Плевнелиев: Случващото се в университетите е ясен знак за нужда от промяна

Плевнелиев: Случващото се в университетите е ясен знак за нужда от промяна

© Надежда Чипева, КапиталТова, което се случва днес в българските университети, е ясен знак, че е необходима промяна, каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за студентските протести в България на среща с българската общност в Братислава, където днес започна двудневното му официално посещение в Словакия, съобщи БТА.


Гражданите искат да видят институции, които са обърнати към тях, решават важните проблеми, а не институции, обърнати към силните на деня или към тези, които имат голямо влияние. Дневният ред на българските институции трябва да се промени, каза Плевнелиев. Аз лично посочих, че българските студенти са будители, добави президентът. Не бива да се притесняваме от това, че студентите имат какво да кажат, но трябва много да се притесним, ако политиците се затворят зад дебелите стени на големите си сгради и не обърнат внимание на гражданското общество и това, което то казва, коментира държавният глава.


Още през февруари много ясно се посочиха проблемите с монополите в България - те още не са решени, проблемите в енергетиката - не са решени, либерализацията в енергетиката - не е направена, диверсификацията тепърва трябва да се прави, каза Плевнелиев и добави, че протестите през лятото много ясно са посочили проблема със срастването на медиите и политиката.
Президентът каза, че не се притеснява от проблемите на държавата и вярва, че демокрацията ни ще стане по-силна и че нацията ще се сплоти, минавайки през тези трудни моменти.


Коментирайки в отговор на въпрос от присъстващите ситуацията с бежанците в България, президентът посочи, че българските власти имат план и ще се справят. Много е важно да разберем,че несигурността в този регион продължава, кризата в Сирия не е на път да бъде решена в скоро време, което означава, че трябва да имаме готовност и план за действие - план в общоевропейски аспект за решаването на въпроса.


През годините и до днес вие сте онази здрава връзка между българската и словашката духовност и култура, вие сте истински мост, изтъкна държавният глава пред събралите се представители на българската общност. Горд съм, че българската общност тук се ползва с такова огромно уважение сред словашкото общество, вие сте посланиците на България в Словакия и по света, а вашите успехи изграждат и утвърждават добрия образ на страната ни и разкриват достойнствата на българския народ, каза президентът Плевнелиев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK