Дисциплинарното дело срещу Ситнилски - все по-очевидно нагласено

Бавене на дисциплинарното дело срещу временно отстранения член на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски със съмнителни мотиви, известни само на дисциплинарния състав - този е изводът от днешното заседание на дисциплинарната тричленка, председателствана от Галя Георгиева. Следващото заседание беше насрочено чак за 4 декември, това се наложило заради необходимостта да бъдат призовани и разпитани още свидетели, научи "Дневник". По правило дисциплинарните производства трябва да приключавт за около месец.


Ще призоват още свидетели - по избор на тричленката


Днес бяха изслушани като свидетели участвалите в записаните телефонни разговори прокурори Ванчев и Христов и членът на ВСС от прокурорската квота Румен Боев. Дисциплинарните заседания са закрити и официална информация няма. Свидетелите, които да бъдат разпитани от тричленката, се определят от нея. Ситнилски е поискал да бъдат призовани всички делегати на  прокурорската конференция, която е избрала него и Боев за членове на ВСС, но все още не е получил отговор на искането си.
Дисциплинарното дело срещу члена на ВСС от прокурорската квота и бивш зам.-главен прокурор Камен Ситнилски беше образувано в края на юли, след като в медиите контролирано изтекоха телефонни разговори, записани със СРС  между него и окръжните прокурори на Хасково и Бургас Иван Ванчев и Емил Христов,  които определени членове на ВСС оцениха като лобиране в полза на Ситнилски за избирането му за член на ВСС.


Приносът на българския ВСС: Който иска наказанието, той и съди!


Първият знак за предпоставеност на последвалата дисциплинарна мярка стана фактът, че същите членове на ВСС, които предложиха да се заведе дисциплинарката, влязоха и в дисциплинарния състав, който трябва да се произнесе безпристрастно дали Ситнилски е нарушил Етичния кодекс. Образуваното дисциплинарно дело  пък беше използвано по-късно като претекст да бъде отстранен Ситнилски от ВСС  за срок от 6 месеца. Това стана на 26 септември като извънредна точка в дневния ред, след като се провали изборът на градски прокурор на София. Всички това се развиваше на фона на виковете на протестна агитка от хора, непознаващи нито Ситнилски, нито работата на ВСС, които дори разлепиха некролози с името му като символ, че "трябва да се приключи с мафията" в съдебната система.


Ситнилски изпраща писма, адресатите  мълчат


На 8 октомври Камен Ситнилски е сезирал парламентарната комисия за контрол на СРС и Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ), както и ВСС с молба за отговор на какво основание е поискан и получен достъп до класифицирана информация за членовете на ВСС Ясен Тодоров (председател на Етичната комисия на ВСС) и Галя Георгиева, след като Законът за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) е ясен - трябва да е  налице т. нар. необходимост да се знае. А доколкото информацията от СРС не може да се използва за целите на дисциплинарния процес, възниква въпросът дали е било налице условието на ЗЗКИ, за да бъде - първо - поискан достъпът, второ - за да бъде даден от ДАНС, и трето - да бъдат четени класифицираните материали от Тодоров и Георгиева.


Само ДКСИ отговаря, като преразказва закона


Отговор Ситнилски е получил засега само от ДКСИ - "преразказан е законът", така той го обобщи пред журналисти. "Ръководителят на организационната единица ВСС, в случая председателят на ВСС, определя лицата, които имат необходимост от достъп до класифицирана информация  във връзка със служебни задължения или задачи. Въз основа на негово искане, отправено до ДАНС, се провежда проучване за надеждност и издаване ва разрешение за достъп до класифицирана информация" , пише в отговора на ДКСИ.


ВСС обаче е колективен орган който няма председател, а има представляващ съвета - Соня Найденова. Затова и Ситнилски отправя до нея молбата си да бъде уведомен: " Определяни ли са лица от състава на ВСС, които имат необходимост от достъп до класифицирана информация във връзка със служебни задължения или задачи, ако са определяни, кой ги е определил, с какъв акт, от кого и кога е приет този акт, отправяно ли е искане до ДАНС за проучване за надеждност и издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация".


На журналистите, отразяващи ВСС, не е известно съветът на пленарно заседание да е вземал решение за искане да достъп. То и не е възможно - първо липсва условието на ЗЗКИ, второ - ВСС не е организационна единица по смисъла на същия закон, нищо че в отговора си ДКСИ го нарича така, коментира юрист пред "Дневник".


Писмо до ВСС - членовете не знаят


Ситнилски е изпратил писмо и до всички членове на ВСС (пак чрез представляващия съвета Соня Найденова), с което ги уведомява, че няма да обжалва пред ВАС временното си отстраняване и поставя три въпроса към колегите си, някои от които дори не знаеха вчера, че такова писмо е адресирано до тях.


Считат ли членовете на ВСС, че е допустимо съвместяването в едно дисциплинарно производство две различни качества - вносител на предложението за образуването на делото и същевременно член, че и председател на дисциплинарния състав, пита Ситнилски колегите си.


Направиха ли членовете на ВСС информиран избор при вземането на решенията - и за образуване на дисциплинарното дело, и за временното му отстраняване от ВСС, пита още Ситнилски. И отговаря риторично: "Нима никой не забеляза, че не се излагат факти, а предположения и морални оценки, че очевидната липса на факти и правна обоснованост е заменена с недопустимо презумиране на виновност, краен субективизъм чрез даване на морални оценки и формиране на изводи въз основа на недопустими доказателствени средства."


И на трето място Ситнилски припомня на членовете на ВСС за организираните демонстрации под прозорците по време на заседанията на ВСС с обиди и клевети по негов адрес. "Повече от ясно е, че целта беше да се окаже натиск върху ВСС, която бе постигната с направеното предложение за моето освобождаване", заключава той.


Прокуратурата смята некролозите на жив човек за протест


Камен Ситнилски е сезирал и Софийската районна прокуратура заради разпространените некролози с името му, но все още не е получил отговор. Според информация на "Дневник" районният прокурор е отказал да образува досъдебно производство за хулиганство и да бъдат издирени извършителите с мотива, че действията им са изразявали протест.  Запитан днес дали ще обжалва пред по-горната прокуратура отказа на районната, Ситнилски отговори: "Да, ако мотивът е същият, който е изнесен в медиите."


Хипотезите: Да бъде държан далече от ВСС  Ситнилски


Законът за съдебната власт предвижда само две възможности като финал на дисциплинарното дело: дисциплинарната тричленка да не излезе с предложение за наказание или да предложи окончателно изваждане на Ситнилски от ВСС, след което пленумът гласува.


Тупането на топката по дисциплинарното дело, което се очерта след насрочването на следващата сбирка чак за 4 декември, подсказва за намерения на заинтересовано лоби във ВСС Ситнилски да остане далеч от съвета колкото е възможно по-дълго, ако е възможно - за целите 6 месеца на временното му отстраняване, за да се свърши определена работа, на която той евентуално би пречил. Вчера той отказа да коментира дали пречи и на кого.


Втората хипотеза е , че той трябва да бъде изваден окончателно от ВСС, за да бъдат неутрализирани чрез неговото отстраняване и всички едри, средни, дребни и всякакви центрове на власт в прокуратурата в цялата страна, доколкото въобще ги има.


Втората хипотеза обаче е малко вероятна според юристи, тъй като надали ще се намери съд, който да потвърди уволнение, извършено чрез законови нарушения от първото до последното действие.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lili56
  lili56
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Личи си, че Ситнилски е силен...

 2. 2 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 599 Неутрално

  "Приносът на българския ВСС: Който иска наказанието, той и съди!"

  уау?! ма вярно ли?! да почна да съдя тогава! я цялото БКП, барабар със синчеатата на ЦК - марш към Белене! Конфискация на имуществото! Топла землянка до улицата на глиганите на Персин!

 3. 3 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  Аре, пак с ВРЪЗКИ!!! ДА ИМ УМРАТ ВРЪЗКИТЕ!!!

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  От една страна гледам съдебната ни система. От другата страна имам яко оцапана миризлива клоака. Правя сравнение... ми... клоаката е за предпочитане.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Съдебната ни система е срам за всяка държава /не само за "цивилизованите"/

 6. 6 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  там няма никаква реформа да оправи нещата(ако някой позволи де) мисля си че на й добре ще е да се уволнят дисциплинарно всички съдии и прокурори ,по добре да се назначат след народен избор дискусия или каквотоо и там да е хора необвързани даже студенти по добре може без опит но неомърсени с тая шуробаджанащина и връзкарство и политически поръчки,аз лично честни хора там не виждам,може да има някои да не са взимали подкупи но знаят за такива и това веднага ги прави престъпници като останалите

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Цитат от статията: "Нима никой не забеляза, че не се излагат факти, а предположения и морални оценки, че очевидната липса на факти и правна обоснованост е заменена с недопустимо презумиране на виновност, краен субективизъм чрез даване на морални оценки и формиране на изводи въз основа на недопустими доказателствени средства."

  Странно, защо толкова много ми прилича, на едни изказвания, на един човек, от една трибуна...

 8. 8 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Интриги като във византийски двор... Агитката на Петното пред ВСС и нездравия интерес на ТВ7 показва коя е една от заинтересованите страни. Не че и Ситнилски е стока...Дезинфекция трябва и в този орган.

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Справедливостта у нас битува най-често, като черно коте в стая без лъч светлина. Иди и го намери...

 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 964 Весело

  Плачи дете, на Ситнилски делото му нагласено!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Съдебната система отдавна е под всякаква критика, меко казано. То и затова България е толкова зле, и става все по-зле.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 751 Весело

  До коментар [#6] от "svd": На стадиона, на стадиона........

 13. 13 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 680 Неутрално
 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  както каза някой горе ,да ги напръскат от ВСС ,за дезинфекция

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Успокойте се-няма оправяне на съдебна система,нито на каквото да е в тази държава.

 16. 16 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ВСС е срам за България и носи своята отговорност за развитието на страната.

 17. 17 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 701 Разстроено

  Който, където и когато бъде наказан, все ще бъде и късно, и заслужено!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK