Прокуратурата пак поиска имунитета на Цветанов - заради присвояване от бюджета на МВР

Прокуратурата пак поиска имунитета на Цветанов - заради присвояване от бюджета на МВР

© Анелия НиколоваГлавният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за снемане на имунитета на бившия вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов заради данни, че е присвоил 50 хил. лв. от бюджета на МВР. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.


Според държавното обвинение Цветанов е присвоил близо 50 хил. лв. в полза на Орлин Тодоров, който е бивш директор на ГДБОП във Велико Търново. "В нарушение на закона като министър на вътрешните работи Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч".


Така Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР, смятат от прокуратурата.
Обвинението срещу Цветанов е, че той е извършил длъжностно присвояване в големи размери - около 50 хил. лв. средства от бюджета на МВР, като за улесняването му е извършено и престъпление по служба.


Името на Орлин Тодоров се свързва и с едно от другите две дела срещу бившия вътрешен министър. В съда вече е обвинението, че Цветанов не е разпоредил СРС–та по разследване срещу Тодоров. Освен това му беше повдигнато обвинение и във връзка с проверката за нерегламентирано подслушване в МВР,


През март 2011 г. Тодоров e задържан и обвинен - за разгласяване на държавна тайна, която му е била поверена по служба и за длъжностно престъпление. Тогава съдът уважава искането на държавното обвинение за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Няколко дни по-късно
Цветанов, като вътрешен министър, образувал дисциплинарно производство срещу Тодоров и го отстранил от длъжност. В МВР била сформирана дисциплинарна комисия по казуса "Тодоров".


На 21 ноември 2011 г. на антимафиота от Велико Търново е отнето и разрешението му за достъп до класифицирана информация. Именно това е станало основание и дисциплинарната комисия да предложи на тогавашния вътрешен министър да отстрани от длъжност Тодоров – според чл. 234,ал. 1, т. 4 от ЗМВР служител с отнет достъп се отстранява от длъжност.


Независимо от законовите разпоредби, на 23 декември 2011 г. Цветан Цветанов наложил наказание "порицание" на Орлин Тодоров и го възстановил на същата длъжност – шеф на сектор БОП в Търново. В случая Тодоров нямало как да заеме отново длъжността си, защото все още бил в ареста.


Освен това с тази заповед Цветан Цветанов е разпоредил да се изплати възнаграждение на Орлин Тодоров за времето от неговото отстраняване, считано от 21.03.2011г. до датата на издаване на заповедта.


На 09.01.2012г. е издадена нова заповед от Цветан Цветанов, с която за втори път временно е отстранил от длъжност Орлин Тодоров, като двете заповеди /от 23.12.2011г. и от 09.01.2012г. са връчени на Тодоров в един и същи ден – на 13.01.2012г./.


Впоследствие, на 07.02.2012г. продължавайки да се намира в Затвора – Ловеч с мярка за неотклонение "задържане под стража", Орлин Тодоров подал заявление за прекратяване на служебното правоотношение по собствено желание, като повод на това заявление със заповед на Цветанов от 29.02.2012г. е прекратено служебното правоотношение на Орлин Тодоров.


Със същата заповед министър Цветанов е разпоредил на Орлин Тодоров да бъдат изплатени в пълен размер обезщетения съгласно ЗМВР. На 25.04.2012г. със заповед на Станимир Флоров /директор на ГДБОП към този момент/ е разпоредено на Орлин Тодоров да бъдат изплатени обезщетенията за неползван платен годишен отпуск, вкл. и за времето през което Тодоров е бил задържан под стража.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK