С призива "Протестирайте, окупирайте, стачкувайте" студентите свикват поход на 10 ноември

С призива "Протестирайте, окупирайте, стачкувайте" студентите свикват поход на 10 ноември

© Ранобудните студентиПоход на справедливостта: общонационален протест" - така е обявено събитие, организирано от "Ранобудните студенти" за 10 ноември. Те разпространиха информация за него снощи чрез "Фейсбук" и канят всички да се съберат в неделя в 11 часа пред сградата на Ректората. Основното им послание е "Ако не искате да продължавате да живеете както досега: ПРОТЕСТИРАЙТЕ, ОКУПИРАЙТЕ, СТАЧКУВАЙТЕ!"


Още в обръщението си на 1 ноември студентите призоваха за национална стачка.


Вчера стана ясно, че те подготвят нещо за деня, в който се навършват 24 години от падането на комунистическия режим, след като транспарант и плакати с числото 3 се появиха на и около Ректората. Въпреки че няма официален коментар все още какво означава закодираното послание, предположенията са че се готви някаква специална акция именно за 10 ноември. Не е ясно дали отброяването е свързано с този поход или се подготвя и нещо друго.
За 10 ноември със същото стартово място и час, пак в четвъртък беше обявено и второ шествие на преподавателите, които подкрепят студентските и гражданските протести. То е под надслов "Повече така не може".


Инициативният комитет "Чисти ръце" пък организира концерт на 10 ноември от 17 часа пред храма "Св. Александър Невски". Той е под мотото "Вдигни очи: стоп на псевдопрехода" и също е обявен във "Фейсбук". Според информацията до момента музикантите потвърдили участие са Ваня Костова, Васко Кръпката, Валди Тотев, Група 7, от Тоника - Милица, Ралица, PIF, Драго и Ева, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Шкумбата.


Ето пълният призив на студентите за общонационалния протест, публикуван във "Фейсбук":


Излизаме, за да окупираме узурпирана България! 
Излизаме, защото е несправедливо заплатите и пенсиите да са по-малки отколкото политическият и икономическият каймак харчи за един обяд.
Излизаме, за да се противопоставим на бедността и безработицата. 
Излизаме, защото мястото на мафията не е в управлението.
Излизаме, защото сме против потъпкването на обществения интерес в името на олигархичния.
Излизаме, за да не емигрираме.
Излизаме, за да отхвърлим образованието, което ни прави роби, а не свободни.
Излизаме, защото не можем да търпим унищожението на природата.
Излизаме сега, докато не е дошъл гладът и не са спрели тока.
Излизаме преди да сме станали висококвалифицирани просяци.
Излизаме, за да кажем "стоп" на неумолимото превръщане на здравеопазването в привилегия. 
Излизаме, за да покажем, че има алтернатива отвъд партиите: гражданите са властта – ние сме суверенът.


Ако не искате да продължавате да живеете както досега: ПРОТЕСТИРАЙТЕ, ОКУПИРАЙТЕ, СТАЧКУВАЙТЕ! 


Напук на всеобщото мнение ние не довършваме започнатото дело. Напротив, ние започваме нещо ново. Нямаме само памет, но и визия. Заставаме зад:


1. Отговорна държавна политика в образованието, която да стимулира и изисква изграждането на независими и критично мислещи личности, а не на апатични изпълнители.


2. Изграждане на независими държавни институции, работещи в полза на обществото, а не обслужващи частни олигархични или партийни интереси;


3. Създаване на адекватни дългосрочни стратегии за развитие на всички сфери от обществения живот и приемственост в прилагането им;


4. Допускане до висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена;


5. Прекратяване на системната практика държавните медии да се използват за партийна пропаганда и конструиране на псевдореалност.


6. МОРАЛ и ОТГОВОРНОСТ.


11 часа на стълбите на Ректората на Софийския университет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK