Йовчев иска Агенцията за бежанците да се произнася до 3 дни за незаконните емигранти

Йовчев иска Агенцията за бежанците да се произнася до 3 дни за незаконните емигранти

© Анелия НиколоваВ момента по закон Агенцията за бежанците трябва да се произнесе за статута на емигрантите за 6 месеца и тя понакога и този срок не спазва. Искаме това да става до 3 дни за тези, които нямат право на закрила и след това те принудително да се изведат от страната. Това обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в ефира на Нова телевизия. Той даде пример със заловения вчера в Гърция алжирец Салахедин бин Аладин, който е обвинен в нападението на 20-годишната Виктория Христова, която работи акто продавачка на ул. "Пиротска". Той е влязъл в България преди година и тъй като капацитетът за настаняване е започнал да се изчерпва, той и много други като него са получили бележка от Агенцията, че могат да се настанят на адрес извън центровете за настаняване. От началото на 2013 г. процесът по издаването на такива бележки бил ускорен. Аладин е получил тази бележка през декември. За него Йовчев отхвърли коментарите, че българските власти не са могли да го заловят, а това са направили гръцките като подчерта, че тъкмо България е подала сигнал и той е щял да бъде задържан у нас, ако не е тръгнал към границата. Разкриването му стана за часове, подчерта вътрешният министър.


Много от емигрантите, които търсят убежище у нас, са без документи, а често посолствата на съответните държави отказват да им издадат временни, след което те да бъдат изведени от България. По този повод външният министър Вигенин провеждал срещи с посланици и се търсело съдействие от ЕС за оказване на натиск над съответните държави, чиито посланици се държат по този начин. Други страни пък не искали гражданите им да бъдат връщани с чартърни полети, защото това ги злепоставяло, разказа още Йовчев. В момента около 3 700 чужденци са на външни адреси.


Местата за настаняване на чужденци драстично трябва да се увеличат, обяви още министърът като отказа да назове обмисляните за целат от правителството нови локации, за да се избегне реакция, подобна на тази на жителите от Телиш, които протестираха срещу разкриването на лагер в тяхното село.
От събота 1000 полицаи от цялата страна на ротационен принцип за по две седмици ще бъдат командировани да охраняват границата с Туриця, съобщи още Йовчев. Целта на тази мярка е да се ограничи бежанския поток.


Според министъра ЕС трябва да има обща политика за бежанците, така че да е възможно в рамките на общността те да се прехвърлят между държавите и тежестта да се поема солидарно и пропорционално във времето.


Много неприятна интрига, която няма нищо общо с реалността. Така Цветлин Йовчев коментира информациите за готвено ново управление, начело с него като премиер, което ДПС и ГЕРБ подготвят. Той каза, че не знае кой е заплел такава интрига, но тя е недобронамерена. "Аз мисля, че Орешарски се справя много добре в момента. Такъв вариант пред мен не стои. Поел съм един единствен политически ангажимент", добави Йовчев. В коментар за продължаващите протести вътрешният министър обяви, че не ги чува да казват какво правим, ако кабинетът подаде оставка. "Вие мислите ли, че оставката на кабиента е панацея?", попита риторично той.


Как може протестът да има една-единствена цел – оставка на правителството, не трябва ли да има за цел промяна в административната тежест, промяна в изборното законодателство, създаване на електронно правителство.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  "Йовчев отхвърли коментарите, че българските власти не са могли да го заловят, а това са направили гръцките като подчерта, че тъкмо България е подала сигнал и той е щял да бъде задържан у нас, ако не е тръгнал към границата."

  Един въпрос: А как е преминал границата, при условие, че е бил обявен за национално издирване по това време?

  Fail with honour then succeed by fraud
 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  3 дни са много.Би следвало проверката в база данни да е вече въведена и обработена и за 24 ч да има резултат от проверката.

  Tony
 3. 3 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Много съм любопитен как тези 1000 полицая ще ограничат бежанския поток: "...От събота 1000 полицаи от цялата страна на ротационен принцип за по две седмици ще бъдат командировани да охраняват границата с Туриця, съобщи още Йовчев. Целта на тази мярка е да се ограничи бежанския поток...."

  Ще ги комплектуват с 1000 помияра от София, и ще ги навържат на вериги по граничната линия, та като лаят да уплашат бежанците? Или поне децата и жените между тях (а те са към 2/3 от ИСТИНСКИТЕ сирийски бежанци)?!?

  Или ще стрелят във въздуха за да ги спрят да минат границата? В земята 5-10 м' пред тях? В краката им? И къде точно ще го правят? На българска територия, стотина метра навътре от необозначената гранична линия? Или ще пуцат от граничната линия по турска територия?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 4. 4 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Вие го търсите в бъчвите по къщите а онзи минал границата и гърците го хванали.А групировките сигурно си минават границата като отворена врата където си искат.Бог да ни пази от такава полиция.

 5. 5 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нелегалните емигранти наистина трябва да бъдат принудително извеждани от страната, а не да им се дава статут на бежанци.

 6. 6 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#2:"Free person"]Би следвало проверката в база данни да е вече въведена и обработена и за 24 ч да има резултат от проверката.[/quote]
  24 часа?!? Извинявай, ама арабист средна ръка за 5 мин разговор разбира дали говори със сириец, или алжирец/североафриканец. Да не говорим че и далтонист може да различи чернокож от светлокож. Щото НЯМА чернокожи сирийци. Тези пратени от Насер преди 50 г не се адаптираха и се върнаха.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 7. 7 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "В коментар за продължаващите протести вътрешният министър обяви, че не ги чува да казват какво правим, ако кабинетът подаде оставка. "Вие мислите ли, че оставката на кабиента е панацея?"
  ЦИНИЗЪМ! Ами да премахнат редовните избори и да си ставаме официално диктатура! Ако сега предстоят редовни парламентарни избори, сигурно ще трябва да ги отменим, щото според настоящите узурпатори няма кой да управлява, освен тях!
  "Как може протестът да има една-единствена цел – оставка на правителството"
  Йовчев да отговори защо правителството има под 20% доверие и тогава ще разбере, защо протестът има една цел-ОСТАВКА!
  Според него правителството зависело изцяло от парламента, а не от властдаващите-НАРОДА!

 8. 8 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Типично по нашенски - другите му пречат.
  ... Ами не ги пускайте, бе, г-н Йовчев - тая граница нали е затова ??? Интресно ми е как ще ги изведете принудително от страната ??? Ако е толкова лесно - защо не го правите още преди или веднага след като са влезнали ???

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Другарю Йовчев, може да използвате една култова фраза от близкото минало - "Ний ги фащаме, те ги пускат". Предполагам, че Той няма авторски права над нея.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Йовчо, кво стана с ония 311 души, за които съобщихте, че е отказано убежище? Пратихте ли ги по родните места вече, затворени са някъде в очакване на полета или се разхождат по улиците и въобще не ги знаете къде са?

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  кво има за правене ,екстрадация

 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ангелина":

  Нелегалните емигранти наистина трябва да бъдат принудително извеждани от страната, а не да им се дава статут на бежанци."

  -Допълвам-барабар с нашенските им любовници.


 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Йовчев иска Агенцията за бежанците да се произнася до 3 дни за незаконните емигранти? Вътрешният министър Цветлин Йовчев може да иска само това което е предвидено в закона, в този случай това е Закона за убежището и бежанците. Императивната разпоредба на чл. 70, ал. 1 ЗУБ задължава компетентния орган, в срок до три дни от образуване на производството да вземе решение за: отхвърляне на молбата като явно неоснователна по чл. 13, ал. 1; за прекратяване на производството по чл. 13, ал. 2 или чл. 15, ал. 1, т. 6, 8 и 9 или за образуване на производство по общия ред. Ако в тридневния срок не бъде взето решение, производството продължава по общия ред на основание чл. 70, ал. 2 ЗУБ. Съгласно чл. 68 от ЗУБ ускореното производство се образува с влизане в сила на решението, с което се образува производството за предоставяне на статут в Република България, когато не бъде взето решение в сроковете по Регламент (ЕО) № 343/2003 на Съвета и Регламент (ЕО) № 1560/2003 на Комисията или с регистрирането на чужденец, подал последваща молба за статут.
  ПРОИЗВОДСТВО ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СТАТУТ
  I. Ускорено производство - Ако решаващият орган установи, че Република България е компетентна за разглеждане на молбата за предоставяне на статут, ще вземе решение, с което се образува ускорено производство.
  Интервюто се провежда на заявен от чужденеца език. Когато това е невъзможно, интервюто се провежда на език, за който може да се смята, че чужденеца владее. Интервюто е най-важната възможност чужденеца да обоснове молбата си за закрила и в негов интерес е да оказва съдействие на длъжностните лица от Държавната агенция за бежанците. Длъжен е да представи своите доказателства до произнасянето по молбата му, като в случай че не ги представи, произнасянето се извършва без тези доказателства.
  В срок до три дни от образуване на производството интервюиращият орган има правомощието да вземе едно от трите решения:
  • да отхвърли молбата като явно неоснователна;
  • да прекрати производството;
  • да образува производство по общ ред.
  В случай че молба бъде отхвърлена, решението можете да се обжалва в 7-дневен срок от връчването пред административен съд по настоящия адрес от регистрационната му карта.
  II. Производството по общия ред - Производството по общия ред се образува, когато интервюиращият орган вземе решение да образува производство по общ ред, както и когато в тридневния срок от образуване на ускорено производство интервюиращият орган не вземе решение.
  В срок до три месеца от образуване на производство по общия ред председателят на Държавната агенция за бежанците взема решение, с което може да предостави статут или да откаже да предостави статут. Председателят може да вземе решение да прекрати производството. Председателят на Държавната агенция за бежанците при недостатъчност на събраните данни за конкретния случай може да продължава срока с още до три месеца, за което чужденецът се уведомява лично или със съобщение с обратна разписка. Препис от решението се връчва на чужденеца. Решението, с което председателят е отказал предоставянето на статут или е прекратил производството, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от връчването му.
  Предоставянето на хуманитарен статут е предпоставено от наличие на принуда върху чужденеца да напусне или да остане извън държавата си по произход, тъй като в тази държава е изложен на реална опасност от тежки посегателства, като: смъртно наказание или екзекуция; изтезание или нечовешко или унизително отнасяне, или наказание; тежки и лични заплахи срещу живота или личността му като гражданско лице поради насилие в случай на вътрешен или международен въоръжен конфликт.

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Аз мисля, че Орешарски се справя много добре в момента...", добави Йовчев.
  Аз мисля, а и съм съвсем сигурен, че Цветлин Йовчев като номиниран за вицепремиер и министър на вътрешните работи в 89-ото правителство на България, няма право да дава оценка за управлението на Пламен Орешарски, министър-председател на Република България. Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството и носи отговорност за нея - чл. 108, ал. 2 изр. първо от Конституция на Република България.

 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#14:"Гневник"]"Аз мисля, че Орешарски се справя много добре в момента...", добави Йовчев.
  Аз мисля, а и съм съвсем сигурен, че Цветлин Йовчев като номиниран за вицепремиер и министър на вътрешните работи в 89-ото правителство на България, няма право да дава оценка за управлението на Пламен Орешарски, министър-председател на Република България. [/quote]
  Съгласно чл. 23 Закон за администрацията, Министър-председателят е централен едноличен орган на изпълнителната власт с обща компетентност, Министър-председателят представлява Министерския съвет, свиква и председателства заседанията на Министерския съвет, Министър-председателят ръководи общата политика и текущата дейност на Министерския съвет и носи отговорност за тях пред Народното събрание, Министър-председателят определя правомощията и ресорите на заместник министър-председателите,
  Министър-председателят координира работата на заместник министър-председателите и на министрите,
  Министър-председателят назначава и освобождава от длъжност заместник-министрите.

 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 836 Весело

  [quote#0:"Статията"]За него Йовчев отхвърли коментарите, че българските власти не са могли да го заловят, а това са направили гръцките като подчерта, че тъкмо България е подала сигнал и той е щял да бъде задържан у нас, ако не е тръгнал към границата.[/quote]

  На криво министерство границата му пречи Овчев на практика призна, че МВР е способно да залавя престъпници, само ако те чакат патрулката да пристигне на местопрестъплението. Би било някак си джентълменско от тяхна страна.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3217 Гневно

  На 6-я месец от кризата правителството се замисли за мерки към нелегалните емигранти? Бавно развиващи се? Подкупни? Целящи хаос и извънредно положение? Какви хора ни управляват?

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  Това правителство ще падне при първите гладни бунтове в бежанските лагери през зимата.

 19. 19 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "за незаконните емигранти"
  Казва се имигранти.
  Емигрант - ходи навън.
  Имигрант - влиза вътре.
  Освен ако не искат да подгонят българите напускащи България.

 20. 20 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1386 Весело

  [quote#18:"hodounski"]Това правителство ще падне при първите гладни бунтове в бежанските лагери през зимата.[/quote]
  И какво, пак някой отвън ли ще ни спасява от самите нас и ще ни учи какво е гражданско общество?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3977 Неутрално

  Това искане на Йовчев много съществено за скоростта с която ще бъде решен проблемът с бежанците. Ами да се оправят. Нали са големи експерти.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Тези решения могат да бъдат адекватни единствено на базата на информация, събрана от МВР, ДАНС и т.н. Това, което предлага Йовчев е "онче-бонче", за да се замаже проблема.

 23. 23 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 524 Любопитно

  "Искаме това да става до 3 дни за тези, които нямат право на закрила и след това те принудително да се изведат от страната."

  принудително да се изведат от страната !?
  ами ако нямат документи за самоличност или са със "фалшиви" такива, във Нирваната ли ?
  Екстрадирането по принцип не може да стане без съГласието на държавата, чийто (уж) поданик е нелегалния имигрант !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Интригите са много,просто се търси момента и най-малкото съпротивление.Нервите на всички са много обтегнати.Възхищавам се как правителството се справя.

 26. 26 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#1] от "issunbōshi":

  Да не мислиш че е минал през КПП-то!

 27. 27 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "Как може протестът да има една-единствена цел – оставка на правителството, не трябва ли да има за цел промяна в административната тежест, промяна в изборното законодателство, създаване на електронно правителство."

  Така е, г-н Йовчев, и такива цели има протестът, но например промяната в изборното законодателство вашият колега Мая Манолова е превърнала във фарс - все едно ще пишем нова конституция. Да не говорим, че въпреки искането за широк обществен дебат по въпроса, всъщност се прави нещо под масата и се канят на дебати разни протестиращи от уж февруарските протести, вероятно и някакво Петно дава акъл там.

 28. 28 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#24] от "merkel":

  Самонавиваш се нещо май? Не схващате май на Позитано, че не искаме и Борисов и е ни омръзна да имитирате някаква дейност с лов на вещици. Кой е кръстникът на българската мафия слабо ме интересува, а ако имате някакви доказателства за незаконна дейност на някого го почвайте както е по закона. Но вие на един елементарен въпрос не можахте да отговорите, за който се предполага, че спомените ви са пресни - Кой предложи Пеевски? Пък и акъл нямате достатъчно. Да беше излязъл в началото един да се жертва и да каже "Аз бях.".

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Прав е министърът. Агенцията трябва да се произнася до три дни. След това лицата с отказ да останат в изолация докато обжалват. Ако не искат в изолатор да се върнат у дома си и от там да чакат решението на съда.

  подпис
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Не трябва да се оставят никакви вратички за упражнения на адвокатите. Никакво чакане на свобода и шляене по улиците докато трае процедурата.

  подпис
 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2695 Весело

  "Как може протестът да има една-единствена цел – оставка на правителството, не трябва ли да има за цел промяна в административната тежест, промяна в изборното законодателство, създаване на електронно правителство."

  Апропо
  Как може едно правителство да вземе огромен заем без точна план сметка за какво са парите - по коя програма колко.

  Понеже не можем да подменим студентите с по-умни студенти поне можем да подменим депутатите с по-умни

  подпис
 32. 32 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Колкото по-бързо и качествено работи цедката, толкова по-поносим ще е престоят в лагерите! Толкова по-малко хора ще се блъскат там!

  goblenka
 33. 33 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#26] от "izbiram":

  Ааа, сега си отдъхнах.
  Викам се да не би КПП-тата ни да не са сигурни..

  Fail with honour then succeed by fraud
 34. 34 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#1:"issunbōshi"] А как е преминал границата, при условие, че е бил обявен за национално издирване по това време? [/quote]
  Лесно, даже не е разбрал, че я е минал, на практика границата не се охранява от години. Счита се за ненужен разход, от владетелите на държавните институции.

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK