Читателски Дневник: Какво се случва във Великотърновския университет

Читателски Дневник: Какво се случва във Великотърновския университет

© Габриела СтаменоваПрепубликуваме текста на Габриела Стаменова, студентка по приложна лингвистика – английски и японски език, IV курс от Великотърновския университет, изпратен до "Дневник". Заглавието и акцентите са на редакцията.


Докато вниманието на всички е насочено към случващото се под високите сводове на Софийския университет и останалите столични висши училища, разбойниците, имали късмета да се внедрят навреме в образователните институции из останалите кътчета на страната, са свободни да действат необезпокоявани. Окупатор или не, когато те спъват на всяка крачка, трудно можеш да постигнеш нещо. 


Нека работим с конкретни случаи, защото най-лесно би било да се изживяваме като страдалци без никаква подкрепа (но и отговорности, е-хе, животът е хубав, само да я взема тая диплома) и да спекулираме според злобата на деня.
Какво се случва във Великотърновския университет?  Действащите лица са група студенти, окупирали учебна зала, за да демонстрират недвусмислено, че недоволството от статуквото – политическо и най-вече за пореден път морално – не е ограничено в рамките на столицата. На тях им е заявено и продължава да им се заявява, че били превишили правата си –  все пак университетът не е мястото да се решават политическите въпроси.


Това е казано на езика на хората отгоре; естествено всички останали знаем, макар и интуитивно, че в действителност


политиката присъства най-силно там, където се твърди, че я няма.  


Защо на младите мъже и жени, които използват университета като трибуна, за да покажат, че са не просто "недоволни българи", а недоволни студенти, онези, от които бъдещето на страната уж зависело, се казва да оставят политическите въпроси на входа на учебното заведение?


А междувременно до същия този вход, на фасадата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", е окачен транспарант, сложен там да отбележи 120 години от основаването на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Мистификацията е пълна, понеже такава организация не съществува, още по-малко пък 120-годишна.


ВМОРО е майчината организация на ВМРО, за чийто наследник се е самопровъзгласила съществуващата днес националистическа партия ВМРО-БНД. И тъй като днес не съществуват нито ВМОРО, нито ВМРО, е редно да счетем, че въплъщението, в което увлечението по македонския въпрос е отпразнувало своя сто и двайсети рожден ден, е именно ВМРО-БНД – действаща политическа партия. И как се случва така, че


банер, който свидетелства за явно политическо пристрастие, е окачен на фасадата на едно "неполитизирано" учебно заведение?


За да разберем, трябва да се запитаме кой в тази институция взима решения и още по-важно - кой прави предложения и как се обсъждат те?


Съвпадение ли е, че оглавяващият студенския съвет на университета Недялко Стоянов, който прехвърля картофа към студентите от ИФ (бел. ред. - Историческия факултет), но брани банера с любимия на всички политици празен аргумент, че трябва да си уважаваме историята, е член на активната в момента партия ВМРО-БНД  (с чиито реклами и плакати е изпълнил и своя профил във фейсбук)?


Съвпадение ли е също така, че помощник-ректорът на ВТУ доц. Милен Михов е водач на общинската листа на същата партия в последните парламентарни избори? Дали нямаме работа със стимулирано от университетското настоятелство присъствие на политическа партия в рамките на учебната институция?


Ако не разбирате ситуацията, трябва да се поинтересувате малко от политиката на родните партии по отношение на младото поколение. Все по-очевидно става, че


някои от тези партии всъщност са по-скоро религиозни ордени.


И всеки от тези подобни на октоподи ордени има своите младежки ядра, които биват използвани, за да може университетите и останалите територии за младежка изява да бъдат превзети и отдолу.


Все пак работата е най-сигурна, когато не само оттоворните да взимат решения са в редиците на определена организация, ами и младите, които уж бранят собствените си интереси, реално защитават интересите на същата тази организация. По тази причина навярно в тъмниците под "Позитано" 20 ден и нощ юноши гледат "образователни филми" и пият мътни смеси, които ги правят по-възприемчиви, за да могат един ден да излязат на повърхността и да се идентифицират пред някоя камера като студенти, и то не какви да е, ами крайно против окупацията.


Друго обяснение за появата на този феномен няма.  Нещо подобно се случва и във Великотърновския университет. Някакви отрочета на някаква организация по своя или по нечия воля са се внедрили в апарата на институцията и работят за благото на партията - и от името на ръковоството, и уж от името на студентите.


А междувременно на окупаторите се казва с "политическите" си искания да отидат някъде другаде. Политически днес е скверна дума. Угодническа дума. Ние, студентите от 321-ва аудитория,


много добре знаем, че, влезеш ли в политиката, не си човек.


Ние не искаме да влизаме в политиката такава, каквато е.
Ние четем платформите на партиите, избираме внимателно какво да подкрепяме и какво не  и искаме парламентът да е мястото, където да се водят плодотворни дискусии, да се развиват стратегии, които да работят в полза на обществото. Но след като там или разговорите се въртят около това чия любовница на какъв пост е сложена, или с един такъв особен тон се разменят заплахи и иронични забележки, намираме за нужно да се намесим.


Очевидно един парламент, отклонил се е от предназначението си, не е в състояние да изпълнява функциите си. В този смисъл исканията ни към него вече не могат да се определят като политически – случващото се там няма нищо общо с етимологията на думата.


Същото наблюдаваме и в университета ни –


дори минимумът от заложените в стратегията за развитие цели не е изпълнен.

Имаме си нова спортна зала, но нямаме безжичен интернет. Имаме Фейсбук партита с преференциални цени на алкохола, но нямаме разработени извънаудиторни дейности.


Раздават се награди за сключени договори за специализации, но кой нормален едва проходил журналист би искал да носи кафета по осем часа на ден в "Евроком Царевец" (примерно)? Същевременно смислените стажове и магистърски програми буквално пустеят. Никой не пита за причината. Ние не само питаме, а знаем къде се спотайва и се опитваме да намерим решение чрез непрестанни дискусии. В отговор срещаме засилена охрана и нападки.


Благодаря ви много, о,  драги колеги, които досега не съм виждала на лекцията по литература, но явно точно в момента  много държите да присъствате. За вас го правим. Надявам се да излезете вдъхновени и от часа по синтаксис, в който темите се диктуват (между сексуалните шегички, пускани от преподавателя). Надявам се да си намерите приятна службица с десетте страници дипломна работа, на които явно сте способни след четиригодишно обучение. Наистина – со кротце, со благо  и напред към сполуката. Проблем няма никъде, камо ли във вашия предавател.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kaloyan83
  kaloyan83
  Рейтинг: 229 Неутрално

  ВМРО е нещо много повече от партия или ”банер” както твърди авторката... Въпреки Каракачанов и другите. Така че недоумението на авторката е неразбираемо.

 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Не знам къде ще се реализира специалист по Приложна лингвистика – Английски и японски език, освен в политиката и ли като домакиня, но ще видим....
  Всеки случай момичето е право, политиката трябва да стои извън университетите..... поне официално......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Време е всички да разберем, че не успеят ли студентските протести, България до няколко години се разпада и загива! Колкото и да знучи крайно това твърдение, помислете добре и ще видите, че е така. Кой ще остане тук да живее, където (цитирам) вледеш ли в политиката не си човек!? Където ни управряват нечовеци!?
  Единстевният шанс на загиващата ни нацийка е в трудния успех на малкото останали мислещи будни млади хора. Да ги подкрепим!
  Оставка на антибългарсото правителство!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Ние, студентите от 321-ва аудитория, много добре знаем, че, влезеш ли в политиката, не си човек."

  Един древногръцки философ беше казал, цитирам по памет:

  "Който смята, че е твърде честен за да се занимава с политика, е обречен да бъде управляван от глупаци".

  За останалото напълно ви подкрепям.

 5. 5 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Браво на момичето. Ето това е истинското бъдеще на страната ни.

  И Драгомир Драганов и Милен Семков от ИФ на СУ бяха така - секситка след секситка шегичка. На третата дори на колегите-мъже им беше неудобно да се смеят.

 6. 6 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#1] от "kaloyan83":

  Много си е разбираемо.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2563 Весело

  [quote#4:"Sinergy"]Който смята, че е твърде честен за да се занимава с политика, е обречен да бъде управляван от глупаци"[/quote] Платон. И не "честен", а "умен", не че има особена разлика, защото резултатът пак такъв: управляват го глупаци.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#2:"boby1945"]Всеки случай момичето е право, политиката трябва да стои извън университетите..... поне официално......[/quote]


  Така е бобс, когато ви изнася всичко трябва да е наобратно.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 9. 9 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#2:"boby1945"]Не знам къде ще се реализира специалист по Приложна лингвистика – Английски и японски език,[/quote]
  Не бой се за нея.
  Специалистите завършващи Приложните лингвистики с редки езици като японски,китайски,арабски,холандски,шведски и прочее са доста търсени. Поради спецификата и трудността на тия езици много малко студенти добутват до края успешно.
  Доста често японски влизат 30 човека и завършват двама.
  Така че не и бери гайлето на девойката,още в унито ги търсят за преводи.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  "... университетите и останалите територии за младежка изява да бъдат превзети и отдолу."

  Едно време никой не възприемаше сериозно комсомола; т.нар. "активисти" обикновено бяха слаби студенти, които гледаха да избутат криво-ляво, занимавайки се с "дейност". Тоталитарният режим не се тревожеше за властта си, която беше насаждана със страх и терор.

  В днешно време Партията и безбройните й издънки, сред които и т.нар. "патриоти" (какви "патриоти" са, след като получават пари и указания от руските служби, е отделен въпрос) особено държат да промиват мозъците на младото поколение - онова, което не помни терора, недоимъка, безправието, грозотата, сивото казармено ежедневие на комунизма.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Ние, които седим пред лаптопите, трябва да проумеем, каква огромна отговоност лежи сега върху НАС. Стовариха ни я на главите студентите- нашите деца и ни поставиха пред съдбоносен избор- да продължаваме да се бъхтим в блатото на конформизма и да оставим импулсът им да затихне, или да им подадем най-мощното рамо, на което сме способни, за да можем утре с чиста съвест да ги гледаме в очите.

  ИЗБОРЪТ Е НАШ. Да не прехвърляме отговорността върху другите!!!

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  [quote#2:"boby1945"]Не знам къде ще се реализира специалист по Приложна лингвистика – Английски и японски език, освен в политиката и ли като домакиня...[/quote]

  Аз пък се хващам на бас, че още със завършването си ще изкарва 10 пъти повече пари от един инджилер по парни котли от МЕИ "Ленин".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дон Кихот":

  ++++++++++++++++++++++

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на jilieff
  jilieff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Фактите са си факти. Студентският съвет на ВТУ се контролира от местния клон на гореспоменатата партия, а самото университетско ръководство, начело в ректора, се опитва да живее в симбиоза с тях.

 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945":Всеки случай момичето е право, политиката трябва да стои извън университетите..... поне официално...."

  -Законово и морално.
  Науката не се оковава във вериги.
  Храма на науката не се окупира.

 17. 17 Профил на Dimitar Illiev
  Dimitar Illiev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Науката е окована във вериги отдавна, откак подобни феномени са се загнездили в университетските ръководства.

 18. 18 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тези идиоти "професорчета" от ВТУ какви ги говорят за автономност и независимост? 6 човека от сегашния действащ Академичен съвет са агенти на ДС, кой знае колко са необявените.
  Каква независимост, каква автономност? Блато! Внимавайте как ще постъпите със студентите!!! Наблюдава ви не само България, но и цяла Европа! Не си пускайте платените профани и приближените ви селяни, които заблуждавате, че учите, да издевателстват. Не сме 1968, не сме 1990, не сме 1997 г.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  [quote#16:"dedo pepo"]Храма на науката не се окупира. [/quote]

  Освен от агенти на ДС.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK