Християните отбелязват днес Димитровден

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В миналото Димитровден е бил съпровождан с много тъга, но и с надежди за по-добър живот.Честит празник,а на имениците здраве и вяра

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В миналото Димитровден е бил съпровождан с много тъга, но и с надежди за по-добър живот.Честит празник,а на имениците здраве и вяра

 3. 3 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Честит Имен Ден на всички именници! Живи и здрави да са, късмет, успехи и веселие им пожелавам и да не забравят да почерпят!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Честит имен ден на именниците и честит празник на всички

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 5 Профил на патиуанчо
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на патиуанчо
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  Много здраве и късмет за именниците и техните близки!
  Хубав празник!
  Наздраве!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, Д-р
 10. 10 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 434 Весело

  Честито и на Кеворк

 11. 11 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 385 Весело

  ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН! На всички много живот и здраве!

 12. 12 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Честит празник на именниците...чудесен ден за посрещане на близки и приятели!!!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 13. 13 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Честит празник!
  В пловдивската църква Св. Димитър Солунски днес, освен празничната служба, ще има и откриване на красивата мраморна чешма във формата на паун, изградена от скулптора Цвятко Сиромашки и ще бъде даден курбан за поклонниците, организиран от Дружеството Св. Димитър. Същото това дружество, състоящо се от хора с името Димитър, в продължение на десет години е организирало и финансирало възстановяването на храма и целия комплекс - например, възстановена е прилежащата постройка, чието подземие е дадено за ползване на студенти от АМТИИ, специалност църковна живопис, а на горния етаж ще бъде организирано неделно училище. Вчера беше открита изложба на икони, дело на талантливите ученици. Горещо ви препоръчвам да посетите църквата и галерията!

 14. 14 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Казват че Свети Димитър яздил червен кон, а то е било, защото руйното вино вече е станало. На всички именници честит празник! А на всички празнуващи и гостите им - да им е сладко червеното вино!

 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Похвално слово за свети Димитър
  От св. Климент, Охридски Архиепископ, ученик на св. братя Кирил и Методий.
  Братя,
  Настана светлият празник на Христовия воин и мъченик Димитър, който с вярата си светло озарява всичко и с любовта си подбужда към вечния живот.
  Този преблажен мъченик за Христа, Димитър, от млада възраст придоби знания и израсна като доброплодна лоза, напоявайки всички с духовна сладост, а разумът му разцъфтя като лилия (по Ос. 14:6). С благоуханната си обич той привличаше всички към Христовата вяра. Украсен беше с добротата на Христа и с красотата на лицето си блестеше като ангел. От него бликаше мъдрост — като съкровище, което носи живот. Той беше далеч от всяка нечистота и плътска похот. Като насочваше твърдо ума си към възвишеното, той търсеше прародителското място и достойнство, от което отпадна прародителят Адам. От ранни зори той отдаваше цялото си сърце на молитва към въплътилото се божие слово, назидавайки се винаги с псалми, славословия и духовни песни, казвайки: "Ще те възлюбя, Господи, крепост моя! Господ е моя твърдина и мое прибежище, мой Избавител (Пс. 17:2-3). "Нему се уповаваше сърцето ми, и Той ми помогна, и сърцето ми се зарадва; аз ще Го прославя с моята песен." (Пс. 27:7). А всички, като се учудваха на особената светлост на лицето му, пламтяха от обич, желаейки да се приближат до него и да се приобщят към животворните слова, които като мед течаха от устата му. Той пък с радост ги поучавате, казвайки:
  - Вие, мои възлюбени братя, не се съблазнявайте, гледайки тези омразни на Бога царе, които се помрачиха от бесовската измама, отстъпиха и се отвърнаха от Бога, който сътвори небето, земята и морето и създаде всичко от нищо. От него се отвърнаха и се прелъстиха, и се поробиха като обикновените човеци, и си направиха идоли. Вижте, прочее — [идолите] имат уста, но не говорят; имат очи, но не виждат; имат уши, но не чуват; нозе имат, но не ходят. Подобни на тях да бъдат ония, които ги правят, и всички, които се надяват на тях (Пс. 113:13-16). А вие, братя, познайте Бога, който не живее в ръкотворни храмове, нито приема служение от човешки ръце и е неизразим в своята божественост и сила. Той не можа да гледа как човешкият род се е поробил на бесовете и поради това, като сведе ниско небесата, слезе, приемайки плът от светата Дева, и обновявайки човешката природа, уподоби се на нас. Въплъщавайки се безсеменно, той стана едновременно и Бог, и човек, за да ни изтръгне незасегнати от сатанинската измама. Той благоволи да претърпи разпятие и смърт заради нас, като умъртви нашите прегрешения. Но понеже той е безсмъртен по природа, възкръсна от мъртвите, възнесе се на небесата и седна отдясно на Отца. Той е установил и определил ден, в който ще дойде да съди живите и мъртвите, за да въздаде на всекиго според делата му.
  С такива поуки като наставляваше всички във вярата, свети Димитър ставаше още по-светъл и сияеше с духовната си сила повече от слънцето. Такива са поуките на този богогласен език! Такава е и неизразимата му отзивчива душа! Затова и Господ сложи върху него привлекателна красота, като пожела да украси пречистата му глава с двоен венец. Той му каза: "Добри и верни рабе... над много ще те поставя; влез в радостта на своя господар" (Мат. 25:21).
  Настъпи времето на пресветлото му венчание [с мъченически венец]. Максимилиан Еркулий победи готите и савроматите и слезе при римляните в град Солун. Бидейки почитател на бесовете и богохулник, той започна да принуждава всички да принасят жертви на скверните бесове. Съобщиха му за блажения Димитър и му казаха: "Той не само хули нашите богове, но и постоянно бунтува целия град; почита друг Бог — Иисуса." Идолопоклонникът Максимилиан се разгневи, заповяда да доведат Димитра и му рече: "Твоята красота и изразът на лицето ти ме карат да те обичам; ако принесеш заедно с мен жертва на моите богове, на които всички боляри служат, то ти ще бъдеш пръв в палата ми и ще получиш най-висок сан." А блаженият Димитър му отговорил: "Царю, писано е — тези богове не са сътворили небето и земята, да погинат! (Иер. 10:11) Защото те са идоли, дело на човешки ръце. Имат очи, но не виждат; имат уши, но не чуват, те не издават глас с устата си; подобни на тях станаха ония, които ги почитат" (по Пс. 113:12-16). Като промени израза на лицето си, царят заповяда да затворят Димитра в тъмница. И там той бе увенчан с победния венец. Като завърши доброто изповядане [на вярата] и подвига, той утвърди чрез победата на кръста Христовия воин и светлозарния свой спътник Нестор [Нестор е юноша, който побеждава на арената в Солун императорския борец Лий, като преди това получава благословия за битката си с Лий от св. Димитър в затвора. След смъртта на Лий императорът заповядва да прободат св. Нестор с копие. Паметта му се празнува на 27 октомври.]. Десницата на Всевишния увенча тях двамата със силата на Пресветия Дух, а с чудесата им духовно възвесели света.
  Като се събрахме сега за тяхно възпоминание, нека радостно изречем едногласно похвала за тях, казвайки:
  Радвай се, Димитре, светлозарно слънце, ти, който прогонваш греховния мрак от тия, които с топла обич те почитат!
  Радвай се, незалязваща заря, ти, който просвещаваш всички с благочестието си!
  Радвай се, пресветли мъчениче Димитре, ти, който с доброто изповядване [на вярата] извърши тоя пресветъл подвиг и се украси заслужено с нетленния венец! (по 1 Тим. 6:12-13; 1 Кор. 9:25).
  Радвай се, всечестни богоугодниче Христов Димитре, славен с изповеданието си [на вярата], ти, който поради пробождането в ребрата се уподоби на прободения заради целия свят Христос!
  Радвай се ти, който си горещ застъпник на всички скръбни, прибягващи под твоя закрила!
  Радвай се ти, вечно бликащ извор, разливащ струи на изцерения за всички, които са обхванати от душевни страдания!
  Радвай се ти, твърда основа на твоето отечество, който като истински пастир полагаш [душата си] за Христовото стадо, казвайки: "Или заедно със спасяваните ще бъда спасен, или заедно с погиващите ще погина!" Защото такова беше твоето пресвято желание — да спазиш Христовото слово, подвизавайкя се с любов, както е казал Господ: "Не бойте се от ония, които убиват тялото, а не могат нищо лошо да сторят на душата; а бойте се повече от оня, който може и душата, и тялото да хвърли в геената; от него се бойте" (по Мат. 10:28; Лук. 12:4-5).
  И така, ти, пречестни страдалецо за Христа, Димитре, помоли се усърдно за нас, които чествуваме твоята смърт с вяра и любов, като измолиш милост и прощение за греховете ни. Защити ни от всички страдания и беди, та запазвани здрави чрез твоите молитви, да прославяме името на пречистата и светата, и животворяща Троица — Отца и Сина, и Светия Дух сега и всякога, и във всички векове. Амин!
  Величаем Тя, святителю отче Клименте,
  иже ученьми твоими роды словенския просветил еси
  и ко Христу привел еси.

 16. 16 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Сто години живот и здраве за всички Митковци! Кметът на Бургас и той да е жив и здрав, Господ да му е на помощ! Давай, кмете! Ко требе, ше ги тепаме с гьостериците, ама ше си кмет, докато свет светува!

 17. 17 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#10] от "IronHead":
  Това беше ъперкут..следва нокаут))))+++++

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1215 Весело

  Честит празник на всички,специално на именниците и на жителите на празнуващите градове.
  Настроение,усмивки,обич!

 19. 19 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Честит имен ден на всички , които носят това име!

 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Честит празник ! Честито на именниците да са живи и здрави !

 21. 21 Профил на funstruction
  funstruction
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Честит празник на всички майстори и строители: http://www.funstruction.net/2013/10/tchestit-praznik-na-vsitchki-stroiteli/

  www.funstruction.net - Забавни снимки и куриози от строителството
 22. 22 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Честит имен ден на празнуващите днес.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK