Окупацията на СУ продължава, академичният му съвет заседава извънредно днес

Окупацията на СУ продължава, академичният му съвет заседава извънредно днес

© Юлия ЛазароваОкупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" продължава и днес. Денят е неучебен за всички факултети заради извънредно заседание на Академичния съвет за обсъждане на ситуацията.


"Окупацията на Ректората ще продължи, докато бъдат изпълнени исканията ни", каза пред БНР Александър Витанов от Математическия факултет.


Студентите, окупиращи Ректората, са против опитите на партии да използват акцията за повдигане на рейтингите си, каза още Александър Витанов. "Всеки може да прави това, което мисли за угодно, и за нещата, които той иска да постига. Протестът ще бъде дотогава, докато се изпълнят всички наши искания, а те са много прости", допълни той.
"Протест, който не пречи на никого, не е никакъв протест. На нас със сигурност не ни е най-приятното нещо да не спим по цели дни и нощи и да будуваме в Софийския университет. Ние го правим, за да привлечем вниманието на хората", каза студентът за призива на премиера Пламен Орешарски да не се стига до крайности в протеста.


В неделя, в третия ден от окупацията, сградата на Ректората беше атакувана от десетки обявили се срещу блокадата на университета, сред тях беше и депутатът от БСП Борис Цветков, който обаче отрече да е бил организатор на контраакцията. До сблъсъци не се стигна, но в двора на Софийския университет се скандираха нецензурни думи.


Участници в окупацията припомниха днес в сутрешния блок на Би Ти Ви, че не те са организирали атаката. Не трябва да има насилие, призоваха те и допълниха, че насилието идва отвън и окупаторите не биха допуснали сблъсъци, ако зависи от тях.


Те обясниха, че миналата нощ в ректората са спали два-три пъти повече студенти, отколкото през предишните дни. И казаха, че са готови да допуснат всеки един студент, който иска да се присъедини към тях при показване на студентска книжка.


"Студентите са изостанали от днешното време"


И днес продължиха политическите коментари за протеста на студентите. "Започва прегрупиране на икономическите интереси. Трябва да се преодолеят повърхностните разделения", заяви депутатът от "Коалиция за България" Янаки Стоилов по повод окупацията.


Янаки Стоилов

© Красимир Юскеселиев

Янаки Стоилов


"Идеята за окупация дойде от "Окупирай "Уолстрийт", която е с леви убеждения, а тук се прави от хора с десни идеи. Студентите са изостанали от днешното време", допълни той. По думите му, ако се търси нещо хубаво в това, което става във и около СУ, то е, че хора, които се предполага, че са интелигентни, имат обществена позиция.


"А в последните години сякаш те страняха от политическия живот. Така че по-добре да има позиция, макар че тя понякога преминава към по-агресивни действия", подчерта депутатът. Стоилов заяви, че никой не оспорва нито правото на мнение, нито протеста, въпросът е към какво са насочени и дали водят до промяна.


Той допълни, че никой в казуса със студентите не се е допитвал до тези, които ползват сградата на Ректората. По думите му по този начин от обучение се лишават и администрация, и преподаватели, и студенти.


Ръководството на СУ решава


Академичният съвет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" се събира извънредно този следобед. Задачата на съвета е да намери начин за нормално протичане на учебния процес в сградата, където се обучават над 14 хиляди студенти. Част от преподавателите подкрепиха протеста. Според ректора проф. Иван Илчев е време окупацията да спре.


"Сега не е времето, не е мястото и не е това начинът. Студентите дадоха един достатъчно ясен знак какво искат. Но същевременно е лесно да си герой, когато на раменете ти не виси грижа за семейство, за заплата, за хора, за които си отговорен. Така, че идеализмът трябва да се съобразява с отговорността", заяви той, цитиран от БНР.


"Протестът започва да върви срещу себе си. Той привлече апетитите и мераците на доста хора от различни политически групировки да се възкачат на раменете на студентите към ново стъпало в своята политическа кариера", каза още ректорът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK