Казал ли е ректорът на УНСС "който не му харесва - да емигрира"

Проф. Стати Статев

© Юлия Лазарова

Проф. Стати СтатевНа който не му харесва в България, има начин да емигрира" - тази реплика на ректора на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Стати Статев, изказана вчера пред студентите, окупирали една от аулите, обикаля днес в интернет сайтове. Пред "Дневник" проф. Статев потвърди думите си, но добави, че тя е изказана в определен контекст.


В разговор със студентите ректорът е заявил, че трябва да се спазва конституцията и да не се пречи на останалите да изпълняват задълженията си и да упражняват правата си. Младите хора му отвърнали, че и в други висши учебни заведения, сред които Софийският университет "Св. Климент Охридски", Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Нов български университет (НБУ), има окупирани зали. По неговите думи той е отвърнал: "Ако не ви харесва в УНСС, напишете до мен молба и ще се прехвърлите."


След това момче е реагирало, че може да иска да отиде да учи в чужбина. И тогава проф. Статев е казал: "На който не му харесва в България, има начин да емигрира. 28 човека пречите на 1000 всеки ден." След това се е помолил те да отидат в друга, по-малка зала, защото в момента в един от корпусите на УНСС не може да се провеждат занятия. Причината е пропадане на основите. "Затова и занятията са от 7.15 до 22 ч., включително и в събота и неделя, за да може всички лекции да се провеждат", добави ректорът.
Обяснил им е и тезата си, която изказвал отдавна, че образованието у нас е над средното ниво в Европа и има значение къде в чужбина младите хора отиват да учат. "Трябва да са наясно къде отиват и какво ще получат."


От студентите, окупирали аулата, заявиха, че позициите им се публикуват само във "Фейсбук" страницата "Ранобудните студенти - УНСС". По този случай днес те са написали: "На въпрос дали към нас са отправяни заплахи от ректора на УНСС проф. Статев ние заявяваме, че директни заплахи няма. Не скриваме факта, че считаме за неуместни някои квалификации и предложения отправени към нас. Припомняме, че в декларацията ни, т. 5, не търсим конфронтация с ръководството на университета."


В коментар към статуса по-късно добавят: "В момента ректорът отново е при нас. Поиска прошка за отправените неуместни квалификации към нас. Извини се."


Проф. Статев потвърди, че вчера е имал 4-часов разговор със студентите, а днес е отделил два часа. Той заяви, че няма как да не уважава позициите и исканията си на студентите си - "иначе няма да съм ректор". "Единствената ми забележка е, че в тази кризисна ситуация със залите на УНСС, трябва да намерим вариант да не пречат на колегите си", каза още той и добави, че днес е било отменено занятие с контролно в окупираната аула.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK