Епископ Тихон: Да биеш камбаните на "Св. Ал. Невски" по своя преценка е злоупотреба със служебно положение

Българският флаг, развят от камбанарията на храма "Св. Ал. Невски" на 1 ноември

© Велислава Попова

Българският флаг, развят от камбанарията на храма "Св. Ал. Невски" на 1 ноемвриСтудентът от Богословския факултет  Станислав Въчин, който в петък би по обед камбаните и развя националния флаг от камбанарията на на храм-паметника "Св. Ал. Невски", е освободен от длъжността иподякон в храма. Това потвърди официално епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на "Св. Ал. Невски".  


В интервю за "Нова телевизия" епископ Тихон нарече постъпката на студента "злоупотреба със служебно положение". Той неколкократно повтори, че никой няма право да бие камбаната на своя глава, и обвини младежа, че се възползвал от добродушието на клисаря на храма, за да вземе ключовете и да удари камбаната. За да бие камбаната в извънбогослужебно време, трябва да има някаква основателна причина и благословия от патриарха, уточни епископът.  


Той допълни, че младежът се представя като жертва, вместо да поеме отговорност за недостойната си постъпка. Епископът на няколко пъти подчерта, че Въчин бил пред изключване, защото имал 12 двойки. Студентът отрече и обясни, че има само два неиздържани изпита. 
Той посочи, че бил камбаните по своя инициатива, докато отдолу минаваше протестното шествие на студенти и преподаватели от висши учебни заведения, защото смята, че "няма нищо по-богоугодно на Деня на будителите да прозвучат камбаните на храма".


"На този празник, с който църквата е тясно свързана, всяка година след светата литургия има молебен. След него има тържествено биене на камбаните по случай празника. На този ден, освен че нямаше молебен, полицията беше окупирала целия площад и нито един християнин не можеше да влезе в храма. В съседство до "Св. София" също нямаше достъп. Пред храма бяха само тези, които са контрапротестиращи. Аз бих ги нарекъл контрабудителите. Аз по собствена инициатива, мислейки, че това е богоугодно и богонародно дело, реших да бия камбаната. Празник е, да се отбележи и да развеем  българския флаг", разказа пред "Дневник" Станислав Въчин. 


Интервю със студента очаквайте след малко на dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK