БСП умува за атакуването на мораториума за земята пред КС, ДПС им даде време до вторник

БСП умува за атакуването на мораториума за земята пред КС, ДПС им даде време до вторник

© Георги КожухаровВ БСП умуват дали да подкрепят партньорите си в управлението от ДПС за искане до Конституционния съд да обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от миналия вторник за удължаване на забраната за продажба на чужденци до 1 януари 2020г. На заседанието снощи депутатите от левицата не стигнали до решение какво да правят, но се чули гласове, че е редно БСП да си води своята политика, а да не се превръща в придатък на ДПС.


В същото време Лютви Местан обяви, че ще чака партньорите си до следващия вторник и ако не се съберат нужните 48 гласа, ще се обърне към другите органи, които могат да сезират Конституционния съд - президент, правителство, главен прокурор, председателите на върховните съдилища. Вчера Местан беше дал срок от един ден на БСП, но искането и мотивите към него били дадени на левицата едва тази сутрин. Заради отсъствието на лидера на БСП Сергей Станишев, който се връща утре от Израел, ДПС са готови да изчакат.


Георги Кадиев, който гласува "против" решението, предложил на колегите си от БСП снощи да подготвят свое тълкувателно питане до съда дали решението на парламента е противоконституционно, за да се дистанцира от ДПС и да си води своята политика. Не срещнал обаче подкрепа. Вместо това водещият заседанието на групата зам.-председател Янаки Стоилов отложил въпроса докато не получат искането от ДПС.
В левицата обаче са смутени какво решение да вземат и как то ще се изтълкува от хората. От една страна, ако решението, с което възлагат на правителството да предприеме действия за удължаване на мораториума остане, това ще даде повод на "Атака" да пита какво става и да иска вот на недоверие. От друга - ясно е, че решението на парламента е в противоречие на конституцията и трябва да се намери начин за отмяната му - дали през съда или новото решение на парламента за отмяната му. 


Други пък смятат, че БСП не трябва да отстъпва от позицията си "за" удължаване на забраната за продажба на земя на чужденци, защото това е желанието на електората им. Мораториумът няма политическа, но има морална стойност, с него даваме отправяме послание към Европейската комисия, че имаме проблем и трябва да се търси решението, коментира депутат от левицата.


Снощи бил изслушан и земеделският министър Димитър Греков, който разяснил, че България е закъсняла с възможностите за предоговаряне на условията и удължаване на забраната. Решено било работна група от депутати и експерти от министерството на земеделието да подготвят промени в закона за собствеността на земеделските земи, с които да бъде защитена земята. Възложено било да седмица поправките да са готови и да бъдат внесени в парламента.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK