Студентската окупация обхвана и Великотърновския университет

Снимка от окупацията на Софийския университет

© Анелия Николова

Снимка от окупацията на Софийския университетТази сутрин студенти са окупирали и 321 аудитория на Великотърновския университет, които протестират в подкрепа на колегите си от Софийския университет. В писмо до медиите организаторите на акцията заявиха, че не срещат подкрепа от ръководството.


Пред аудиторията има разпънат транспарант с надпис: "Окупация", предаде "Фокус". Исканията на студентите са: подобряване на управленския капацитет чрез кадрово обновяване, промяна на политическия стил независимо от партийния цвят, повишаване на образователния стандарт и установяване на регламент, стимулиращ качеството.


Окупацията ще бъде на аудитория 321, като учебният процес ще продължи в другите аудитории. Студентите се ангажираха да пазят имуществото на университета, да оказват абсолютно безусловна подкрепа към университетското ръководство, като протестиращите се надяват да получат също подкрепа. Ще бъдат насърчавани дейности с научен характер, обявиха те в декларация.
"Ние сме политически неангажирани, действията ни са продиктувани само и единствено от желания за повишаване на жизнения стандарт в България и подобряване на моралния климат", казаха протестиращите студентите.


Ръководството на Великотърновския университет се опита да проведе преговори с окупаторите. Заместник-ректорът по учебната дейност на университетa Милен Михов призова студентите да освободят аудитория 321 за провеждане на нормален учебен процес.


Той ги покани на разговор в кабинета си, но студентите отказаха. Те заявиха, че ще продължат окупацията на аудиторията, дори и през нощта. По повод срещата с евродепутата Филиз Хюсменова, която е насрочена в аудиторията за 14.30 ч., студентите казаха, че могат да позволят да се проведе, но с тяхно присъствие.


Студентите са започнали събиране на подписка в подкрепа на окупационния режим в 321 аудитория. Ръководителят на протестите Светлин Тачев заяви, че само за половин час са се подписали 50 студенти. В 18 ч. ще се проведе студентско събрание за уточняване на действията им оттук нататък.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK