И аулата на Нов български университет беше окупирана (допълнена)

И аулата на Нов български университет беше окупирана (допълнена)

© Георги КожухаровГрупа от около 15 студенти от специалност от Нов български университет организираха тази сутрин акция в подкрепа на окупацията на Софийския университет.


В 11.30 ч. младежите влязоха в залата, като прекъснаха лекция по гражданско право на проф. Владимир Петров, и съобщиха, че ще останат вътре в следващите няколко часа. След това те ще се присъединят към колегите си от Софийския университет, където в 14 ч. започва извънредно заседание на Академичния съвет с основна тема окупацията.


Самият проф. Петров каза, че по принцип подкрепя студентите, тъй като в морално отношение не можел да не застане зад тях. Но посочи, че е в университета единствено за да преподава, а останалото не е негова работа. Изрази надежда, че младото поколение ще успее да промени страната към по-добро, защото предишните не успели.
Преди да влязат в аулата пред централния вход на университета, студентите прочетоха декларация, в която призоваха за подкрепа от всички университети в страната за започване на общонационална безсрочна студентска окупация на висшите учебни заведения. Предлагат и създаването на студентски протестни координационни центрове. В документа се настоява за оставка на правителството, разпускане на парламента и насрочване на незабавни избори.Студентите организираха подписка в подкрепа на колегите си в СУ, в която за по-малко от час са се включили над 100 студенти и 20-ина преподаватели, сред които бившият министър на образованието в правителството на ГЕРБ Сергей Игнатов. Проф. Владимир Петров каза пред студенти, че не би подкрепил подписката.


Ръководството на университета е информирано за акцията, обясни Валентина Янакиева, орагнизатор и студент в специалност "Политически науки". А колегата ѝ Николай Найденов добави, че става дума по-скоро за символична подкрепа за СУ, а не за затваряне на университета. Запитан вярно ли е, че зад организацията на акцията стои ГЕРБ, той отговори, че подобни твърдения издават "колко слаби и безпомощни" са авторите им и колко ги е страх.


И аулата на Нов български университет беше окупирана (допълнена)

© Георги Кожухаров


Дали университетът ще спре да работи, зависи от самите студенти, коментира проф. Сергей Игнатов, който е бивш ректор на НБУ и член на настоятелството му. Той посочи, че образованието дължи много на подобни студентски акции в последния четвърт век, и даде за пример университетската автономия.


По обед днес студенти затвориха и най-голямата зала на НАТФИЗ. Акцията също е в подкрепа на протеста в Софийския университет и организаторите възнамеряват да не свалят блокадата, докато исканията им не бъдат изпълнени. Възпитаници на Великотърновския университет затвориха символично една от аудиториите на университета и излязоха с декларация с искания. В останалите зали там учебният процес ще продължи. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK