Генерал Кирчо Киров: Разузнаването е скъпо оръжие, но и няма държава, която да не го ползва

 

© Дневник

 Разузнаването е скъпо оръжие, но няма уважаваща себе си държава, която да не работи с такова. Плащахме, плащаме и ще плащаме сериозни суми (на агенти-разузнавачи, б.а.), каза в предаването "Всяка неделя" по "Нова телевизия" началникът на Националната разузнавателна служба в продължение на девет години ген. Кирчо Киров.


Той отказа да посочи конкретни суми, които са давани на подобни агенти. "Всеки случай е индивидуален, вървят доста пари, но си струва. И кеш и с документ, и без документ се дават такива пари, но си има начин за тяхното отчитане, добави Киров. Той е категоричен, че материално техническото обезпечаване на службите е на критично ниво и скоро те няма да могат да правят сериозни операции.


Запитан от кого идва атаката срещу него, със заведеното дело за присвояване на близо пет милиона лева бюджетни средства в периода 2007-2011 година, бившият директор на разузнаването отказа коментар, защото делото още е в началото си. "Надали е интересно на кой съм жертва от гледна точка на делото, ако кажа, мога да повлияя на съда", каза още Киров. "Любимата ти максима е не бий падналия, твоят случай не е ли такъв", попита го Кеворк Кеворкян. "Надявам се, че още не съм паднал. Може би съм жертва на истината", отвърна Киров.


В отговор на въпрос той каза, че никога не е спестявал неприятна информация, получена по линия на разузнаването. "Спестявал съм информация за лични качества и поведение. Но когато тя касае някого като институция, никога", поясни бившият директор на разузнаването. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK