Репресирани при комунизма настояват за отваряне на архивите на ДС за затворите

Членове на Гражданска инициатива "Мемориал на съпротивата"

Членове на Гражданска инициатива "Мемориал на съпротивата"Политически затворници на комунистическия режим и техни роднини настояват министър Зинаида Златанова да разсекрети до месец архивите на бившата Държавна сигурност за периода от 9 септември 1944 г. до 16 юли 1991 г., пазени в Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието.


Тези архиви трябваше да бъдат предадени от министъра на правосъдието още през август 2007 г. на комисията по досиетата, напомниха от Гражданската инициатива "Мемориал на съпротивата".


Организацията ще внесе иск срещу Златанова във Върховния административен съд и искане до комисията по досиетата за глоба до 30 хиляди лева, ако документите не бъдат предадени до месец.
Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов неотдавна каза в интервю за "Дневник", че са водили разговори с Министерството на правосъдието, и изрази надежда въпросът да бъде решен до края на годината.
"Тези архиви са много важни, защото от документите, които са предадени от други структури на Държавна сигурност като разузнаване и контраразузнаване, не се добива ясна представа за съдбата на много хора, които са изчезнали, умрели или са били убити в лагери и затвори. В архивите, които се държат в министерството, има доклади, които в действителност може да разкрият броя на убитите и какъв е бил животът в лагерите и затворите", каза историкът Георги Михайлов.


Няма да се откажем, каза пред "Дневник" Васил Къдринов от "Мемориал на съпротивата" . "Това е част от историята на българския народ. Искаме да се оповестят имената както на жертвите на режима, така и имената на конкретните палачи, убийци и тези, които са извършвали издевателства. Искаме да изкараме цялата информация на светло."

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 585 Неутрално

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.

  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.


  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
  4. моралния и икономическия упадък на държавата;
  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
  10. безогледното унищожаване на природата.
  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
  в) лишаване от право на собственост;
  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
  е) лишаване от гражданство;
  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.


  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.


  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
  -------------------------
  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А па дедко 2 пъти е бил у Куциян като млад....За малко де, но все пак е бил.....Единия път е изкарал 11 м., а втория 3м и 2 сед. И тва през 60те години......не ранните години на комунизма....Първия път е искал да оди у Гърция .....Фана ли го ..... Втория път пък са го били натопили, че се готвел да вазира за Канада, което не било вярно, но отнесъл 3м. пак у Куциян.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И аз съм За да изкарат цялата информация на светло.

 4. 4 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Лустрация е нужна на тази държава!!!
  А комунетата още крият папки.
  Но да не забравяме, че Видов ден идва,. Нали, Орешарски?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  АААААААААААА...и друго се сетих за онези времена....Когато са го фанали на път за Гърция, са му обяснили, че би трябвало да му пръснат черепа. Ооообаче понеже е враг на народа заради фамилията си (или поне тази част, която са оставили комундерите живи) , нямало да го убиват, та да види колко са великодушни и добри....а баща му и братята му са били лош мат'рял и за тва се наложило комундерите да ги избият.....Ей такива мръсници наглеци са били комундерите......правели са се на светци .....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Браво. Бой по комунистическите кратуни. Един народ срещу една червена мафия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Точно така! Пълна ЛУСТРАЦИЯ!!!

 8. 8 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 498 Неутрално

  За тези престъпления, не трябва да има давност!

 9. 9 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 498 Неутрално

  За тези престъпления, не трябва да има давност!

 10. 10 Профил на pitunder
  pitunder
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#2:"ARRI"]А па дедко 2 пъти е бил у Куциян като млад....За малко де, но все пак е бил.....Единия път е изкарал 11 м., а втория 3м и 2 сед. И тва през 60те години......не ранните години на комунизма....Първия път е искал да оди у Гърция .....Фана ли го ..... Втория път пък са го били натопили, че се готвел да вазира за Канада, което не било вярно, но отнесъл 3м. пак у Куциян..... [/quote]

  АРИ, симпатяга си, но дедко ти май не ти е казал всичко...
  Питай мен, колко даваха и къде се лежеше като те "фанат" да "одиш" към чужбинско.

  И как, като се озовеш в безопасност (ако поредния път успееш да минеш и никой още не те е изпял вече на куките) първата ти работа е да се обадиш на близките си и те веднага да те докладват - така имат шанс да не им конфискуват апартамента и евентуално (много евентуално) да останат на работа...
  Ох, голяма отврат беше, просто не ми се спомня вече...

 11. 11 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Качвай всичко в интернет! След това карай комунистическата банда в затвора, да седи и да чака съд.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 12. 12 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Любопитно

  [quote#3:"Ангелина"]да изкарат цялата информация на светло. [/quote]
  +++
  Така трябва. Но ме притеснява друго. Познавам не малко наистина репресирани хора, разказват детайли. Всички са тихи и благи хора. Защо на улицата се появяват все други?

 13. 13 Профил на pitunder
  pitunder
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#12:"V.Iliev"]Така трябва. Но ме притеснява друго. Познавам не малко наистина репресирани хора, разказват детайли. Всички са тихи и благи хора. Защо на улицата се появяват все други?[/quote]

  Ами чудиш се, защото са ти "разказвали детайли", а не си изпитал детайлите. След такива "детайли" се чувстваш така смачкан, изморен и изчерпан, че просто не са ти останали сили.

  И друго - в такава ситуация разбираш колко много предатели и подли хора има в обкръжението ти. В разпределителния лагер в Австрия най - малко около 10% от българите бяха свързани или зависими от ДС. И да не ти казвам, какви подлости вършеха.
  И като добавим това, че всички твои бивши "приятели", състуденти и познати в България се отричат от теб, спират да контактуват с роднините ти, просто намразваш хората! Не искаш да правиш нищо с Българи в колектив! Не им вярваш!
  Е, как да излезеш на улицата след всичко това?!

 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#10] от "pitunder":


  Не са могли да го утепат....Колкото и да са искали не са могли....Дълго е за обяснение...много дълго ..... Имало е и намеса от едно чуждо посолство....След години пък е имало и др. задкулисни договорки.....На дядо ми сестра му вазира за Франция...което се е отразило зле на семейството ми, но за кратко...Комундерите са мирясали.....макар, че истината е, че те са ''благословили'' ''екскурзията'' ....... В основата на ''помилванията'' е леля Веселина, бившата баронеса Ротшилд.........Тя е роднина на пра-баба ми по майчина линя......Абе, сложна и не лека съдба има семейството ми след 1944г. ..... А преди това са си били много добре.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  Нема да се понрави на много ора - нови капиталисти, ако изнесат цялата информация
  Нема да стане. Не го искат ни едните ни другите.
  А иначе на снимкята единия "репресиран" преди 25 години е бил бебе. Чудно ка са го репресирале...

 16. 16 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Всички архиви на ДС трябва да бъдат разсекретени.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 17. 17 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Гневно

  ИСТИНАТА,ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ и ПЪЛНА РЕАБИЛИТАЦИЯ!

  Tony
 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Архивите за всички затворници са в ГДИН - МП / Главна Дирекция за Изтърпяване на Наказанията на адреса на Централният Софийски затвор / .

  http://www.gdin.bg/

  ОТВАРЯНЕ НА ВСИЧКИ АРХИВИ НА ДС И ГДИН - МП И ПЪЛНА ЛУСТЪРАЦИЯ !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#17:"Free person"]ИСТИНАТА,ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ и ПЪЛНА РЕАБИЛИТАЦИЯ![/quote]

  +++++++++++++++++++ РЕАБИЛИТАЦИЯТА трябва да я направи ДЪРЖАВАТА СЛУЖЕБНО защото в противен случай се получава ДВОЙНА РЕПРЕСИЯ И ДИСКРИМИНАЦИЯ.
  Как всички доносници на ДС се сдобиха със статут на РЕПРЕСИРАНИ ?
  Въпросът ми е към Председателя на Централната Комисия за Репресирани - зам. министър Димитър Бонгалов а също така и да отговори не се ли чувства в конфликт на интереси той като бивш следовател преди 1989 г. сега да се произнася кой е репресиран и кой не.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20 Профил на Alexbg
  Alexbg
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Братя и сестри демократи и анти-комунисти ...МАЧКАЙТЕ БЕЗ-КОМПРОМИСНО ,КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ НИ ВРАГОВЕ..ТВЪРДО И НЕОТКЛОННО ..ДО ПЪЛНАТА НИ ПОБЕДА..!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK