Преподаватели и студенти от седем университета ще протестират

Преподаватели и студенти от седем университета ще протестират

© Красимир ЮскеселиевУниверситетски преподаватели, които подкрепят студентската окупация, ще се съберат за протестно шествие в Деня на народните будители. Освен това студенти от шест други висши училища излизат на протест. Крайната точка и на двете прояви е Народното събрание около 12 ч.. Тогава там има парламентарен контрол.


Преподавателите се събират в 11 ч. пред централния вход на ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 


За същия час според страницата на "Ранобудните студенти" (основоположници на акцията) във Фейсбук е предвиден и контрапротест. През последните дни и след акциите на противници на студентската окупация в неделя и понеделник, имаше няколко подобни съобщения. 
Преподавателите: В политиката моралът има място 
В интернет от три дни се разпространява декларация на преподавателите, подкрепящи протестните действия на студентите. До 31 октомври тя е подкрепена от повече от 300 души от различни университети в България, както и някои в чужбина - асистенти, доценти и професори.

"За 24 години ние самите не успяхме да гарантираме най-базовите демократични ценности - затова дължим подкрепа на тези студенти, които имат смелостта да се борят за тях", пише в декларацията на преподавателите. Те изразяват убеждение, че правителството на Пламен Орешарски е напълно компрометирано, а 42-ото Народно събрание е делегитимирано и всекидневно "подрива и малкото останало доверие в политическите институции на страната".

"Вярваме, че в политиката моралът има място – и то днес, тук и сега. Затова се чувстваме длъжни да подкрепим студентите, дръзнали да се надигнат срещу цинизма, бездушието, пасивността и недоверието, разяждащи основите на обществото ни и поставящи под въпрос нашето бъдеще като политическа общност", пише още в документа.

Студентската окупация започна от Софийския университет преди седмица, след като Конституционният съд върна Делян Пеевски (ДПС) като депутат след искане на ГЕРБ пълномощията му да бъдат прекратени. Студентите настояват за оставка на правителството и насрочване на нови парламентарни избори.


Студентите: Най-сетне да действаме заедно
От няколко дни студентите окупатори обмислят дали да се включат в проявата на своите преподаватели. В четвтъртък вечерта в профила на "Ранобудните студенти" (бел. ред. основоположници на акцията) се появи съобщение, че колегите има от Софийския университет, УНСС, Нов Български университет, Университета по архитектура, строителсто и геодезия, Националната художествена академия, НАТФИЗ и Музикалната академия също излизат на протест.


Крайната точка и на двете прояви е Народното събрание.


Съобщението (бел. ред. уточнено е че то е взето от страницата на Художествената академия) гласи следното:


КОЛЕГИ!!! След изключително дълги обсъждания с колегите от СУ, НАТФИЗ, НБУ, УНСС, УАСГ достигнахме до общи решения за утрешните действия! Студентите от всички университети и академии ще се обединим в утрешните събития! Утре вероятно ще е кулминационния момент на студентските протести!!! Така че нашето участие утре е изключително важно!!!
Имаме изготвена програма, в която ще участват (надяваме се) огромна част от студентите в София.
Нашите действия като АКАДЕМИЯ ПО ИЗКУСТВА ще са съвместни с друга академия по изкуства- НАТФИЗ (като се надяваме и Музикалната академия да се включи) !
Протестът започва в 11 часа и действията ще са в следния ред:
1. ПРЕПОДАВАТЕЛИ от СУ ще имат мирно шествие по случай Денят на Народните будители, което ще завърши пред НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.
2. СТУДЕНТИТЕ от СУ , НБУ, УНСС, УАСГ и други ще започнат шествие 15 минути след преподавателите, което също ще завърши пред НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.

НХА и НАТФИЗ ще действат по различен план - в 10:50 се събираме ПРЕД НАТФИЗ, носейки си ГОТОВИ КАРТИНИ (няма нужда те да са пряко обвързани с протеста ) и материали за рисуване и ТРЪГВАМЕ ВСИЧКИ ЗАЕДНО, по следния маршрут - НАТФИЗ - САТИРИЧЕН ТЕАТЪР - ТЕАТЪР 199 - ТЕАТЪР СЪЛЗА И СМЯХ - ТЕАТЪР БЪЛГАРСКА АРМИЯ - НАРОДЕН ТЕАТЪР - МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР. На всяка една от тези спирки студентите от НАТФИЗ ще имат изяви (етюди, танци....), а ние ще сме с тях рисувайки или просто подкрепяйки ги.
След МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР , колегите от другите ВУЗ-ове вече ще са стигнали пред НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. И ТУК ЗАПОЧВА СЪЩИНСКИЯ ПРОТЕСТ.

Докато студентите пред НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ блокират загражденията, ние и колегите от НАТФИЗ, започваме да блокираме конкретни пешеходни пътеки една по една, в периметър около НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, след което се присъединяваме към останалите колеги там. Протестът ще бъде мирен и без политически скандирания, НО ще е кулминацията на действията на всички нас !

Очаква се да сме пред НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ около 12:30, като по това време депутатите ще са вътре на Парламентарен контрол.
Главната цел на всички нас е да ги блокираме вътре в сградата и ще се постараем това да стане по най-мирен начин и да продължи цял ден.
МНОГО ВИ МОЛИМ, изключително важно е студентите от НХА да се включим този път в общите действия и най-сетне ВСИЧКИ СТУДЕНТИ ДА ДЕЙСТВАМЕ ЗАЕДНО!!!!!!!!!!! Денят на Народните будители ще използваме и за културна проява (със студентите от НАТФИЗ), и за културен протест-БЛОКАДА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK