Репресирани при комунизма настояват за отваряне на архивите на ДС за затворите

Членове на Гражданска инициатива "Мемориал на съпротивата"

Членове на Гражданска инициатива "Мемориал на съпротивата"Политически затворници на комунистическия режим и техни роднини настояват министър Зинаида Златанова да разсекрети до месец архивите на бившата Държавна сигурност за периода от 9 септември 1944 г. до 16 юли 1991 г., пазени в Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието.


Тези архиви трябваше да бъдат предадени от министъра на правосъдието още през август 2007 г. на комисията по досиетата, напомниха от Гражданската инициатива "Мемориал на съпротивата".


Организацията ще внесе иск срещу Златанова във Върховния административен съд и искане до комисията по досиетата за глоба до 30 хиляди лева, ако документите не бъдат предадени до месец.
Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов неотдавна каза в интервю за "Дневник", че са водили разговори с Министерството на правосъдието, и изрази надежда въпросът да бъде решен до края на годината.
"Тези архиви са много важни, защото от документите, които са предадени от други структури на Държавна сигурност като разузнаване и контраразузнаване, не се добива ясна представа за съдбата на много хора, които са изчезнали, умрели или са били убити в лагери и затвори. В архивите, които се държат в министерството, има доклади, които в действителност може да разкрият броя на убитите и какъв е бил животът в лагерите и затворите", каза историкът Георги Михайлов.


Няма да се откажем, каза пред "Дневник" Васил Къдринов от "Мемориал на съпротивата" . "Това е част от историята на българския народ. Искаме да се оповестят имената както на жертвите на режима, така и имената на конкретните палачи, убийци и тези, които са извършвали издевателства. Искаме да изкараме цялата информация на светло."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK