Засега Класическата гимназия остава в сграда до Женския пазар

Петър Стоянович

© Юлия Лазарова

Петър СтояновичПоне до края на учебната година Класическата гимназия остава в центъра на София - в сградата на бившето 13-о СОУ до Женския пазар, съобщава в днешния си брой в. "Сега", цитирайки министърът на културата Петър Стоянович. Заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова той посети училището вчера.


"Най-елитното българско класическо хуманитарно училище трябва да остане в София, близо до Софийския университет и да има своите, от една страна - представителност, от друга - доволство у тези, които трябва да се обучават", заяви той. Класическата гимназия за малко да не започне учебна година при две сгради на нейно разположение, коментира изданието.


Старата сграда в "Модерно предградие" се обновява и санира с 2 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие", а новата беше почистена в последния момент, включително с помощта на децата. Това трябваше да е само временно решение, но мнозина родители и ръководството харесаха по-централното място. Властите заговориха и за търсене на още пари за ремонт на сградата до Женския пазар.
Сега обаче възниква проблем със старата сграда, тъй като според европейските изисквания проектът, финансиран от еврофондовете, трябва да е устойчив и 5 години да се използва по предназначение - тоест за учениците от това, а не от друго училище. В противен случай взетите средства трябва да се възстановят, а Министерството на културата може да понесе и санкции.


"Търсим път с Комитета за наблюдение на "Регионално развитие" да не загубим вложените в основния ремонт на сградата в "Модерно предградие" средства. Трябва да мислим за това, че в ЕК не трябва да остава и съмнение, че България разходва по неправилен и разточителен начин тези средства", посочи още министърът на културата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK