Окупацията на УНСС тръгна от лекция на Румен Гечев (обновена в 14.57ч.)

Окупацията на УНСС тръгна от лекция на Румен Гечев (обновена в 14.57ч.)

© Георги КожухаровСтудентите от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) днес се присъединиха към колегите си, искащи оставката на правителството, с окупация на зала, в която депутатът от БСП и зам.-председател на комисията по икономическа политика Румен Гечев трябваше да има лекция. По-късно студентската окупация е продължила и към една от големите аули 2006, където са разпънати транспартанти.


Гечев обаче не се появи, като на вратата на аудиторията имаше бележка, че отлагането е заради негови ангажименти в парламента, където има извънредно заседание. Бившият министър на икономиката и вицепремиер в кабинета на Жан Виденов (1995-1997 г.) преподава "Политическа икономия на устойчивото развитие" на студенти от бакалавърска степен по Политическа икономия.


Окупация
Въпреки това десет минути през 13 ч. над сто студенти нахлуха в зала 4026. Преподавателят на прекъсната лекция по човешки ресурси проф. Атанас Казаков заяви, че подкрепя исканията на младите хора, но изрази мнение, че университетът не е място за протести. Според него недоволството трябва да се изразява "след разрешение от Столичната община", вероятно намеквайки, че мястото за това са улиците и площадите.


 Окупирана е и втора зала в УНСС - една от големите аули на университета

© NОрешарски

Окупирана е и втора зала в УНСС - една от големите аули на университета


Охранителите на университета не попречиха на окупацията. Студентите обявиха, че ще останат в залата докато исканията им не бъдат изпълнени.


Протестът започна около 12 ч. днес, когато около стотина души се събраха пред централния вход на университета с плакати "Това правителството не бе избора на младите и интелигентните хора в България", "Толкова ли нямате един експерт по оставки", "Окупация" и други.


Фотогалерия: Когато и УНСС поиска оставката на кабинета >


Студентът в магистърска степен Богомил Атанасов прочете декларация от името на "Будните студенти", с която протестиращите от УНСС се присъединяват към колегите си от Софийския университет и останалите учебни заведение, окупирали зали.


Залата вече е окупирана до оставка на кабинета "Орешарски"

© Георги Кожухаров

Залата вече е окупирана до оставка на кабинета "Орешарски"


В нея те казват, че младите хора трябва да бъдат най-ревностният коректив на политическата система, а прагът на търпимост към безпринципното поведение на лицата, упражняващи държавната власт, отдавна е прекрачен.


Декларацията


Студентите изразяват "омерзение" от събитията в последните месеци и посочват, че настоящият Министерски съвет, с премиер Пламен Орешарски, и 42-то Народно събрани са напълно дискредитирани. Учещите в УНСС се присъединяват към искането на колегите си от СУ за оставка на кабинета, разпускане на НС и насрочване на предсрочни парламентарни избори.


През залата в очакване на Румен Гечев, който обаче не дойде

© Георги Кожухаров

През залата в очакване на Румен Гечев, който обаче не дойде


Студентите от УНСС апелират всички университети да се включат и се обявиха за партийно и политически необвързани. Те уточниха, че действията им не са насочени към ръководството на учебното заведение.


Покрай събралите се студенти мина професор по социология, представил се като Найденов, който изрази несъгласие с протеста, защото той не бил граждански, а партиен. Преподавателят подкрепи тезата си с примери от 1991 и 1997 година, но думите му бяха бурно освирквани и заглушавани от викове "Оставка".


Около 14 ч. окупацията се е разрастнала и към една от големите аули в УНСС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK