Академичният съвет: Да намерят други форми на протест. Студентите: Окупацията продължава

Академичният съвет: Да намерят други форми на протест. Студентите: Окупацията продължава

© Юлия ЛазароваПодкрепяме мотивите на протеста на студентите, но ги призоваваме да намерят други форми на протест. Това се казва в декларацията на академичния съвет ("Дневник" използва тази форма на наименование, която смята за по-правилна. В официалните цитати се запазва използваната от съвета - бел. ред.), който заседава извънредно днес. Тя беше прочетена от ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев. Той обяви, че утре в Ректората отново ще бъде неучебен ден, но заяви че трябва студентите да бъдат питани докога ще продължи това. Във всички останали сгради на СУ във вторник (29 октомври) ще се провеждат занятия, стана ясно от съобщение на университета.


Малко след изявлението на Илчев студенти обявиха, че окупацията продължава.


"Окупацията е крайна форма"
"Академичният съвет се обявява против опитите на външни сили, независимо дали са в подкрепа или против правителството, да използват действията на студентите за политически цели. Призоваваме организаторите и участниците в окупацията да потърсят други форми на протест, които да не пречат на университета да осъществява своята мисия", се казва в декларацията (вижте пълния й текст в карето).


От академичния съвет, в който влизат всички декани на факултети, само двама са били за пълна подкрепа на окупацията. Ректорът отказа да посочи кои са и каза да се изчака протокола от заседанието. Според студентите това са били деканите на историческия и философския факултет, но още няма официална информация за гласуването.


Илчев заяви, че е взето и решение семестърът да бъде удължен с толкова дни, колкото Ректоратът ще бъде затворен. "Аз не съм Ванга, могат да решат още тази вечер да се откажат от тази крайна форма на протест, която е и незаконна", каза още ректорът на въпрос докога няма да има лекции.


По думите му разговорите между окупаторите и ръководството на СУ не са спирали и той изрази надежда, че студентите ще променят мнението си. Докато четеше декларацията, подкрепящите окупацията започнаха да викат "Оставка", а присъстващите студенти освиркаха Илчев и се чуха скандирания "Много слабо" като оценка за декларацията.


Окупацията продължава до оставката


Малко след като беше прочетена позицията на академичния съвет, студентите обявиха решението си да продължат безсрочно окупацията и се обединиха около позицията да не откликват на призива на преподавателите да намерят друг форма на протест. Пред медиите в двора това съобщи Ивайло Динев, който е сред първите, окупирали зала 272 още миналата седмица. Думите му бяха посрещнати с буйни овации от присъстващите отвън студенти.


"Ние сме наясно със себе си. Даваме пример. Ако се откажем, ще сме провалени. Няма да се откажем оставаме докрай. До оставката", заяви Динев.


Около 17:30 пред входа на стълбите в двора на Ректората започнаха да излизат всички студенти от окупацията, те се насочиха към вратата, за да се види колко са. Те и присъстващите им колеги в двора, както и гражданите отвън от другата страна на оградата скандират "Оставка".

Студентите излезнаха на оградата и заедно с гражданите от другата страна скандират "Оставка"

© Лора Филева

Студентите излезнаха на оградата и заедно с гражданите от другата страна скандират "Оставка"


Към 18 часа студентите, които окупират, ще излязат отново на стълбите пред Ректората

както в неделя, където дойдоха да ги подкрепят стотици граждани.


Няколко студента от Националната художествена галерия също се настаняват в двора. Те обясниха, че ще направят инсталация, върху която ще сложат огледала, в които символично да се огледат политиците и хората и да видят за какво става дума.


Очаква се към 18.30 ч. студентският съвет на СУ да се събере, за да излезе с позиция.


Илчев отрече и информацията, че преподаватели и студенти от Пловдивския университет идват към София. И обяви, че се е чул с ректора, който е казал, е че пътува микробус само със седем души, които да подкрепят протеста в София.Декларацията едно към едно:


Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" разбира и подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитането на техните позиции. Убедени сме, че младите хора не само имат право, но и трябва да бъдат насърчавани да изразяват обществена позиция.


В същото време окупационната форма на протест е крайно средство, което нарушава изпълнението на образователната и научната дейност на университета, правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес, както и правото на труд на преподавателите и служителите.


Академичният съвет се обявява против опитите на външни сили, независимо дали са в подкрепа или против правителството, да използват действията на студентите за политически цели.


Призоваваме организаторите и участниците в окупацията да потърсят други форми на протест, които да не пречат на университета да осъществява своята мисия.


Обръщаме се с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK