупацията на СУ да се отправят към сградата на ректората със студентската си книжка и да се присъединят към протестиращите си колеги.


"Това е нашият окончателен вот на недоверие към загубилите всякаква легитимност практики в управлението на България", казват студентите.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK