Ден 6 на окупацията: В очакване на решението на Академичния съвет на СУ (хронология)

Плакат на протестиращите срещу окупацията

© Лора Филева

Плакат на протестиращите срещу окупациятаНа шестия ден от окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" протестните действия достигнаха и до други университети - до НАФИЗ, Нов български университет и Великотърновския университет. Докато студентите окупатори очакват решението на Академичния съвет на СУ, се проведе и контрапротест срещу окупацията.


15.45 ч. Групата на "Ранобудните студенти" във Facebook съобщи, че в 16 ч. ще бъде окупирана пета аудитория на Пловдивски университет, като окупацията ще продължи цяла вечер и цяла нощ. Освен това студенти от Пловдивския университет идват с автобус да подкрепят колегите си от СУ.


15.34 ч. Студентите в зала 272 съобщиха, че от утре към окупацията ще се присъедини и Биологическият факултет.
14.50 ч. Момчето, което прочете декларацията, беше изведено с кордон от студенти - окупатори. Хора, подкрепящи окупацията, го питат дали не се чувства като Орешарски. След като достигна до бариерата, събралите се хора там бурно го освиркаха. Момчето се казва Борис Боев.


Извеждането на студента, който прочете декларация срещу окупацията.

© Юлия Лазарова

Извеждането на студента, който прочете декларация срещу окупацията.


14.38 ч. Дойдоха и студенти от НБУ със скандирания оставка.


14.37 ч. Появи се човек, който застана на стълбите на входа на СУ и започна да чете декларация, според която окупацията е антистудентска. Той чете под виковете провокатор и освирквания. Твърди, че учи история в СУ и нарече окупацията метеж. Хората го призовават да си покаже студентската книжка.


Студенти от Медицинския университет

© Лора Филева

Студенти от Медицинския университет


Момчето заяви, че е дошло на академичния съвет и че не е сам. Студентите му крещят "Махай се". В следващото видео, заснето от блогъра Иво Божков, можете да видите кадри от случилото се. 


Video streaming by Ustream 14.19 ч. Академичния съвет току-що е започнал. Преподавателите са заявили, че няма да дават изявления пред медиите след това. Пред залата, в която се провежда събранието, са били опънати плакати: "Ако не ние, кой? Ако не сега, кога?" и "Лудите, лудите, ние да сме живи"


Студенти от Медицинския университет

© Лора Филева

Студенти от Медицинския университет


Събитията до 14 часа:


Обявеният за 11 ч. контрапротест реално не се състоя във вида, в който се случи в неделя. До входа на СУ до подлеза на метрото се бяха събрали десетина студенти, които се представиха като обучаващите се в Историческия и Философския факултет.


Те са поставили плакат "Политиката вън от СУ" и един по-малък "Не на окупацията". Пред медиите, които бяха повече от тях, те заявиха, че искат да учат, че исканията за оставка, поставени от окупаторите, са политически и не трябва да бъдат поставяни в университета.


Попитани как си обясняват случката от вчера, при която придружавани от депутата от БСП Борис Цветков младежи опитаха да разбият врата, те отговориха: "Ами Калин Янакиев не е ли в ръководството на ДСБ". Проф. Калин Янакиев, който преподава във Философския факултет, подкрепя протеста на студентите.


Ден 6 на окупацията: В очакване на решението на Академичния съвет на СУ (хронология)

© Лора Филева


Момче, което каза, че учи във Философския факултет, заяви, че "проявите на вандализъм от вчера са изолирани" и че студентите против окупацията са поискали да не бъдат допускани хора от агитките.


Междувременно край бариерата а един от входовете на СУ се бяха събрали хора, които подкрепят студентите, окупирали университета. Някои от тях носеха храна, други заявиха, че са там, за да не допуснат провокатори. При бариерата имаше символичен пропускателен режим, като някои от студентите носеха жилетки на които пише "Охрана".


Събралите се край бариерата не допуснаха микробус на News 7 – телевизия от групата на ТВ7, като го освиркаха, скандираха "Мафия" и "Предатели".


Малко преди 12 ч. част от подкрепящите студентите се преместиха до входа до подлеза и разговарят с хората срещу окупацията. За момента няма напрежение и полицейско присъствие.


Очаква се в 16 ч. да има изявление на студентите окупатори. Междувременно те отново призоваха за подкрепа.


Днес и академичният съвет на СУ трябва да излезе с решение какво ще се случва оттук нататък. По информация на "Дневник" най-вероятно ръководството на висшето училище ще подкрепи протестиращите и няма да предприеме действия да ги изгони. Има вероятност дори да бъде затворен целият университет.


Екипът на "Алфа" не беше допуснат в градинката на Ректората и беше изпратен с викове "Довиждане"

© Велислава Попова

Екипът на "Алфа" не беше допуснат в градинката на Ректората и беше изпратен с викове "Довиждане"


Към 13 ч. екип на ТВ "Алфа" - телевизията на "Атака" - се опита да влезе в двора на Ректората, но подкрепящите студентите не ги пуснаха, защото са партийна телевизия. Освен това в неделя репортер на "Алфа" е скъсал декларацията на студентите в ефир.


Няколко възрастни жени сложиха бели найлонови пликове през обектива на камерите, за да не снимат. В района се събират все повече хора, дошли за да изразят подкрепа за окупацията.


Ден 6 на окупацията: В очакване на решението на Академичния съвет на СУ (хронология)

© Лора Филева


Преди началото на срещата на Академичния съвет на СУ в двора на ректората се събраха преподаватели, подкрепящи акцията на студентите, които направиха коридор и издигнаха листи с "България сега вази гледа". Те окуражат преподавателите, които идват за съвета, така че да подкрепят студентите.


Подкрепа от преподавателите

© Лора Филева

Подкрепа от преподавателите


В 14 ч. се очаква нова контраакция срещу окупацията на университета. Междувременно студенти, които сутринта бяха на контрапротест, се опитват да влязат на двора, но нито студентите, нито подкрепящите ги протестиращи ги допускат. Те викат "Червени боклуци, вървете на "Позитано". Момчетата, които се опитаха да влязат в градинката на Ректората, все пак си тръгнаха под скандирания "Довиждане".


Малко преди 14 ч. пристигнаха студенти от Медицински университет, дошли да подкрепят окупацията. Посрещнаха ги с ръкопляскания и задружни викове "Оставка".


"Окупаторите правят нещо противоконституционно"


Кристиян Калчев учи културология в Софийския университет. Говори спокойно, облечен е в костюм. Дошъл е пред Софийския университет, защото не смята, че висшето училище е мястото за политически искания. Такова по думите му е искането за оставка. Твърди, че е участвал в протестите през февруари и в някои от шествията срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.


"Исканията им са само едни  - оставка, в началото беше кой предложи Пеевски, после го превърнаха в оставка. Това само по себе си не е лошо, аз адмирирам хората, които имат позиция, тъй като в дебата се поражда истината. Но това, което правят е противоконституционно, нарушават закона за висшето образование и вътрешния правилник на университета. Няма право да се проповядват политически идеологии. Всеки има право на мнение, но не в мястото, където се образоваме. Има институции, в които е забранено политическото говорене", смята Кристиан.


Попитан как си обяснява, че вчера депутатът от БСП придружаваше контрапротестиращите, които се опитаха да влязат в Ректората, той заяви:


"Доколкото разбрах от интервютата на господин Цветков, той е бивш студент в Софийския университет. Същевременно той искаше да отговори на политическите искания на студентите, но успя да разговаря само с един от тях".


"Днес тези хора са изолирани. Повечето от нас вчера приканиха да се спре тази вандалщина, защото тя нелицеприятна. но всъщност основното беше това, а повечето медии отразиха този вулгаризъм, а не се отразиха останалите наши искания, зад които застанаха над 100 студенти", заяви още студентът по повод действията на контрапротестиращите в неделя. 


По думите на Кристиан няма контраокупация. "Против окупацията се обявяват мнозинството от студентите. Хората, които са вътре не е ясно дали са студенти самите. А те са хора, които очакват ние да отидем и да се легитимираме със студентски книжки. Имам един апел към медиите, те само с вас си говорят и въобще питайте ги дали са студенти. Това не става ясно". 


Той повтори,че не познава студентите - окупатори, които са се представили, че са от  философския факултет. "Не разпознавам нито едно от лицата, които са вътре. Познавам само професор Калин Янакиев, който е преподавател в моя факултет и също така знам, че е член на ДСБ, кандидат за депутат в Ловеч".


"Винаги ще има контра, докато не се изясни въпроса с комунистическото минало" 

Отец Арбарйй се държи на двете си патерици. Отказва помощ от жената, която се опитва да го придържа. Дошъл е да подкрепи студентите. Готов е да спори с всеки, който е против действията им.


"Тук съм, защото те изразяват чувствата на целия българския народ. Те не могат да подкрепят едно правителство, което е дошло с измама. Вътре в парламента се коалираха с псевдонационалистите на "Атака" и с турците, за да могат да налагат вердикт върху решенията на НС", заяви отец Арбарий.


Обяснява си контрапротеста така: "В тази държава винаги ще има контра, дотогава докато не се изясни въпроса с комунистическото минало в тази държава с комунистическата агентура, която управлява и в този момент нашата държава".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK