От НАП отново увериха, че приходите от здравни осигуровки ще бъдат преизпълнени

От НАП отново увериха, че приходите от здравни осигуровки ще бъдат преизпълнени

© Юлия ЛазароваПланът за приходите от здравноосигурителни вноски, събирани от НАП, ще бъде преизпълнен с 30 млн. лв., съобщиха отново от приходната администрация.


Очакваните постъпления до края на годината ще надхвърлят 1.5 млрд. лв. До края на септември 2013 г. са събрани над 370 млн. лв. просрочени здравни осигуровки, което е с над 50 милиона повече спрямо събраните забавени плащания за цялата минала година, посочват от НАП.


Над 50 млн. лв. са внесени в бюджета на здравната каса от началото на годината от безработни, студенти и от хора, които не получават други доходи.
За полугодието на настоящата година с ревизии и актове органите на НАП са установили други близо 51 млн. лв. задължения за здравни вноски.


"Твърденията, че държавата не прави достатъчно за събиране на здравните вноски, са несъстоятелни. Изглежда, много хора се чувстват компетентни да коментират приходите в здравната система, но няма желаещи да обсъждат разходната част.", каза по повод изпълнението на приходите от здравни осигуровки изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов.


В последно време управителят на здравната каса Румяна Тодорова на няколко пъти посочи, че има няколкостотин хиляди идуши, които не плащат, като сред тях има и такива, които имат високи доходи, но не желаят да правят вноските. Други представители на управляващите защитават същата теза, когато става дума за дефицита в здравната каса.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Много от фирмите са толкова зле финансово,че се чудя на оптимизма на нап.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  РАЗХОДНАТА ЧАСТ !!! Разходната част е, че на тефтер българските болници са година "излекуват" поне по три пъти населението на България барабар с Румъния, европейската част на Турция и северна Гърция. На гореизброените всяка година им се вадят сливиците, прави им се по един перитонит и редовно им се вадят камъни от жлъчки и бъбреци. В действителност истински нуждаещи се от лекарски грижи хора се отпращат да си умират по къщите.

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  "Над 50 млн. лв. са внесени в бюджета на здравната каса от началото на годината от безработни, студенти и от хора, които не получават други доходи..."
  Затова пък държавните служители отново не внасят осигуровки, и нищо не се чува за здравни ЗАСТРАХОВКИ и лични партиди...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 4. 4 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Как се планира, като след това се преизпълнява - нещо куца в системата.
  Какво се прави с онези които не внасят - колкото и малки да са приходите на онези които не внасят, как ще ги накараме да започнат след като по изказването на шефа това ще струва повече от сумата която ще постъпи.
  Въпроси, въпроси, въпроси на които няма ясен отговор.

 5. 5 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Над 50 млн. лв. са внесени в бюджета на здравната каса от началото на годината от безработни, студенти и от хора, които не получават други доходи.
  ––––––––––––––––
  Значи НАП се занимава с рекет срещу неимотните.
  А другото перо е, че бюджетът ще плати едни по-високи суми за държавните служители, а с новия бюджет ще си ги прибере обратно.
  Поредната измама.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Имам неприятното чувство, че няколкостотинте хиляди души,които не плащат, са от определен етнос. И за да им събере вноските, управителят на здравната каса Румяна Тодорова трябва да се обърне към Мешерето.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 7. 7 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  Съвсем точно и правилно.Българското здравеопазване е досущ българската съдебна система -Свинската ферма от Оруел.Еднии същи несменяеми некадърници и комунистически празноглавци стоят начело на съсловните организации ,а министрите ни са като онази ,неадекватната срещнала се с агент БУДА на някакво кръстовище.и я назначил за министър на здравеопазването.Сегашната хубавица стана за един месец чллен на ГЕРБ,за да стане началник на ШЕЙНОВО,след това хвърли членството на герберите и сега я гледаме Министър.А младите наивници се борят за нов морал в политиката и новиизбори.Тези инфантили все още не са схванали ,че нов морал не може да се получи с избори,Морала е един и същ през годините .Или го имаш или нямаш.Промените в обществото стават чрез тотална смяна /а не промяна и подмяна по Горбачовски./на политическата и икономическа система в държавата .А това може да стане само и единствено чрез Германския опит и практика за всеобхватна декомунизация на всички нива в обществото,Отстраняване от власт и отнемане на възможности за участие в различните сфери на управление/ЛУСТРАЦИЯ/на 450 хил.комунистически и агентурни бандити за период от 35 год.,Национализация на заграбеното от тези негодници на стойност повече от 100 милиарда долара /Р.Петров бивш зам.на икономиката/ и Народен съд над всичките тези разбойника по Германски модел и схема.Така се прави смяна на система в една държава и възраждане на морала на нацията и християнските ценности.При комунизма обладал цялата ни държава не може да се говори за морал и християнсики ценности.От комуниста става само разбойник,крадец ,провокатор и терорист.Цялата им история на тези престъпници е изпълнена с насилие и мерзости.

 8. 8 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Значи гробарската банда опука над една година здравни осигуровки ейтака, за тоя що духа и никой не знае как били изразходвани тия пари? Това само в бандитска държава може да стане. Сега пак ще искат да увеличат здравните осигуровки.

 9. 9 Профил на Salvatore Juliano
  Salvatore Juliano
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Шоуто на Канала":
  - Братчед, имало некаква здрава каца, дето наливали пари в нея па те изтекли бе.
  - Не бе братчед, не е било здрава каца, а Здравна Каса.

 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Гневно

  НАП вярва ли си?Как да напълниш здравната каса?
  Фирмите и хората нямат средства ,нямат заплати,нямат никакви средства за осигуровки!
  Брашненият чувал е изтупан,ограбен,изяден от непочтени кърлежи!
  ОСТАВКА!

  Tony
 11. 11 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 513 Любопитно

  Коя петилетка преизпълниха пък тези?

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 12. 12 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От НАП отново увериха, че приходите от здравни осигуровки ще бъдат преизпълнени..

  - Преизпълнени,..ли ?
  от къде, ... като повечето, не плащат..
  - Това е, .. опашата лъжа !!!

  urkobozambo
 13. 13 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  от моите над 6500 пациента ,до днес не е направена ревизия на нито един ,от тях 1950 са неосигурени ,след като в началото на годината бяха 1350 , на тях също не е направена нито една данъчна ревизия ,много от тях са си платили вноските до края на годината ,но се водят неосигурени заради липса на декларация 7 ,лично пращам всеки месец поне 30 човека да си оправят сгрешени осигуровки ,днес излязоха 20 ЕГН на бебета ,че са неосигурени ,НАП умишлено в съдружие с НЗОК провеждат политика на геноцид и умишлено изключване на много хора от системата ,за да могат докторите да вземат по малко пари въпреки извършени прегледи на тези хора и дейности съгласно договорите ,така всеки месец ,само от моите пациенти и дейността с тях ,отпадат автоматично над 500 лв ,отделно от тези поне 100-200 които се водят неосигурени ,но са със платени вноски ,но не се водят при мен ,това ги изключва автоматично от системата ,а това води до приход за НЗОК от тези хора ,тоест няма разходи за тях ,така касата спестява в национален мащаб поне 5 милиона месечно от неплатени дейности ,а чиновниците си приписват дейност по неправилно усвоени от докторите пари ,които са установени от контрольори ,така се ощетяват здравните работници поне 60 милиона годишно ,освен всичко друго

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  най големия тарикатлък на неосигурен пациент е да декларира с декларация номер 7 ,че си е платил вноските и да не ги внесе месеци след това ,пациента се води здравно осигурен ,а в същото време не си плаща нищо ,обратното ,при платени осигуровки по банков път ,което е помасовото явление ,без декларация 7 пък води до това ,че пациента е цяла година неосигурен и случайно може да научи това примерно в края на годината ,но на джипито не се плаща 1 година ,а пациента не ползва никакви услуги безплатно ,щото го няма в системата на осигурените ,в масивите на НАП е пълна анархия

 15. 15 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А тогава защо има такъв огромен дефицит в Здравната каса?

 16. 16 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 334 Неутрално

  ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ , РАЗХОДНАТА ЧАСТ НЕ СЕ КОМЕНТИРА! Тук е заровено кучето, тези над три милиарда лева са напълно достатъчни да имаме перфектно здравеопазване. Но , за жалост поради огромните злоупотреби, бих ги нарекъл директно кражби на пари ,т.к. става дума за получаване на средства без положен труд, ако щеу и още три милиарда да вкараме в системата пак ще имаме същото ,даже и по лошо здравеопазване. Сбъркана система, сбъркани реформи, огромна алчност и желание за бързо забогатяване във системата. Кажете ми , от къде се пръкнаха тези суперклиники във всяка сфера на здравето,бедна ни е фантазията за какво иде реч.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK