Ръководството на Русенския университет подкрепи позицията на Съвета на ректорите

Ръководството на Русенския университет подкрепи позицията на Съвета на ректорите

© Строителство ГрадътАкадемичното ръководство на Русенския университет на свое заседание подкрепи позицията на Съвета на ректорите на висшите училища в България, съобщиха от учебното заведение. В становището по повод на студентската окупация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и последвали подобни действия в някои други висши училища се казва, че това може да доведе до хаос в образователния процес, невъзможност зимният семестър и зимната изпитна сесия да завършат в определените срокове и подобни действия носят реален риск да се провали академичната 2013/2014 учебна година.


"Признаваме конституционното право на членовете на академичната общност да протестират със всички законни средства, но възразяваме срещу нарушаването на права, както и тяхното упражняване, ако това накърнява права или законни интереси на други членове на общността", се казва още в позицията.


Според ръководителите на русенското висше училище подобна форма на протест отнема възможността за упражняване на правата на студенти, които искат да посещават учебните занятия, както и правото на труд на преподаватели и служители.
Призовава се за спазване на принципите на академичната автономия на висшите училища, както и да не се възпрепятства по какъвто и да било начин нормалната им учебна и научноизследователска работа.


"Възразяваме срещу всякакви опити висшите училища да се използват като територия за политически искания и действия", пише още в позицията на академичния съвет на русенския вуз. 


Междувременно група студенти в Русенския университет изпратиха до някои местни медии декларация в подкрепа на софийските си колеги. В нея се казва, че "като студенти имаме пълно право да посещаваме не само лекции, но и да помогнем в решителен момент чрез законни действия в духа на демократичните принципи да се случи промяната. Считаме, че тя е силно желана от цялата нация, но не след месеци, а чрез разпускане на Народното събрание и насрочване на нови предсрочни избори - ТУК и СЕГА".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Едно време първите протести на майки с колички тръгнаха от Русе но сега Русенци не правят нищо.Освен че се славят с Бисер Петното

 2. 2 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Опитват се да поддържат статуквото...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 3. 3 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Югозападният университет (този Балкански Харвард) протестира ли, или .... че нещо не съм разбрал.

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  ръководството на русенския университет е изцяло червено ,начело с ректора ,който е член на БСП ,нормално е така да реагира ,но студентите са 99% нечервени ,те на какво мнение са ,а !

 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Само потвърждават мнението ми, че червената номенклатура здраво държи юздите в управлението на университетите. И ще ми разправят след това, че университетите били деполитизирани.

  Закриха партийните организации но вътре в университетите съществуват "червени мрежи" на хора с комунистическо минало и убеждения. Те заемат ръководните позиции, знаят се и се подкрепят помежду си, внимателно подбират своите наследници от по-младите хора и ги ги тикат нагоре. Всичко което е антикомунистическо меко но упорито се натиска надолу и се пречи на кариерата му, начини за това безброй. Като виждат това мнозинството приема конформисткото поведение да си мълчи и да не се бори, единици са тези които имат смелостта да имат своя позиция и да я заявяват ясно.

  Най-лошото е, че този конформизъм обхваща и не малка част от младите хора и те го приемат за свое поведение в живота. Разбираемо е, виждат че да си бунтар носи неприятности и пречи на кариерата. Не ви ли прави впечатление, че досега нямаме нито един случай тези окупации да са подкрепени от Студентският съвет които са уж представителите на студентите? Много просто, те са част от бъдещата номенклатура, отъркали са се около властта и са усетили сладостта да и служиш.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на mmagnoson
  mmagnoson
  Рейтинг: 221 Неутрално

  За първи път чувам, че имало и такъв университет....
  В тутраканския какво става? А в югозападния?

 7. 7 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Лавината набъбва!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 8. 8 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 648 Неутрално

  по-голям хаос в образованието в момента/без стачките/ дори,има ли?По-голяма борса за закупуване на дипломи от висшите учебни заведения,има ли.По-голямо търгуване на изпитите,имало ли е до сега /май от точно тези преподаватели/,които много са се загрижили да не им секне чучура.

 9. 9 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "mmagnoson":

  Има такъв университет и кадрите и подготовката им са на доста по-високо ниво от на софийските такива! Поне на времето беше така! И единствено той отговаря на облика на западните университети в България, като общежитията и учебните корпуси са на едно място, а не на по 10 километра едно от друго!

 10. 10 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#6] от "mmagnoson":

  кво искаш да кажеш? че университетите в България трябва да са само в София ли? Майната й на провинцията, дай всичко към София... прочети за университета и ще видиш, че всъщност не е никак лош. има университети за закриване, но те са най-вече в София, аз съм против централизирането.

 11. 11 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#6] от "mmagnoson":


  [quote#6:"mmagnoson"]За първи път чувам, че имало и такъв университет.... [/quote]

  Защо ни занимаваш със собствената си неинформираност и глупост?

 12. 12 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  От 24 год.Аденауер непрекъснато повтаря ,че има само една система ,която може да унищожи изградените комунистически сруктури в държавата и това е Германския опит и практика за Всеобхватна декомунизация на обществото,Лустрация на комунисти и агенти на ДС от всичкинива на управление,Национализация чрез насилствена експроприация на заграбеното от тези бандити и Народен съд над всички тях по Германски образец.Вземеш ли на комуниста парите и власта той се превръща в последен бродяга.Той не е годен за нищо друго освен да краде и да бъде терорист.Друг път за успех на държавата и нацията няма.

 13. 13 Профил на utopist
  utopist
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Не Храм, а Харем...!
  Бъркате, г-да ректори!
  Университетите вече не са "Храм на науката", а политически харем на Мутрата от Банкя, и кукловодите на Плевнелиев!
  Sad but True

 14. 14 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Протестът е политически, но не е партиен. Има място навсякъде, където хората зависят от политиката на правителството, в т.ч. и в университетите. Това е вид стачка. Стачките са на работното място!

 15. 15 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#6] от "mmagnoson":

  ее, колега, недей така.
  РУ е втория създаден в България, след СУ.
  Друг въпрос е, че вече ме е срам, че съм учил там...

 16. 16 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "tur671":

  те, 2/3 от студентите там са "меджународни", от Турция, така,че едва ли са много наясно какво става...

 17. 17 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#14:"ck"]Това е вид стачка. Стачките са на работното място![/quote]

  Малко по-сложно е... Има 2 типа студенти, едните на дьржавна порьчка и други които си плащат. Тия дето си плащат гледат да завьршат колкото може по-бьрзо за да вьзстановят вложените средства... Имайки в предвид че образованието е един вид бизнес при демокрациата, има много засегнати и то материално... Сьщите тия хора могат да заведат дело срещу университета и ще го спечелят без проблем...

 18. 18 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#13] от "utopist":

  Изпушил си брато!

  magazinitisia
 19. 19 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 488 Гневно

  Училищата не трябва да бъдат само центрове за наука и образование, но и центрове на ДУХОВНОСТ, ПРОСВЕЩЕНИЕ, КУЛТУРА И НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ!!!!! За ТЕЗИ простички неща се борят вашите студенти, мили ми ректори и т.н., защото в условията на една чалга-държава всичкото знание на света да получат, то няма да струва и пукната пара...и ще трябва да потърсят бъдеще за себе си и свите деца другаде! Пропуснатия учебен материал ВИНАГИ могат да наваксат, пропуснатия момент да обърнат посоката на движение на сгромолясващата се държава може и да бъде единствен.
  НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ, ДЕЦА!!!!!!!!!!!!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 20. 20 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#6] от "mmagnoson":

  Защо ни занимаваш с твоите проблемите със слуха / четенето?


 21. 21 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  ... "твоите проблеми" ...

 22. 22 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Ректорите, начело с Председателя на Съвета на ректорите, са навързани като свински черва. Не очаквам да защитят студентите. Имат си държавна субсидия, провеждат търгове, ремонти, комисионни, автономията ги пази...как може студентите да им развалят рахатлъка, хайде холан...

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/06/811825_nov_zakon_za_vissheto_obrazovanie_predvijda_po-goliama/

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 23. 23 Профил на Силвия Георгиева
  Силвия Георгиева
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "mlu666":

  Браво! Трябва всички да ги подкрепим, защото им го дължим. Ние се проваляхме 24 години наред. Колко още осакатени поколения българи искате? ШИ без това статистиката е черна и сме на свършване, може да няма още много ......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK