"Ранобудните студенти" изпратиха открити въпроси до патриарх Неофит

"Ранобудните студенти" изпратиха открити въпроси до патриарх Неофит

© Надежда Чипева, КапиталРанобудните студенти" отправиха открити въпроси до патриарх Неофит, до останалите архиереи от Светия синод и до предстоятеля на патриаршеската катедрала храм-паметник "Св. Александър Невски"  епископ Тихон за блокадата около храма, за уволнения служител, развял българския флаг на камбанарията.


Студентите питат още и за позицията на патриарха по повод изявлението на зам.-председателя на групата на ДПС Йордан Цонев, че подкрепилите окупацията преподаватели от Богословския факултет са разколници.


Публикуваме откритите въпроси на студентите, обявени на страницата им във "Фейсбук":
ОТКРИТИ ВЪПРОСИ ОТ РАНОБУДНИТЕ СТУДЕНТИ


До Негово светейшество патриарх Неофит
Председател на Св. синод на БПЦ – Българска патриаршия
До членовете на Св. синод
До предстоятеля на патриаршеската катедрала храм-паметник "Св. Александър Невски" Тивериополски епископ Тихон


Ваше светейшество, Ваши Високопреосвещенства и преосвещенства,


На 1 ноември 2013 г., в деня на всенародния празник Ден на народните будители, с който Българската православна църква исторически дълбоко е свързана, студенти и преподаватели от Софийския университет и от множество други висши училища от София и страната, както и български граждани, почетоха по своеобразен начин този най-народен празник, като в същото време изразиха своята позиция по актуални всеобществени въпроси, най-същественият от които е въпросът за липсата на морал в българската политика. Това събитие обаче бе помрачено от следните събитийни моменти, които имат пряко отношение към Българската православна църква, по-конкретно към нейното ръководство:


1. Огромното пространство около патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", църковен и всенароден храм-паметник, бе блокирано от безпрецедентно количество полиция. Тези действия на органите за сигурност доведоха до обстоятелството на фактическото блокиране на храм-паметника, на практика до негово затваряне отвън. Намиращата се в съседство старинна църква "Св. София" също се оказа в аналогично положение.


2. По време на преминаването на шествието на студентите, преподавателите и гражданите покрай цитираните два богослужебни храма, от камбанарията на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" прозвуча празничен камбанен звън, а минути след това от същата тази камбанария бе развят националния трибагреник. По-късно през деня в медиите се появи информация, според която камбанният звън е бил възпроизведен от студента в Богословския факултет Станислав Въчин, който е и служител на храма. На същия е заявено минути по-късно от църковни длъжностни лица, че е уволнен за тази си проява.


Във връзка с тези събития се обръщаме към Вас като архиереи на Българската православна църква със следните въпроси:


1. Каква е позицията на Негово светейшество Българския патриарх Неофит, на Св. синод като цяло, както и на предстоятеля на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" по отношение окупирането на практика от страна на полицейските сили на пространството около Св. синод – храм-паметник "Св. Александър Невски" – църквата "Св. София"; не смятат ли същите църковни фактори, че по този начин се нарушават религиозните права на членовете на православната църква, както и правата на българските граждани?


2. В случай че информацията за уволнението на колегата ни Станислав Въчин, студент в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", е вярна, не смятат ли горепосочените църковни представителства, че няма нищо по-добро и уважавано от постъпката на Вашия служител Въчин – да бие празнично камбаната на патриаршеската катедрала в един от най-светлите всенародни празници в съчетание с развяването на националния трибагреник?


Ваше светейшество, Ваши високопреосвещенства и преосвещенства, задавайки публично тези въпроси, ние се надяваме на ясни и категорични отговори и проява на Вашата пастирска загриженост. Проявявайки студентска солидарност, надяваме се също, че ако поводът за отстраняването на студента Станислав Въчин от служение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е гореописания, то той да бъде възстановен, защото няма по-богоугодна и богонародна изява от това да удариш празнично църковните камбани и да развееш родния трибагреник, и то в Деня на народните будители.


Редом с тези въпроси, ние, ранобудните студенти, се обръщаме към всички Вас с молба да отговорите на един актуален въпрос, имащ пряко отношение към православната църква, към християнския и богословския морал. Става дума за това, че на 31 октомври т.г. в парламентарната зала на Народното събрание депутатът от ДПС г-н Йордан Цонев е заявил, че знае, че протестите на студентите и гражданите в страната ни, се поддържали в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" от преподаватели, които подкрепяли разкола. В същия ден следобед обаче Факултетният съвет на Богословския факултет, с почти пълно мнозинство, подкрепи протестите на академичната общност, на студентите в частност и въобще на гражданското общество.


В тази връзка смятате ли Вие, Ваши високопреосвещенства и преосвещенства, че преподавателите от Богословския факултет, а също и студентите и докторантите, които изразяват своята гражданска позиция и настояват за оставка на правителството на настоящото управляващо мнозинство са разколници?


Последният въпрос е продиктуван от наша страна по причина, че Богословският факултет е част от академичното семейство на СУ "Св. Климент Охридски" и подобни изявления, като това на депутата от ДПС г-н Йордан Цонев, подронват пряко авторитета на Българската православна църква, разрушително са насочени към Богословския факултет, който тази година чества своя 90-годишен юбилей.


Смятаме също, че подобни атаки петнят доброто име и на Софийския университет, на който Негово светейшество българският патриарх Неофит е доктор хонорис кауза, и който от своя страна в личностен план е бил част от академичната общност на университета в качеството си на пръв декан на Богословския факултет след демократичните промени.


Ваши високопреосвещенства и преосвещенства, през последните две години Вашият авторитет бе дълбоко накърнен по публично известни причини. Ние се надяваме, че давайки ясни отговори на поставените от нас въпроси, Вие ще засвидетелствате пред Бога и народа тази християнска позиция, която подобава на архиереи.


С молитвени надежди, "Ранобудните студенти"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1119 Весело

  ХАХАХА, чакат отговор от поредния КДС-ар, ще го получат под формата на "На когото не му понася да се изнася, амин (рапорт даден / рапорт приет)"

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1170 Гневно

  Aгентите на ДС са се скрили в миша дупка и много ги е страх от студентството!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 3. 3 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Така трябва! Така се отстояват позиции и се защитава идеята за демокрация.
  Браво на студентите.

 4. 4 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Поздравления, много добре са се сетили да комуникират и с православната църква ! Никоя институция няма право да е безразлична в такива моменти.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 5. 5 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Оставка на патриархот!

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 6. 6 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Браво!
  Да се помолим всички, Бог да вразуми Преосвещенствата и Високопреосвещенствата.
  Нищо, че Бог е високо, а властниците близо...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 7. 7 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Като си спомня как сръбския Патриарх водеше хората на улицата и като се сетя за нашите ми става болно.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 8. 8 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Ченгетата от ДС в расо едва ли ще изменят на Партията си за която са работили и работят досега...

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  С молитвени надежди, Калин Янакиев

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 11. 11 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ако бяха спуснали знамето със сърпа и чука, нямаше да има проблем, но какво може да се очаква от "църква" в която всеки втори е служител на ДС...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 12. 12 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  А до арменския поп кога ще пишат писмо...

 13. 13 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Боже!!!

  Защо не са се обърнали и към арменският поп? Първо него трябваше да питат!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 14. 14 Профил на thesame
  thesame
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Какви отговори очаквате от г-н Птариарха? Нали той, едва обявен за Патриарх, хукна да се поклони на ББ в правителствената болница и да получи благословията му, а дума не изрече за изгорелия Пламен?

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Дойде време разделно!

 16. 16 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#14:"thesame"]Нали той, едва обявен за Патриарх, хукна да се поклони на ББ в правителствената болница и да получи благословията му, а дума не изрече за изгорелия Пламен?[/quote]
  Така му е наредил водещия офицер,така е направил.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Браво. Трябва да се провери има ли още живот в Църквата, която вдъхнови Възраждането и извоюва църковната ни независимост, която участва в националните войни и в спасяването на евреите. Или комунистите окончателно са направили от нея безсловесно и бездуховно чучело.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Неутрално

  По-нормално нещо от това в Деня на народните будители да бъде бита камбаната и да се вее българският трибагреник от българския храм-паметник няма.

  За съжаление синодът си е ДС сборище... трябвааше да пуснат химна на ДС и знамето със сърп и чук за празника и Анка Картечарката (Мая Манолова) да чака в засада...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 20. 20 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#14:"thesame"]а дума не изрече за изгорелия Пламен? [/quote]

  Самоубийството е грях , другарю. Най-малкото за това. А премиера е премиер , дори и да не ти харесва , другарю.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 21. 21 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#5] от "geo_19":Подкрепям!Новият човек начело на българското православие започна с богоугодни дела своята мисия. Нека да изчакаме отговорът ,който ще получат студентите.Изводи всеки вярващ може да си направи !Последните стъпки на Патриархът все повече ни навеждат в съмнение ,че КАРТОНЧЕТО не само му виси като "домоклиев меч" но и води до сериозна зависимост от КАРТОНОДАТЕЛЯТ!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 22. 22 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Богословът Йордан Цонев (а.к.а. депутата Данчо Ментата) трябва да бъде отлъчен от Църквата, да бъде анатемосан, низвергнат, отлюспен и трижди проклет!
  Той, като един Юда Искариотски предаде и продаде СДС и по ченгеджийски се вреди в ръководството на проислямското ДПС.
  Той е и родоотстъпник и вероотстъпник.
  С прокажена душа...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 23. 23 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Могат да звъннат и на Фори Светулката както са почнали с клишетата от 90-те...

  "Глупостта е да повтаряш все същите грешки и да очакваш различен резултат" А. Айнщайн.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Агент Кой беше това светейшество комунистическо?
  Или бъркам нещо...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Mяу, ми той патриархът не е подчинен на студентите.
  Хе-хе-хе, те, милите, ще изпитват духовник с богословско образование, глава на църквата, и ще му искат сметка да им се отчита той! Естествено, не съзнават колко светско, политически ограничено и духовно плоскостно е запитването им, пък и цялото им поведение. Колко от тях са вярващи, колко от тях се придържат към вероизповедните правила на Българската православна църква, колко от тях поне са се обърнали първо към свещеника си с тези въпроси?
  Че то смешно, бе!
  Комунистите имаха това яростно желание църквата да им е подвластна и те да свирят, тя да играе. Ама комунистите поне бяха на власт и на ачик.

 26. 26 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#25:"greentree"]Комунистите имаха това яростно желание църквата да им е подвластна и те да свирят, тя да играе. [/quote]
  Не само желание,те до ден днешен я контролират.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 27. 27 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Весело

  [quote#23:"Karla 952 Hanneman"]Могат да звъннат и на Фори Светулката както са почнали с клишетата от 90-те... [/quote]
  ++++
  И на мен първо той ми дойде на ум.
  Първо светулкаше, но после чинии в Америка ми.
  Бог промисля

 28. 28 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#26] от "El Chuncho":

  Тя понеже цръквата е много важна...

  Абе докога ще се занимавате с глупости и ще раздухвате димките на комунетата!?

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 29. 29 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Браво, студенти!
  Комунистите се радват единствено на занемели камбани и уплашена рая!
  Смело искайте, ВИЕ ЗНАЕТЕ КАК!
  Радвам се, че ВИ ИМА!
  БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И ВАС!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 30. 30 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#26:"El Chuncho"]Не само желание,те до ден днешен я контролират. [/quote]
  Макар и да имат този стремеж и да се месят яко, не мисля, че успяват към днешна дата и затова е цялата тази патаклама.
  Хайде за църквата да не спорим, все пак тя е институция.
  Но Господ комунистите не биха могли да контролират. Обявяват, че го няма, това е всичко, което е по силите им..

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#30:"greentree"]Обявяват, че го няма, това е всичко, което е по силите им[/quote]

  Прави са , но не по причините , които признават.
  Обявяват , че го няма , не защото вярват , че го няма , а защото им прави конкуренция на тяхната религия.
  Заменяш Исус с пролетариата , Сатаната с капитализъма и получаваш комунизъм , който има точно толкова общо с реалността , колкото и която и да е религия.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 34. 34 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#3] от "sasa1959":

  "Така трябва! Така се отстояват позиции и се защитава идеята за демокрация.
  Браво на студентите."

  Подкрепа за тях-сега и действена! Според мен, най-важното е да събудим отново масовостта на протестите, чугунените глави от друго не разбират. Много съм ангажиран, но намирам по половин час да се появя на протеста. Нали знаете-капка по капка-вир!

 35. 35 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#31:"Режисьор на Дублажа"]шибаните непсатанисти пишат писмо и задават въпроси. хора извън църквата да се занимават с техните си работи. [/quote]
  Моля да се извините веднага за вулгаризма. Не може вярата да бъде защитавана с подобни изрази.

 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1080 Неутрално


  [quote#23:"Karla 952 Hanneman"]Могат да звъннат и на Фори Светулката както са почнали с клишетата от 90-те[/quote]
  [quote#27:"greentree"]Първо светулкаше, но после чинии в Америка ми[/quote]
  [quote#10:"geo_19"]С молитвени надежди, Калин Янакиев [/quote]
  Фори май пак е тук. Макар, че сега е времето на калинките, а не на светулките. Е, чат пат и на някое насекомо с професорска титла. Хубав текст, личи си обиграното перо. Вярно, много политически прист

 37. 37 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#36:"Мърмор"]много политически прист [/quote]
  ...политически пристрастно...
  Много силна, демократична пристрастност.

 38. 38 Профил на vspassov
  vspassov
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Имам допълнителен въпрос към и.д. патриарх на БПЦ (и.д. защото, съласно апостолските правила, не може да бъде патриарх църковен служител, който се е продал на светската власт-ДС). Какво е мнението на Митрополит Неофит относно даването на научно-образователна степен „доктор” от Богословският факултет на бившето крупие, Йордан Цонев, който не се слави с висок морал и честност? Този факт дали петни името на този факултет или не? Същите въпроси важат и за Волен Сидеров, завършил ОКС „Магистър” по богословие в Шуменския университет.

 39. 39 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  църквата е неразривно свързана с ДС и всякакви тъмни кръгове,на бивши ,настоящи и бъдещи олигарси и комунисти и няма как да се чуе нещо против партията майка ,НАДЕЖДА ВСЯКАКВА ОСТАВЕТЕ..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Студентите да бяха минали първо през купела да се кръстят , па после да задават въпроси на патриарха на НАШАТА църква. И да се научат поне да се кръстят.

 41. 41 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#40:"ahasver"]Студентите да бяха минали първо през купела да се кръстят , па после да задават въпроси на патриарха на НАШАТА църква. И да се научат поне да се кръстят. [/quote]
  ++++
  И ми е много любопитно, като са завършили писмото си с "молитвени надежди", колко от тях могат да кажат Господнята молитва.

 42. 42 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако църквата сега покаже силна позиция, морална позиция, ако успее да каже на управниците кои са и каже на народа, че е с него, то тогава тя ще реабилитира своята потентност и може за мен поне да намери място в дневният ред на българското общество. Досега за мен българската църква е мъртва, тя беше убита безцеремонно от комунистите, дори без да успее да се противопостави на тази насилствена смърт. Българската църква беше бита, низбергната, насилена от комунистическата власт, но тя не и се противопостави. Това не е църквата мъченица от времето, когато съхраняваше българщината, когато спаси българската нация от унищожение, това е една друга църква. Аз като християнин и вярващ човек, отавна нямам желание да търся българската църква, като най голям стожер на българското, голяма е обаче надеждата ми, че това може да се промени и вярвам, че моментът е дошъл.

 43. 43 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#41] от "greentree":


  До коментар [#40] от "ahasver":

  Ако някога сте чели Библията, да ви припомня книгата на християнската религия, но не както Сидеров я е прочел, т.е. като дяволът евангелието, тогава ще разберете колко са смешни коментарите ви.

 44. 44 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Цитат от писмото: "Ваши високопреосвещенства и преосвещенства, през последните две години Вашият авторитет бе дълбоко накърнен..."
  Ранобудните, айде научете се да пишете поне на нивото на ученик 9 клас, а после давайте акъл на Светия Синод. Сигурно знаете уважителната форма на немски, на български не я знаете. Освен това говорите нелепици.

 45. 45 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#3] от "sasa1959":

  Така трябва! Така се отстояват позиции и се защитава идеята за демокрация.
  Браво на студентите."

  -Действията на студентите са в разрез с принципите на демокрацията,а обръщението е на Калин Янакиев.


 46. 46 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  подкрепям писмото с известни забележки. Църквата е институция, която най-малкото заслжава уважение и до голяма степен може да обедини разединения ни народ. Патриархът е консенсусна и уважавана личност.
  Епископ Тихон е проявил прибързаност и крайност в решението си да уволн иподякона. Това решение трябва да се отмени. Все пак се замислям, ако всеки реши да бие камбаните, на която и да е църква какво ще се получи

 47. 47 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Църквата забранява политическа дейност на нейните служители,тя не се вписва в религиозните канони-Това май не е известно на несъбудилите се още "студенти".Простено да им е,горките "будители" според прислужника на Борисов Плевнокио.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 48. 48 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  ПП Патриарха не е изтривалка на ГРОП.Той не е длъжен да се обеснява ,браво на епископ Тихон

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 49. 49 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#47] от "омбре":

  Ку ку има ли някой там, политическа позиция, точно така, само дето политиката е част от животът и в едно с много прав, църквата не трябва да е политическа сводница в каквато я превърнаха комунистите, тя е дом на обикновените хора, хората, които бъркат в кофите, хората, които нямат пари да се лекуват от рак, хората, които зарязват децата си, защото няма с какво да ги хранят, хората, които нямат работа, нямат, нямат, нямат, а това е политически проблем, та значи как една църква хем няма да се политизира, хем е дом на хората ограбени от политиката, тази църква отдавна я няма, комунистите побързаха да я унищожат, защото се бояха от нея, както и от умните, от хората които мислят, около два милиона българи, които могат да мислят не живеят в България, за сметка на това има един милион роми, които не мислят, умишлено доведени до това състояние, защото този който не мисли, той не пречи, защото когато няма човек, няма проблем според Сталин. Ако тази църква е истинска и точно защото не трябва да е политизирана, а морална, трябва да излезе на улицата до народа и да стои от двете страни и при контрапротестиращите и при протестиращите, да стои до студентите си, да стои да мислещите хора в тази държава, да пита, да дава сила и съвет, а не да се крие като комунистически плъх.

 50. 50 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#48] от "омбре":

  Абе какво общо има ГРОБ с вашата глупост, бе червени приятели, Станиплъх ви лъже, че ГРОБ е някакъв проблем, за да ви разиграва като маймуни в цирк. Това с някаква пълна химера, все едно да кажа, че НДСВ или Костов са някакъв проблем. Не разбирате ли, че всички са едно, произхождат от едно тяло, направени са с една цел. Не ми продавайте тези комунистически краставици и не ме плашете с несъществуващо плашило, ГРОБ или БКП, СДС, ДПС, НДСВ, всичко е едно и също.

 51. 51 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#43:"lancelott"]Ако някога сте чели Библията, да ви припомня книгата на християнската религия, но не както Сидеров я е прочел, т.е. като дяволът евангелието, тогава ще разберете колко са смешни коментарите ви. [/quote]

  Какво ви е смешно във въпроса, дали студентите могат да кажат Господнята молитва? Ами питам се, бе. Аз съм любопитен, че чак любознателен човек.

 52. 52 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Оказва се че най-уплашени от вярващите християни са архиереите и свещениците в Св Александър Невски Това е истинската битка в България - между служещите на Бога и на Сатана и мястото на тази битка е точното
  Архиереите досега се прикриваха и се опитваха да се отъждествят с народа и неговото страдание да се преструват че подкрепят протестите Сега вече маските паднаха Светият Синод е в договорки точно с партията която десетилетия наред унищожаваше Църквата и няма нищо което да го отдели от старите приятели от ДС

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  [quote#25:"greentree"]Mяу, ми той патриархът не е подчинен на студентите. [/quote]
  Липсата на отговор само ще потвърди съмненията за подчиненото положение на Неофит спрямо червените!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  [quote#43:"lancelott"]Ако някога сте чели Библията, да ви припомня книгата на християнската религия[/quote]
  Тези вчера оставиха червените книжки и влязоха в черковен храм, а днес вече разбират Библията повече от хората, които едно време преследваха че влезли да се помолят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  България прилича на Русия и по това, че и в двете държави чърквата е смачкана, обезличена и превърната в придатък към официалната власт. Руските архиереи тънат в разкош, руският "патриарх" - кагебистът и крупен контрабандист на цигари др. Гундяев - се движи с по-голам кортеж от този на Рамзан Кадиров, а кръстът отдавна е заменил сърпичука като символ на руските имперски домогвания към съседни и несъседни държави. Същото е и в България, висшият клир по нищо не се отличава от която и да било организирана полупрестъпна група - нито доходи отчитат, нито данъци плащат, нито спазват някакви закони, само трупат лой срещу пълен отказ от клатене на лодката.

  Затова в България истински вярващите не желаят да имат нищо общо с БПЦ и целия този казионен боклук.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Само остава и БПЦ да вземе да се меши в политиката, но браво на дякона. Всички ние можем да му помогнем да си намери работа.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 58. 58 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3733 Весело

  Мнозинството от българските попове са най обикновенни търговци и далавераджи,да не говорим,че много от тях са били агенти на ДС и даже офицери.Въобще българската църква се е превърнала в едно голямо търговско дружество по подобие на политическите партии.Оснавната функция на църквата да се бори за спасението на душите на своите миряни,да помага на бедните и болните,винаги да бъде на страната на онеправданите е забравена .БПЦ в момента е един параван на българските политици зад който те си крият кирливите съвест и морал.Малко са такива като отец Иван.

 59. 59 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И какво толкова е направил дякона? Забил камбаната и развял знамето. Но този свещенник се страхува от политиците и то по-точно от една определена партия, и за да не бъде обвинен, е уволнил дякона. А трябваше историята да се покрие и никой да не узнае кой е бил горе. Иначе Църквата е Божествена организация и нейната същност не може да се накърни от личните грешки на членовете и/ те си отговарят за тях/, защото при недостойнство на служащия, всички Тайнства се извършват лично от Господ, Който е и Църквата. Патриарх Неофит е достоен Патриарх и заслужава малко уважение. Но кой доведе до тази ситуация отново? Кой? Вкопчилите се неистово във властта от февруари до днес вършат само безобразия.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 60. 60 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ВЪПРЕКИ ВСИЧКО атеистите н ебив ада хулят патриарха. Така или иначе, той беше най-добрия избор. А иначе - ??

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 61. 61 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#56] от "Norman Granz":

  Не ти се получи. Неусетно влезе в тона на една позабравена комунистическа стилистика - "От името на всички трудещи се..." Сещаш ли се, преди 89-та партията беше узурпирала мнението на хората и говореше наляво-надясно все от тяхно име без въобще да ги пита. Та и ти така - авторитетно се изказа от името на "истински вярващите", а аз пък подозирам, че те изобщо не са чували за теб

 62. 62 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И ако се тръгне по пътя на междуособиците, то край няма да има, а през това време държавата се обира по най- бързият възможен начин. И какво е виновен Патриархът , та на него да се пише писмо? Това са неща, който са принципни и не могат да се решават на парче. А да се обижда Патриарха е все едно да се обиждат миряните- православни и не е голям плюс за никого.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3898 Разстроено

  Било е време когато българските свещенници са стояли начело на борбите на народа ни за освобождение по късно за съединение,а църковните деятели са били наистина будители на българския народ.
  Днес виждаме човек чийто прякор е Ментата да е доктор по богословие а архиреите на църквата да са бизнесмени с размах.Нищо чудно бившите комунисти Лилов Луканов Младенов Тодоров първи влязоха в храма и запалиха свещи.
  Тази незабравима гледка говори много.

  klimentm
 64. 64 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И този дякон е уволнен не заради Патриарха, а заради протестите и по точно, заради червените кхмери, които са на власт, защото никой не иска да има рзправии с тях. Така, че проблемът не е Патриархът, а властта и ако някой иска да се разправя с Патриарха да не използува ранобудните студенти, а те да не се разконцентрират от главната цел. Като паднат червените кхмери и дякона ще го върнат на работа и Бог да му помага.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 65. 65 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Весело

  Браво на студентите! Следващото писмо с въпроси направо да го пращат до шефа на патриарха. Като получат отговор, ще получат и оставка!

 66. 66 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Отврат. Оплюхте и църквата.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 67. 67 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Колеги, коментарите ви са отвратителни !
  1. Патриархът и Синодът не вземат решения за уволнения на клисари!
  2. БПЦ НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМА СТРАНА В ТАКАВА СИТУАЦИЯ ! Всички кръстени православни са нейни чеда, били те и симпатизанти на БСП, ДПС или Атака.
  3. Камбаните се бият в точно определено време. Тук не става дума за биене на камбаните в чест на Народните будители!
  Съжалявам за уволнението. Вероятно можеше да се намери и по-леко наказание, но не смятам, че момчето е избрало подходящ момент за биенето на камбаните.
  Преди да ме оплюете ще ви кажа, че съм участник в първата седмица от протестите срещу Пеевски.
  Апелирам към здравия ви разум и се надявам да не съдите Църквата за това, че не се намесва в политиката.

 68. 68 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Зад това писмо дали не стои РБ- старите разколници, неначесали рога?

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 69. 69 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#67] от "Петър Николов":

  По леко на завойте.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 70. 70 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво за писмото и за въпросите!
  Да видим сега гражданската позиция на патриарха.

 71. 71 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#70] от "dali_da":Дано ранобудните студенти се откажат да настояват, защото писмото е явна провокация да се изправи техния крехък авторитет срещу друг, от което да загубят и двете страни. И нас са ни уволнявали , пък не сме умрели, и дякона, като се е качил горе е знаел, че може да има последици. Пак ще си намери работа на друго място. Смятам, че няма нищо лошо да се удари камбаната и развее знамето. Как на парламента зимата закачиха турското знаме? А това е българско знаме и се вее в България. Какво толкова е станало- нищо.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 72. 72 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дяконът ще си обжалва уволнението в съда, свещенника ще го накажат, че прави кръщенета, да не прави повече и така.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 73. 73 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#62] от "Картина":

  Ти пък къде видя обида?! Тона на писмото е много издържан и коректен.

  chavo64
 74. 74 Профил на norge
  norge
  Рейтинг: 8 Неутрално

  V Norvegia sam. Carkvata tuk stoi do obiknovennite hora i im POMAGA! B BG- bojite slujiteli, ne vsichki, ama povecheto ot tqh sa obiknovenni NABLUDATELI!

 75. 75 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#42] от "lancelott":

  В България нещата могат да се променят само по един единствен начин и това е Германския модел за смяна на политическата и икономическа система ,чрез всеобхватна декомунизация на обществото ,Лустрация на комунисти и агенти на ДС от правото да участвуват в управлението на държавата за срок от 35 год.По Евростат това са 450 хил.червени престъпника ,разпределени в 360-370 клана по мафиотски образец,обсебени от различни криминални ,семейни ,любовни ,хомосексуални ,финансови,банкови и др.престъпни зависимости .,Национализация богатствата на тези разбойници /Повече от 100 милиарда долара по думите на бившия зам.мин.на икономиката Р.Петров/ и Народен съд над всички тях докарали държавата и нацията до пълно падение.

 76. 76 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#73] от "chavo64":
  "Ваши високопреосвещенства и преосвещенства, през последните две години Вашият авторитет бе дълбоко накърнен по публично известни причини.'- даже е нужно извинение. Да не го бяха писали въобще. Какво помага това? Повечето са жертва на тези сили, които сега разиграват всички.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 77. 77 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#75] от "adenauer":

  Пълна лустрация, да това е пътят, що се отнася до

  [quote#75:"adenauer"]Национализация богатствата на тези разбойници /Повече от 100 милиарда долара по думите на бившия зам.мин.на икономиката Р.Петров/ и Народен съд над всички тях докарали държавата и нацията до пълно падение.
  Това е нещо, което в България никога няма да се случи, за жалост никога, не трябва да се състредоточаваме върху цели, които не могат да бъдат реално постигнати, ние можем единсвено да ги назовен и да им покажем, че знаем за какво става въпрос и това частично се случва в момента. Това над което трябва да се съсредоточим в момента е да създадем напълно нова политическа класа, има много спешни въпроси за решаване. Това са икономическата среда, големият брой роми, и това не го казвам от някаква расистка гледна точка, а от чисто икономическа, ние тези хора не можем да ги изхранваме повече и така стигам до друг голям проблем, страшен проблем огромното намаляване на трудоспособното население в България, това е един бич, който ще ни провали тотално и това е престъплението най огромното, което може да се припише напълно заслужено на комунистическата и въобще изродичната политическа паплач в България. Тези хора с нищо не се различават от Сталин, Хитлер или Пиночет, само методите са им по други, иначе резултатите, които постигнаха почти същите, унищожаването на една нация, защото натам вървят нещата и аз не виждам решение на този проблем, не и при сегашната ситуация. Така, че както казах спешните проглеми пред България изсикват и спешни решения, а те са изхвърляне на политическите трупове, икономическото засилване на България и връщане на човешкият капитал до колкото е възможно обратно за да ограничим загубите, както и спешни действия по интеграция на огромното по брой за държава като българия ромско население, което тепърва ще ни дърпа назат. В средносрочен план, решения трябва спешни да се търсят в образование и здравеопазване. България има голям потенциал, който изкуствено е стопиран от всички тези първеници от списъкът на Форбс.

 78. 78 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#43] от "lancelott":А ти ако беше ходил на черква при комунизма , трябваше да знаеш ,че тогава на големите празници като Великден, например, на Александър Невски се събираха МНОГО повече хора отколкото сега на демокрацията ! Площадът беше ограден от милиционери , но не спираха никой. На самия площад , да не говорим за вътрешността на черквата , нямаше място да си запалиш свещта !
  Та черквата се запази при социализма , а при демокрацията я цепиха , пренебрегваха.

 79. 79 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#78] от "ahasver":

  пълни глупости, кой е църквата тези които си палят свещи,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK