Социалното министерство започва работа по нов модел на подпомагане

Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика

© Надежда Чипева, Капитал

Хасан Адемов, министър на труда и социалната политикаНапълно нов модел на социално подпомагане се обмисля в Министерството на труда и социалната политика - вместо помощи, нуждаещите се да получават ваучери за социални услуги, какъвто е принципът в Белгия. Идеята е все още е на много ранен етап и ще е необходимо пълно съгласие със социалните партньори, но амбицията на ведомството е още от догодина да заработят някои от ваучерните услуги, а в края на лятото да бъде представен целия пилотен проект. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по време на семинар с журналисти в изборния си район Разград.


Системата с ваучери ще е приложима за всички групи, които сега получават помощи по едни или други критерии, например безработните младежи до 29 години, семействата с деца, инвалидите. Така например вместо помощ за дете над 16 години, тези семейства могат да получат директно ваучери за учебници.


Причината да се мисли за нов модел на социално подпомагане е тази, че колкото и пари да се дават на калпак, те винаги ще бъдат недостатъчни и ще има недоволни, обясни министърът. Вместо това трябва да се намери начин да се оптимизира и рационализира цялата система.
"За социално подпомагане например плащаме повече от половин милиард лева на година. Но какво се оказва - че всички са недоволни. И политиците, които искат още, и бенефициентите, които са недоволни от тези два - пет лева увеличение. Недоволни са и работодателите, които плащат осигурителни вноски", изброи Адемов.


"Традиционно през годините, под обществения и политическия натиск, на синдикатите и на работодателите, правим някакви стъпки - дали с 80 милиона допълнителни, или с 90, и търсим баланс на общественото мнение, което никога не се получава. Сигурен съм, че и сега няма да се получи въпреки този бюджет, който за пръв път минава 1 млрд. лв. Можем да продължим по този начин, но това според мен е инерционен подход - подходът на статуквото", допълни социалният министър. 


Освен общото недоволство, проблем са и злоупотребите със социалните права. Като пример за дисфункционалността на сегашната система Адемов даде нашумелия случай с русокосата Мария. "Майката на Мария постави една безпощадна оценка на нашето социално подпомагане. Каза, че ражда, за да се издържа от това, т.е. превърнала е подпомагането в индустрия. Звучи ми жестоко и жалко, но всички трябва да са съпричастни към този проблем. Трябва ли да продължим по този начин?", каза той и отговори на реторичния въпрос така: "Колкото и банално да звучи, парите на данъкоплатците трябва да се харчат ефективно - да попадат при тези, които имат нужда; при тези, които са предприемчиви; и при тези, които не могат да се справят сами".


За първи път от 23 години социалното министерство има най-големия бюджет в кабинета, обяви министър Адемов. През 2014 г. за социално осигуряване, подпомагане и грижи са предвидени над 1 млрд. лева. Това е повече от една трета от общия държавен бюджет и се равнява на 13.4% от БВП.


Увеличението от 94 млн. лв. спрямо бюджета за тази година се получава като част от политиките, заложени в програмата на новото правителство, както и като изпълнение на част от предизборните обещания, уточни министърът и допълни, че "възможностите на сегашната бюджетна процедура не позволяват по-голям бюджет".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 685 Любопитно

  Това е европейския модел :
  "Репу̀блика А̀встрия - член на Европейския съюз от 1995. През 1995 страната става част от Шенгенското споразумение. Към 1 януари 2011 населението на страната надхвърля 8,4 милиона, от които австрийците са 7,5 милиона
  Пенсиониране мъже :
  сега на 58 г.,
  2025 г на 6о г.,
  2060 г- на 61 години
  Къде сме ние ?"
  http://www.vienna.at/pensionsantrittsalter-steigt-zu-langsam/apa-1415286300

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Този модел отдавна трябваше да се въведе у нас! Тотю само люпеше семки....Все пак да не бъдем прекалени оптимисти - нека да се радваме, когато се въведе системата?

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Гневно

  "Майката на Мария постави една безпощадна оценка на нашето социално подпомагане. Каза, че ражда, за да се издържа от това, т.е. превърнала е подпомагането в индустрия..... Трябва ли да продължим по този начин?" - Много късно политиците стигат до тоя извод!? Похарчени са милиарди пари на бедните ни данъкоплатци до сега...

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich":

  От гледна точка на доминиращата управляваща партия в следкомунистическа България майката на Мария не само ражда, но и ражда правилния електорат...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 5. 5 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Това министерство, освен социално е и трудово, и е крайно време да започне да развива трудовия пазар. Това ще реши и много от социалните проблеми.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Подпомагането в натура ще доведе само до това, че същите стоки ще си ги купуваме на битака на половин цена, щедро предлагани от получателите им. Пример от миналото: помощите за отопление...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 7. 7 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Няма да стане.
  Циганите ваучери за учебнци не пият.

 8. 8 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 523 Весело

  До коментар [#4] от "cinik":

  Остава само да канализират нейния начин да прави пари и да й взимат данъци.

  Ще взема да инвестирам в осиновителния бизнес.

  ден година храни.
 9. 9 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Социалното министерство започва работа по нов модел на подпомагане..

  Стига,.. червен...капитализъм..
  - Новия модел ще е, ..по "социалистически"..
  пет за мен, ...едно за теб... и гласувай за нас !!!

  urkobozambo
 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  А за тези ваучери хартията и отпечатването им с всички атрибути, транспортирането колко ще струва и кой ще намаже филията ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 11. 11 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Мързеливите не искат ваучери, те искат пари в брой и да не работят....не си обяснявам как има хора и то много , които никога не са работили, нито пък търсят работа....

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#11] от "pentuer":
  Работят само, че в сивата а някои направо в черната икономика кой мислиш продава цигарите и други акцизни стоки без бандероли.
  Те ваучерите ще фалшифицират и печалбата им ще е двойна.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  [quote#6:"cinik"]Подпомагането в натура ще доведе само до това, че същите стоки ще си ги купуваме на битака на половин цена, щедро предлагани от получателите им.[/quote]
  Обаче продажбата на половин цена, означава също, че ще пропише само половината, а този който купува дървата (примерно) на половин цена, всъщност получава половината от отпуснатите пари, та преразпределянето става по-справедливо.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1525 Любопитно

  Откровено казано НЕ я виждам как ще проработи у нас ?
  Имайте предвид , че има един куп социални помощи , които не могат да минат с ваучер !
  Например някои от "интеграционните" добавки ,
  тези за рехабилитация и балнеолечение . . .
  Ами как ще стане да си плащам таксата в за социална услуга в Дома за стари хора Сливен ?Не ги виждам тук някои служители в нашия Дом как ще приемат хартийки вместо парични знаци ?
  Няма да могат да лъжат , защото няма да има какво да ги правят и ще пропищят и те !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#6:"cinik"]

  Подпомагането в натура[/quote]

  Ваучера е документ, който ти дава ПЕРСОНАЛНО право за нещо. Когато не се ползва по предназначение от имащия право, става ненужна хартийка....Примерно на Айшето дават ваучер за безплатна храна на детето и в училище или за такса в детската градина. Идеята е добра, ще видим как ще я въведат на дело?

 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  ..."Майката на Мария постави една безпощадна оценка на нашето социално подпомагане. Каза, че ражда, за да се издържа от това...
  ---------

  ДАЗД да получава сигнал от АГ отделенията.
  Като се ражда 3 то,5 то,дете,да отива и да види има ли условия за гледането им.Така ще се прекрати "бизнеса" на тези "родители".
  И ще има по-малко нещастни деца.

 17. 17 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Всичко, което прави правителството е някаква НАДЕЖДА в бъдещето, само и само да се задържи на власт още 10-12 месеца, да уреди свои хора и за подхвърли някакви трохи на бедняците...За производства,създаване на предприятия, обработка на пустеещи земи и интеграция на "добрите" роми и лошите цигани - нито дума...С новите майчински, детски и помощи - производството на недохранени,неграмотни и невъзпитани деца се увеличава....Какви РЕФОРМИ в ущърб на желания електорат...

 18. 18 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Такива ваучери трябва да се раздават и на работещите бедни,каквито има в изобилие.

 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  Браво на този министър

  подпис
 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#18] от "neznaiko_2011":

  Има големи диспропорции в заплащането. Примерно, един келнер на ол инклузива в К.К. Албена /без чужд език, без образование, без дори документ за сервитьор/ получава 450 лв.+50 лв. ваучери за храна от Кауфланд+безплатна карта или безплатна нощувка в комплекса. В същото време заплатата на един начинаещ даскал-висшист е 500 лв.!?

 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":

  Този модел отдавна трябваше да се въведе у нас! Тотю само люпеше семки..."

  -Ония бяха голям ужас-човекомразци.
  От тия се чуха някои добри идеи и обещания,но почти нищо не се очертава да реализират.Поредно разочарование.
 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1841 Гневно

  А къде е държавата да отнема родителските права на недобросъвестни родители с по 10-12 деца, живеещи в мизерия? Тези деца трябва да имат шанс, а не да затънат в блатото на мизерията още от бебешка възраст. Държавата трябва да ги предложи за осиновяване у нас или ако няма желаещи в чужбина, да им намери приемни семейства и т.н. ако не иска те да повторят стереотипа на родителите си да раждат заради помощите.

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  [quote#20:"dobrich"]Има големи диспропорции в заплащането. Примерно, един келнер на ол инклузива в К.К. Албена /без чужд език, без образование, без дори документ за сервитьор/ получава 450 лв.+50 лв. ваучери за храна от Кауфланд+безплатна карта или безплатна нощувка в комплекса. В същото време заплатата на един начинаещ даскал-висшист е 500 лв.!?[/quote]
  Учителите могат да използват летните месеци да си допълнят доходите, нали така? Къде с частни уроци, къде с работа по морето.
  Ако се приключи с порочната практика да се дават социални помощи за раждане по 10 деца, може и да останат повече пари и за образование, здравеопазване, спорт и т.н. Така ще се възнаграждава трудът, а не тунеядството и лентяйството.

 24. 24 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Социалната политика на всички правителства досега превърна циганите в кукувици, които раждат по много деца ,които храним, обличаме, обучаване в социални домове , училища и приемни сейства, размножават се отново и цикъла се повтаря икато паразити изсмукват финансови средства и социална енергия и краят не се вижда. Време е да се каже стоп на тази недалновидност и да се търсят начини за истински работни места и ако трябва задължително да се принудят да работят , за да има някакъв, дори минимален национален продукт. Преди 25 години беше рядкост да се види безработен циганин. Дори катунарите , нищо , че не плащаха данъци и осигуровки все пак се издържаха със собствен труд и натурална размяна. Сега всеки работещ българин и турчин и от който и да е друг етнос , е едва ли не осиновил по един циганин и принудително със социалните закони.

 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#6] от "cinik":


  [quote#6:"cinik"]Подпомагането в натура ще доведе само до това, че същите стоки ще си ги купуваме на битака на половин цена, щедро предлагани от получателите им. Пример от миналото: помощите за отопление... [/quote]Само,че с ваучери(които разбира се ще могат да се ползват в определени обекти) ще се налеят пари точно в тези обекти и вериги.Също както с ваучерите за храна например,които се дават като добавка към заплатата.

 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#20] от "dobrich":


  [quote#20:"dobrich"]ваучери за храна от Кауфланд[/quote]Точно това ме притеснява-така директно държавата стимулира дадена търговска верига.Сега смятам,че ще стане пак така.

 27. 27 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вместо ваучери, трябва да се създават нови работни места. Тези цигани в работоспособна възраст да вървят да работят, а не само да правят деца и да лентяйстват. Те даже и не търсят работа, защото не са гладни. Впрочем какво стана с обещаните 240 000 нови работни места? Започнаха ли вече да ги създават, или само съкращават? Оказва се, че е лесно да обещаваш, но трудно за изпълнение. Работещите хора в България стават все по-малко, а безработните все повече. Така никоя социална система не може да просъществува.

 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#23:"pamela"]Учителите могат да използват летните месеци да си допълнят доходите, нали така? Къде с частни уроци, къде с работа по морето[/quote]

  На чуждия гръб 100 тояги са малко. Не знам как учители по на 45-60 г. ще бачкат на морето по 14-15 часа дневно, а частните уроци са в минало време.....Даскалите се избиват да пишат шестици за да имат ученици, същото се отнася и за вузовете...

 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  До коментар [#26] от "yanne":

  Предлагайте нови опции?!

 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  [quote#20:"dobrich"] В същото време заплатата на един начинаещ даскал-висшист е 500 лв.!?[/quote]
  А частните уроци? Или то е приход, а не доход...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1673 Весело

  [quote#27:"apolitichna"]Вместо ваучери, трябва да се създават нови работни места.[/quote]
  И вместо ваучер за 100 лева, държавата ще плати едни 1000лева, да отвори (оборудва, експерти, ... всичките бумаги и инспектори да го прегледат) едно работно място със заплата 100 лева... и някой ще излезе в болнични още първият месец...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK