Депутатите си гласуваха по-високи глоби за неизвинени отсъствия

Депутатите си гласуваха по-високи глоби за неизвинени отсъствия

© Асен ТоневДепутатите си гласуваха по-високи глоби за неизвинени отсъствия в три поредни заседания или в пет заседания за месеца. Според ГЕРБ санкцията е неработеща, тъй като според тях само Делян Пеевски от ДПС имал повече от 5 отсъствия на месец.


Според действащия правилник на парламента при неоправдани отсъствия за три поредни дни или общо пет в месеца на депутатите се отнема две трети от месечното възнаграждение. С приетата днес поправка ще им се отнемат и две трети от допълнителните безотчетни пари, които им се полагат за сътрудници, експерти и други. Според финансовите правила на парламента депутатите получават т. нар. безотчетни пари в размер на две трети от основната заплата, която е 2196 лв., тоест - около 1500 лв. месечно.  


Парламентът гласува още една поправка - когато поради липса на кворум заседанието бъде прекратено, на народните представители, отсъствали по неуважителни причини, ще се удържат две трети от дневната надница. 
Въпросът за финансови санкции на отсъстващи депутати възникна още през лятото, когато ГЕРБ напусна парламента и в продължение на около два месеца депутатите не идваха на работа. Тогава от "Атака" предложиха по-високи глоби.


Водещият днешното заседанието зам.- председател на парламента Мая Манолова посочи, че към края на октомври общо отсъствията на депутати от ГЕРБ са над 1650. 


Зам.- председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев обвини управляващите в популизъм и даде пример с групата на бившите управляващи в миналия парламент, когато са санкционирали депутатите си за участие в по-малко от половината гласувания за ден. Тогава от глоби и неплатени надници ГЕРБ събрала около 200 хил. лв. с които били направени дарения Той обаче не отговори на "Атака" защо това правило е важало само за ГЕРБ, а не за всички парламентарни групи. 


По предложение на зам.-председателите на парламента Мая Манолова и Христо Бисеров беше решено комисията за взамимодействие с гражданските организации, оглавявана от Манолова, да осъществява парламентарно и гражданско наблюдение на дейността на държавните регулаторни органи чрез публични обсъждания. Не беше възприета първоначалната идея това да се прави от специална подкомисия към комисията. 


Беше подкрепено и предложението на председателя на парламента Михаил Миков депутати да могат да изискват доклади от институциите, избрани от Народното събрание.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Направо след 5 отсъствия да им спират заплатите, иначе няма да престанат да отсъстват от работа безпричинно.

 2. 2 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Как ще живеят горките ни народни представители , ако се наложи да си плащат отсъствията ?
  Предлагам да се сформира всенародно движение за подпомагане на тези люде . Сандвичи , кафенца и пр. Не бива да ги оставяме на произвола на съдбата тези работливи , умни и предани на Родината хора !
  Не бива !

 3. 3 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Пука им на депутатите, те тези пари за тях не са дори и джобни

 4. 4 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 989 Любопитно

  И сега като почнат едни луди глоби...

  Между другото не стана ясно депутатите на ГЕРБ, които не влизаха в парламента тези близо 2 месеца, бяха ли глобени, па макар и по старите правила?

  Fail with honour then succeed by fraud
 5. 5 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 378 Весело

  Сега ще започнат едни оправдания ... ако някой се наеме да ги записва всичките и книга може да издаде

 6. 6 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Да вземат да гласуват и разпускането на говорилнята...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Депутатите си гласуваха по-високи глоби за неизвинени отсъствия
  .....
  Малко като класната стая, докато я няма учителниць.
  Да, пък и най-слабите повтарят класа, а отличниците минават другаде и ей ги на , всите умници се събрали, а интелигентните скачат на студа отвън.
  А трябва да е оратно, но в Абсурдистан нали всичко е наопак, борците против капитализма станаха мултимилионери, репресираните измряха от бедност, умните духнаха и тн.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  При три отсъствия, остава без заплата, при повече глоба в троен размер на дневната депутатска надница. При правене на маймундулъци и цигании глоба в петорен размер на депутатската надница.

 9. 9 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#1:"Ангелина"]Направо след 5 отсъствия да им спират заплатите, иначе няма да престанат да отсъстват от работа безпричинно. [/quote]
  А след 15 да ги изключват!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 10. 10 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 616 Неутрално

  хехе надцакват се, почнаха да се мразят, айде да се изпокарат и да си ходят

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 11. 11 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  [quote#2:"symmpro"]Как ще живеят горките ни народни представители , ако се наложи да си плащат отсъствията ? [/quote]

  Ха, ето една свежа идея - на отсъстващите по неуважителни причини депутати не се полагат заплати и се налагат глоби в размер на 2/3 от полагащото се възнаграждение за дембеллъка. Да вписват забележки в бележника и да викат наставника. При продължаващи нарушения - изключване без право за нов мандат...

 12. 12 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 470 Весело

  Кои ли са "извинениТе" отсъствия ?
  Тези на ... камарад Пеевски !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 13. 13 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Директно отзоваване.
  Оставка!
  Избори!

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Любопитно

  И накрая какво излиза?Който въобще не ходи на работа ще взима месечно 800лв, а хората си скъсват г-за от работа за 500лв! Тунеядци!

 15. 15 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хрантутниците като не ходят на работа няма да ядат, беее! Я, марш в НС. И без тва само си бъркате в носа там, поне стойте!

 16. 16 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Пак хитруват. Когато няма кворум и заседанието се прекрати , на отсъстващите без уважителни причини ще се отнема две трети от дневната надница . Отнема се цялата надница бе аланкоолу. Къде го има да не ходиш на работа и надницата да си върви . Шарлатани безподобни . Плюят ви и не ви пука . Де кол , де .

 17. 17 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 775 Любопитно

  Наистина ли тези 1500 лева са безотчетни в класическия смисъл-вземаш едни пари и не дължиш нито разходен документ,нито обяснение.Ако е така,това си е сива икономика,поддържана от държавата.Значи юристи,икономисти,инженери вземат пари на ръка и не са свързани с НАП.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#13:"sasa1959"]

  Директно отзоваване.
  Оставка!
  Избори! [/quote]
  Да бе - било каквото било . От тук насетне - както си е било . Нещо ново измисли . Това не лови дикиш.

 19. 19 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 775 Весело

  Една идея покрай тази статия: От бюджета на Парламента да се плаща 1/3 заплата на всеки,който не ходи на работа.Така ще се назнача на 6000 лева,ще получавам 2000,ще седя на компютъра и ще хваля властта.
  Сега ще излезе,че драпам за работното място на някои форумни активисти.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Депутатите си гласуваха по-високи глоби за неизвинени отсъствия? Дори и учениците ги изключват и преместват в друго училище при 15 неизвинени отсъствия. Наказанията по чл. 139, ал. 1, т. 4 и 5 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета налагат за допуснати повече от 15 неизвинени отсъствия за учебната година. В чл. 74 от Конституцията изрично е казано, че Народното събрание е постоянно действащ орган, а разпоредбата на чл. 67, ал. 2 от Конституцията определя, че народните представители действат въз основа на Конституцията и законите. Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ.

 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#20:"Гневник"]Депутатите си гласуваха по-високи глоби за неизвинени отсъствия?[/quote]
  Народното събрание се състои от 240 народни представители – чл. 63 от Конституцията – Народното събрание се състои от 240 народни представители – безконтролни, нагли и недосегаеми.

 22. 22 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  [quote#19:"Майндърбайндър"]Една идея покрай тази статия: От бюджета на Парламента да се плаща 1/3 заплата на всеки,който не ходи на работа.[/quote]

  За да бъдем справедливи към всички дембели - да се плаща 1/3 ДЕПУТАТСКА заплата на всеки,който не ходи на работа...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK