Студентската окупация навършва една седмица

Окупация на Софийския университет

© Велко Ангелов

Окупация на Софийския университетМиналата сряда около 50 студенти "превзеха" най-голямата аудитория в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 272, като първоначално обявиха, че ще останат до петък. Една седмица по-късно акцията вече е обхванала едни от най-големите висши училища, като тенденцията е да се включват още. Окупацията вече е безсрочна - до оставката на правителството на Пламен Орешарски.


Във вторник вечерта Ранобудните студенти - името на групата, която се обяви като организатор на акцията, допуснаха медии в 272 след 22 ч., за да се спрат със спекулациите за малкият им брой и да се покаже приблизително колко души всяка вечер остават да спят във висшето училище.


В аудиторията имаше над 300 души, като в присъствието на медии те проведоха своеобразно общо събрание (репортаж от него четете тук). Чуха се мнения, че следващата крачка трябва да е окупация на Народното събрание. По-рано във вторник, след като два дни заседава, Студентският съвет на Софийския университет реши да излезе със становище, че подкрепя окупацията.
Във вторник акцията започна и в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), където и през нощта останаха да спят близо 20 души. Освен това студентите от Нов български университет (НБУ) блокираха за кратко движението по Околовръстното шосе в София.


За сряда е предвидено отново да има лекции и дискусии.


Една от аудиториите е превърната и в денонощна читалня - за да може тези, които искат да учат, да го правят, докато участват в акцията. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK