Истинският мач на един бивш наркозависим

Проби на хероин, кокаин и синтетична дрога.

© Анелия Николова

Проби на хероин, кокаин и синтетична дрога.Идва един момент в живота, в който не се издържа... Въпросът е дали ще умра, или ще живея. Сега се уча да живея. Това са думи на 33-годишния Григор М., преодолял зависимостта си от наркотици.


Според службата на ООН за наркотиците близо 250 000 души в България редовно взимат наркотици. Много често обществото проявява незаинтересованост, без хората да се замислят какви усилия се изискват, за да бъде прекъсната зависимостта.


Колцина успяват да се освободят? Няма официална статистика. Според основателя на терапевтичната общност "Ново начало" Желяз Турлаков близо половината, доверили се на подобни институции, завършват лечението си.
Григор М. е взимал наркотици през повече от половината си съзнателен живот, от гимназията.   Завършил е математическа гимназия, а след това "Информатика". Умен и приятен събеседник. Чист е от три години и работи в терапевтична общност.


"Сега работя в терапертичната общност "Ново начало". Както те ми помогнаха, така и аз искам да им помагам", казва. Тази общност е основана от Желяз Турлаков, също бивш наркозависим. Григор се грижи за снабдяването с храна, работи с наркозависими. Една от целите, които си е поставил, е да развие консултантска дейност - "Това е работа с хора, много проблемни хора и аз съм наясно с това".


" Заради дългогодишната зависимост едва сега трябва да се справям с проблеми, пред които се изправят тийнейджърите", казва Григор.

Провалените опити и успехът


Григор е започнал с алкохол в гимназията, след това опитва марихуана, а после преминава към хероин, амфетамини и кокаин. Основна при него е била хероиновата зависимост. "Алкохолът е първата крачка в зависимоста ми. След марихуаната всичко започна все едно някой отвори вратата".


Преминава през няколко несполучливи опита, а успешно е последното лечение, на което той сам решава да се подложи. Според Григор причината е, че програмата е била съобразена с личността му. А е решил да спре наркотиците, защото: "Идва един момент в живота, в който организмът не издържа. Нито физически, нито психически, въпросът е дали ще умра, или ще живея".


Като най-лесен определя първия етап от лечението, който е прекарал в терапевтичната общност. Там изкарах абстиненцията си, спомня си. После - "Чувствах се като новородено дете".


Вторият етап, връщането в обществото, когато пациентът живее извън общността, според него е най-тежък. Тогава е трябвало сам да прилага уменията, придобити в терапевтичната общност. Въпреки това в трудните моменти не е оставал сам, а е търсил помощ от приятели от общността.


Третият етап продължава през целия живот, това е истинският мач, казва сега Григор. Началото на този период той свързва със страха и неувереността, но вярва, че няма да се върне към старите навици. По думите му в "подземния свят" за много кратко време могат да се спечелят много пари, докато в живота на независимия печалбата и успехът се постигат изключително бавно.


Карта с болничните заведения, в които наркозависимите могат да потърсят помощ.

"Нещата винаги са на косъм. Но за мен няма такава възможност като връщането, защото в зависимостта не мога да намеря нищо", мисли Григор. Днес има онова, което е търсил – самостоятелност, смислена работа, приятели, пътувания. За разлика от преди. Тогава единствената мисъл е да вземе наркотика и да намери пари за следващата доза.


Мнението му е, че за всичко това, за проблемите на наркозависимите трябва да се говори.


Терапевтичната общност, в която той работи, е основана от друг бивш наркозависим - Желяз Турлаков. "Истинският проблем не е употребата на наркотици, а човешкото психично разстройство. Ние лекуваме човека на личностно ниво", казва Турлаков. Според него лечението на хероинова зависимост с метадон затвърждава у зависимия мисълта, че не може да се справи без помощ от друго вещество. 


Терапевтичните общности са за хора, които наистина искат да преодолеят зависимостта. По думите на Желяз Турлаков половината от постъпилите успяват да се преборят. Лечението продължава близо три години. "Ако някой каже, че има краткосрочни методи за справяне с този проблем, той откровено лъже", казва Турлаков.


Държавата и борбата с наркозависимостта


Най-опасни според Виолета Богданова, заместник-директор на Националния център по наркомании, са синтетичните веществва, последствията от употребата на които все още не са ясни.

Всеки, който има опиатна зависимост от повече от една година, може да избира между лечение за детоксикация и метадонова (поддържаща) програма. Първият етап от лечението (при хероинозависимите) е детоксикацията, която се извършва в психиатрични отделения на болници в страната. Тя продължава около 14 дни, но се използва и методът на свръхбърза детоксикация - между 24 и 48 часа. При нея пациентът трябва да бъде в добро състояние


В София за такова лечение приемат в три болници – Военната, Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм в Суходол и "Пирогов", където пациентът си плаща. В София има 30 легла, а в цялата страна - 486. Местата за детоксикация в София са твърде недостатъчни, смята Виолета Богданова. Общо 4302 са местата за лечение чрез детоксикация, от които 1350 са напълно безплатни, 1526 са частично платени, а за останалите 1425 места пациентът си плаща сам.


След детоксикацията се пристъпва към етапа на дълготрайната рехабилитация, при кооята се работи върху преодоляването на психологичните проблеми. "Това е по-тежката част от лечението. Ако не се пристъпи към този етап на лечение, детоксикацията е безсмислена", казва Виолета Богданова.


Пре 2011г. повече от 2400 души са били обхванати от системата за лечение на наркозависимости. Близо 300 души успешно са завършили програма за психосоциална реинтеграция.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на justifier
  justifier
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пичове, всичко е в дозата и количеството ! Ако си знаеш мярката немаш проблеми !

  I don't give a fuck 'bout anything !
 2. 2 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бивши наркомани няма. Има живи наркомани има и мъртви наркомани. Но бивши няма.

 3. 3 Профил на pipilonia
  pipilonia
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво на момчето! Достойно за уважение. Както всички преодоляли някаква зависимост. Наистина трябва да се говори за тези проблеми. И като превантивна мярка, и като надежда за излекуване на зависимите.

 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Абе най-добре е да не ги започваш.....След първата доза, следва втора...трета.............. десета...и до като се усетиш, разпродаваш покъщнината си.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на livevil
  livevil
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Общо 4302 са местата за лечение чрез детоксикация, от които 1350 са напълно безплатни, 1526 са частично платени, а за останалите 1425 места пациентът си плаща сам."
  Трябва да си плащат сами лечението, както намират пари за наркотици, така да намерят и за лечение!

 6. 6 Профил на privatecitizen
  privatecitizen
  Рейтинг: 427 Гневно

  Ето пак бай Ганьовците се навъдиха с мнения като "Бивши наркомани няма" , "Трябва да си плащат сами лечението, както намират пари за наркотици, така да намерят и за лечение!" ... хора , това са обществено значими проблеми , които ако ги игнорираме няма как да решим?! Къде е превенцията , къде са контролните органи , които да пресичат разпространението на наркотици. В днешно време можеш спокойно да си купиш разрешени наркотици като алкохол и цигари още на 12 години. Марихуаната и амфетамините са почти толкова достъпни, въпреки , че са нелегални. Ами хероинът - не е тайна къде се събират опиатно зависимите и къде се разпространяват. Онзи дето сподели , че сами трябвало да си плащат - как да стане това чрез поредна кражба или друго престъпление ли?! Или онзи дето вика , че няма бивши наркомани - голяма "услуга" правиш на хора , които сами признават за проблема си и искат да се отърват от него! И вместо да гледаме с общи усилия да заживеем в по-добро общество , то пак започнахме дребнавите изпълнения?! Наркоманите не са само хероиновите и амфетаминовите , а и всички алкохолици и пушачи , но тъй като последните две вещества са легални не значи , че при техните зависими не се наблюдават деградиращи прояви! И въпросът не е да ги ПОРИЦАЕМ (видиш ли ние които не употребяваме колко сме добри) , а да им помогнем да се интегрират в обществото като значими личности (какъвто е всеки данъкоплатец , спазващ законите)!

 7. 7 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 709 Неутрално

  За пътвите няколко коментара тук: човек си личи що за стока е по отношението му към изпадналите в беда. Григор е много по-човек от вас. Мога да изпитвам само възхищение към човек, който избира не само да вземе, но и да даде.

  Всеки от нас върви по трънлив път: наркомания, алкохолизъм, домашно насилие, разводи... Крайно време е да разберем, че никой не може да е съдник, защото ще дойде момент да е жертва. И че трябва да си помагаме в това общество.

 8. 8 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#2:"petyo9"]Бивши наркомани няма. Има живи наркомани има и мъртви наркомани. Но бивши няма.[/quote]

  Така е. Тези, които цъкат минуси, явно не са имали подобни проблеми с техен близък. Под предишна статия с подобно съдържание, дадох идентичен с Вашия отговор и само дето не ме разпънаха на кръст.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  Хубаво е държавата да разполага с достатъчно пари за безплатно лечение на наркозависими, на хора с тежки наследствени заболявания, на раковоболни, на нуждаещи се от скъпо лечение. Бедата е, че толкова пари няма.
  На някого може да му звучи жестоко и безсърдечно, но предимство трябва да имат заболяванията, за които конкретният човек няма никаква вина.
  Това, което държавата трябва да направи е да наблегне на превенцията. Лекции в училище, брошури, статии в печата, предавания по телевизията... Всеки ден да се набива в главите на младежите за проблемите, които създават наркотиците. За да са наясно какво ги чака ако тръгнат по този път.

 10. 10 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#2] от "petyo9":


  До коментар [#8] от "Питанка":

  Не е точно така. Т.е. съгласен съм, че няма бивши наркомани, както няма бивши алкохолици и бивши пушачи. Просто има такива, които не употребяват. Това може да бъде временно, а може да бъде и до края на един дълъг и хубав живот.

 11. 11 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За момент не си задаваме въпроса ЗАЩО тези хора са прибегнали до опиатите, знаейки, че връщане на практика няма. Какво в техния свят се е счупило?
  Няма бивши наркомани и алкохолици може би защото лекуваме фактическата зависимост, рецепторите, клетките, но не променяме нищо в заобикалящата ги среда, която именно е причината в един момент да се откажат от живота си.

  Това са хора, които най-много имат нужда от приятелство, семейство, спокойствие, разбиране. Наместо това те са дамгосани и отритнати и от обществото, и от най-близките си. Каква тогава е мотивацията им наистина да станат бивши и да изберат истинския свят?

 12. 12 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#2] от "petyo9":
  [quote#2:"petyo9"]Бивши наркомани няма. Има живи наркомани има и мъртви наркомани. Но бивши няма. [/quote]

  Наркоманията и алкохолизма са заболявания, при които нормалното функциониране на организма е силно затруднено при отсъствие на агента, предизвикал зависимост. Зависимостта се характеризира със специфични физиологични промени.

  Всеки, който е употребявал, спрял е и способен да живее без абстиненция (т.е. възстановил се е физиологичните промени, предизвикани от наркотика), всъщност Е БИВШ наркоман или съответно алкохолик, тъй като той не притежава физиологичните характеристики на зависимостта.
  Това, че продължава чат пат да пийва или взема нещо (както всички нас, независимите), не го прави наркоман.

  Много предразсъдъци в коментарите ...

 13. 13 Профил на poijn
  poijn
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Гледайте историята на Джонатан Морели. Майка му прави филм за него, след като момчето й умира през февруари от свръх доза. Целта й е да спаси колкото може повече хора. Тъпи изказвания от рода на "бивши наркомани няма", "да се оправят сами" и т.н. от сорта, винаги ще има. Глупавото ни племе друго какво да каже.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1401 Разстроено

  "Според службата на ООН за наркотиците близо 250 000 души в България редовно взимат наркотици."

  Kleta majka Bylgariq...До това ни докара демокрацията и капитализма.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK