Борис Цветков: Ще се откажа от имунитета, ако се докаже, че съм удрял врата на университета

Борис Цветков

© Анелия Николова

Борис ЦветковДепутатът от БСП Борис Цветков заяви днес, че е готов да се откаже от депутатския си имунитет, ако се докаже, че е удрял по вратите на Софийския университет "Св. Кломент Охридски" по време на сблъсъците между окупиралите сградата студенти и контрапротестиращи в неделя


Цветков декларира готовността да се откаже от защитата от наказателно преследване, която позицията на народен представител му дава, в отговор на настоятелно питане от университетския преподавател Калин Янакиев по време на дебат в БНТ тази сутрин. 


Янакиев, също участник в събитията в неделя, заяви, че групата около Борис Цветков в неделя не е била съставена от студенти и че случилото се е било позорно за най-старото учебно заведение в България. "Това не бяха никакви студенти, огромната част от тези 30-ина души бяха хулигани", коментира преподавателят и обясни, че се е озовал срещу налитащите младежи, когато застанал с гръб към вратата на Ректората, за да я брани. По думите му повечето от младежите били нетрезви, започнали да свирят и да налитат срещу него. "Това беше глутница кучета", обобщи Янакиев.


Борис Цветков отрече многократно да е участвал в атаката срещу Ректората и заяви, че е бил един от последните хора, влезли в двора на Ректората, заедно с Калин Янакиев. "Имаме кадри, които могат да докажат, че ние с вас влизаме последни", посочи той. Депутатът допълни, че е призовал младежите да се отдръпнат от вратата, за да няма напрежение. Допълни, че е бил в неделя с контрапротестиращите, защото това са негови избиратели и защото не е редно "200 студенти и подкрепящите ги 100 преподаватели" за пречат на "десетките хиляди, които искат да учат". 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK