Как жителите на Телиш издигнаха барикади срещу бежанците

Снимката е от бежанския лагер във "Враждебна" край София

© Георги Кожухаров

Снимката е от бежанския лагер във "Враждебна" край СофияЖителите на плевенското село Телиш издигнаха барикади, за да се бранят от настаняването на бежанци при тях, и заплашиха да стигнат до крайни действия, включително самозапалване, ако властите не се откажат от идеята да използват изоставените военни казарми за лагер. 


Напрежението в селото нараства след неуспешния опит на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев преди два дни да постигне споразумение с местните, като обещае подобряване на инфраструктурата и откриване на нови работни места. Това показа пряко предаване на държавната телевизия тази сутрин, по време на което жители на Телиш се заклеха да не позволят бежанци да се настанят в селото им, защото това вещае опасности.


Има ли лагер, няма инвеститори
Пътят към поделението, определено за бежански лагер, е преграден с дървета, а жители на селото пазят на барикадите денонощно, показа БНТ. Жители на селото обясниха пред репортера на телевизията, че не вярват на обещанията на властите да се подобри животът в селото, ако бъдат приети бежанците. 


Възрастен мъж със специално опечена за предаването питка в ръце обясни ситуацията така: "Ако образно си представим, че хлябът представлява нашите работни места, вътрешният министър ни пуска по една трохичка - това са работните места, които ще бъдат открити за нас, ние - пиленцетата, започваме да се бием за тях, а питата бива хвърлена в блатото". 


Инвеститорите няма да дойдат тук, при положение че в този район има бежански лагер, заключи мъжът, чието име не беше оповестено, както и имената на останалите участници в разговора. 


"Късмети" - изнасилена дъщеря, убит син...


Жителите на Телиш използваха питата и за да онагледят страховете, които изпитват. Мъж на средна възраст прочете в ефир забодените върху хляба "късметчета", напомнящи традицията за новогодишната баница с късмети и добри пожелания. Във версията на протестиращите изборът след изграждането на бежанския лагер бил измежду "късметите" : "Изнасилена дъщеря", "Кратък живот на българите", "Мъж в затвора", "Убийство на син". 


Попитан как тази позиция се съотнася с прословутата българска толерантност и гостоприемство и как би се почувствал, ако децата му в чужбина бъдат приемани по този начин, възрастен мъж отговори: "Моите деца работят в Испания, докато тези няма да работят. Дъщеря ми там е без работа, обаче съпругът й работи - безработицата в България ги изгони там". 


"Защо в Сирия не ги искат, в България не ги искат, а ние да ги искаме?", попита мъж на видима възраст около 35 години. Негов съселянин предупреди, че може да се стигне до "крайни действия", ако властите не се откажат от идеята да настанят бежанци край Телиш. Репортерът на БНТ обясни, че преди предаването същият мъж заплашил да се самозапали, ако въпросът не бъде решен както искат местните. "На това населено място не искаме такива хора. Не искаме да слушаме за плюсове или минуси, не ни интересуват лагери от отворен или затворен тип. Не искаме тук такива хора и ще стигнем до крайни действия", каза той. 


Жителите на селото вече блокираха няколко пъти за кратко пътя за Плевен. Очаква се тази неделя освен пътя те да спрат временно и движението по железопътната линия София - Варна. 


Бежанци е различно от нелегални емигранти


"До голяма степен разбирам страховете на хората в Телиш и им съчувствам", коментира в ефира на БНТ шефът на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. Той допълни, че агенцията е длъжна да изпълни намерението на правителството за изграждане на лагер в Телиш.


Според Чирпанлиев основният проблем се състои в това, че хората не са информирани и не правят разлика между бежанци и нелегални емигранти. "Бежанските центрове не са пълни с престъпници и наркомани, а със семейства, избягали от войната - около 70% от тях са сирийци", обясни Чирпанлиев. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK