Даниел Смилов пред студентите: Важна е иронията, за да ни дистанцира от злото

Даниел Смилов

© Антон Попов

Даниел СмиловДаниел Смилов е политолог и специалист по конституционно право от Центъра за либерални стратегии. Той прие поканата на "студентите - окупатори" да говори пред тях и изнесе лекция в петък следобяд. Публикуваме пълният текст с известни съкращения.


Вечерта младежите обявиха пълна блокада на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" до оставката на кабинета. Разпространиха и декларация с три искания, сред които незабавни предсрочни избори и определянето на образованието като приоритет.


Това, за което искам да говоря е темата за политическия популизъм. Тази тема е малко по-обща. Тя дава общата рамка, в която възникват проблемите, срещу които ние протестираме. Така че аз няма да говоря конкретно за настоящата ситуация в България. Това, което ще се опитам да обсъдя с вас, е по-скоро въпроса: защо става така, че политическите партии не само в България, но и в Източна Европа, дори и в някои утвърдени демокрации, изпитват една много сериозна криза?
Почти навсякъде имаме нещо, което може да се нарече


"повишаване на интереса"


засилване на популистките и националистическите партии за сметка на тези партии, които са  традиционни и които са били гръбнакът на демокрацията – такава, каквато я познаваме поне след Втората световна война.


Това според мен е важен проблем, защото той обяснява и много от аспектите на това, което се случва в България - кризисите на управлението, абсурдите на парламента, недоверието в партиите, в парламента, в правителството и други. Темата може да ви се стори малко абстрактна, но според мен е важно да знаем общата рамка, в която конкретните проблеми се случват, за да разберем всъщност голямото предизвикателство, което стои пред нас. Може да се окаже, че няма да се ограничат дългосрочните проблеми. Така че моята лекция, задачата й е по-скоро да постави нещата в една по-дългосрочна времева рамка. 


Ще започна с няколко думи, за това


какво представлява популизмът


и как съвременната политология интерпретира и дефинира този феномен. Тази част от лекцията ще е малко теоретична, все пак сме в университет. Популизмът е доста сложно понятие. Може би най-широко разпространената идея е под "популизъм" да се разбира "демагогия", тоест политиците казват едно, а след това работата е съвсем друга, до смърт, така да го кажем по-простонародно.


От тази гледна точка почти всички партии имат популистически елемент в тях. И това не е толкова просто, защото някой път, някои партии обещават доста неизпълними за дадена държава неща, че е по-добре всъщност да не ги изпълнят, когато дойдат на власт. Популизмът 


има и една възлова употреба


Това е употребата в исторически план, когато популистки партии се наричат да речем аграрните партии в Източна Европа от типа на БЗНС. Популизмът от тази историческа гледна точка е интересен феномен. Всъщност той няма кой знае колко общо със съвременния популизъм и затова аз малко се спирам на него. 


Може би много ясен пример за съвременен политически популистки проект е така наречената "Чаена партия" (Tea party в САЩ) . Тя има всички характеристики и капацитет да мобилизира доста сериозни маси от хора. Така че дори и оттам да тръгнем, веднага излизат няколко ключови характеристки на съвременния вид популизъм.


Първата, и тук разчитам на техническата рамка на Кас Муде, политолог, който в момента работи в Съединените щати. Кас Муде отстоява, че популизмът представлява една минималистична идеология, която противопоставя народа на корумпирания елит. Значи той се опира на едно противопоставяне. От едната страна е народът, чистият народ, а от другата страна е корумпираният елит. И като се замислите повечето популисти правят точно това деление. По този начин те идват на власт в САЩ, в Италия, Полша, Унгария. 


През 2001 година България стана известна с този куриоз бивш цар и монарх да стане министър-председател. Неговата стратегия беше точно такава  - да противопостави народа, чийто разпоредител той се яви, на тогава, както той ги разбираше, корумпираните партии. Можем да причислим и ГЕРБ с Бойко Борисов, който за втори път повтори успеха на Симеон Саксобургготски от 2001г. и струпването на мобилизацията беше същото.


Така, значи първата важна характеристика на съвременната популистка партия е точно тази минимална идеология. И като се замислите, разбира се, за всяка една от тези партии, които споменах, можете да стигнете до някакви други елементи, като идеология прикачени към нея. Но всъщност основното е


противопоставянето на народа на корумпирания елит


Това е идеологически минимализъм, лекота.


Втората характеристика след минималистичната идеология е организационната лекота. Повечето от тези партии, които възникват по този начин, някои от тях са движения, дори нямат формално структури на партии. Други прерастват в партия, но нямат партийна мрежа и така нататък.


Голяма част от мобилизацията минава през медиите. Получават се интересни хибриди между партии и медии - "Атака", която възникна от медия; партията на Бареков е пример за директен хибрид между телевизия и партийна структура.


Популистите в управление могат да станат предизвикателство за демокрацията и конституционната рамка. От конституционната рамка казват, ние правим това, което хората искат от нас. Каквото изискват, това ще извършим. Популизмът води до едно изпразнено съдържание на политиката заради твърди ограничения като ЕС, НАТО. Каквото и партиите да правят, твърдите стабилизатори (твърдите ограничения) няма да бъдат подронени.


Популистката ситуация окуражава партиите да се държат безотговорно


Защо се подклажда подобен тип политика? Заради дълбокото социално недоверие. В сравнителен мащаб доверието в политическите партии не само в България, но и в цяла Европа е на критично ниски нива. Много нисък процент от хората вярват в парламента, който е основна демократична структура, както и в това, че политиците управляват в интерес на всички.


Основният проблем в по-дългосрочен план е как да конструираме политически ред, при който хората вярват, че чрез властта, чрез колективните действия могат да подобрят своята ситуация. Те вярват, че правителството не е някаква официална заплаха, а напротив – чрез правителството, чрез парламента могат да подобрят не само своето положение, но и положението на всички. Протестите показват, че вярата за промяна не е изчезнала. Хората имат сили да възвърнат потенциала си за развитие.   


Да запазим чувството си за хумор или иронията. Иронията е много важен инструмент, за да се дистанцираме от злото, което се среща навсякъде.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2997 Любопитно

  "Разпространиха и декларация с три искания, сред които незабавни предсрочни избори и определянето на образованието като приоритет." - от правителството вече обявиха като приоритет образованието, а подобни ИЗКУСТВЕНИ протести са като пародия на ИСТИНСКИТЕ. Подкрепа за КАКВО? Пълна окупация на КАКВО? Нещо няма тежест в исканията, а само патос, по инерция.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  ....специалист по конституционно право от Центъра за либерални стратегии на "Отворено общество" ...
  Щеше да бъде комично, ако не беше трагично.

 4. 4 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ако съм на Орешарски, ше им тегля ена на сички и да се "спасяват"! Да идват некадърните герберасти и нацяло да скапят държавата.

 5. 5 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  "Основният проблем в по-дългосрочен план е как да конструираме политически ред, при който хората вярват, че чрез властта, чрез колективните действия могат да подобрят своята ситуация. "

  В първо сме длъжни да обясним "реда"...
  Останалото, хората сами ще си го насторят ...

 6. 6 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хм, интересен е примерът с ГЕРБ като политически популизъм :
  - партията която именно ни предупреди, че Станишев и БСП бягат от отговорност,
  - партията която изоблечи корупционните схеми на Тройната коалиция и празните проекти

  В същото време БСП ,която тотално загърби обещанията си към малките хора не е спомената.

  ДПС също липсва от картинката. Партията която се бори за правата и свободата на малцинствата (разбира се стига да не са ЛГБТ). Партия с най-много дни в изпълнителната власт. И съответно електорат буквално захвърлен на пътя заради уреждане на корпоративни интереси (вж. проектозакон "Пеевски-ментата".

  Партията Атака идва едва на трето място.

  Иначе да, принципно, думите са правелни.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 7. 7 Профил на hachko
  hachko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И все пак, възникването на "популизма" не е ли повелята на времето как живеем ? Или с други думи т.н. "Историческа необходимост" ?

 8. 8 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Елементарно студенти! Щом един ниЗък соросоид сте поканили, а и предишният ви "гостуващ" лектор, бе като него,значи ще бъдете УПОТРЕБЕНИ! Умните българи едно време, когато са вземали котка за да им лови мишките, са вземали котка от сой. А този ловец на зли духове е приучен да се храни от паничката с уискас на дядо ви ШОРОШ! Гледах го снощи в Панорама- обикновен ежедневен измамник!Е, ако и вие 70 на брой(от 40 000 студенти) сте като него, то тогава се извинявам за казаното, защото все пак и вие имате достойнство, а пък аз......!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK