Моника Станишева: Свърших добра работа за България, а ме заляха с помия (обновена)

Моника Станишева по време на предаването

© Дневник

Моника Станишева по време на предаванетоСъпругата на лидера на БСП и бивш премиер Сергей Станишев - Моника Станишева, изрази разочарование, че вместо да получи добра оценка и благодарност  за работата си за подобряване на образа на България по времето на Тройната коалиция, е била "залята с помия". Тя обяви, че оттук нататък ще се обръща към съда при всяко невярно твърдение по неин адрес. 


Станишева даде едночасово интервю за женското предиобедно предаване "На кафе с Гала" по "Нова телевизия". Тя се появи в студиото с четирите си деца, а през по-голямата част от времето, докато говореше, държеше на ръце неколкомесечния си син Георги. По-голямата му сестра - Дария, играеше встрани от нея, а тийнеджърите Венцислав и Моника - децата на Моника Станишева от първия й брак с бившия банкер Венцислав Йосифов, участваха в интервюто.


Това е една от редките публични изяви на PR-експерта Моника Станишева, чието име в последните години нашумя около аферата "Хохегер", впоследствие заради връзката й със Сергей Станишев, а от няколко месеца заради твърденията на политици, че има ключова роля при назначаването на министри в настоящето правителство. За последно тя се появи в "Шоуто на Слави" през януари, когато основната част от разговора отново беше посветена на децата, семейството и личния й живот. През март миналата година Станишева даде пресконференция за отношенията си с австрийския лобист Петер Хохегер и получените от PR-агенцията й суми, които бяха разследвани от специална парламентарна комисия. По време на брифинга тогава тя призна, че е не е казала истината, когато дни по-рано заяви пред вестник "Капитал", че не е имала договори с лобиста
Преобладаващата част от разговора днес беше посветена на семейството, запознанството със Сергей Станишев, любовта и брака им, както и грижите за децата. "Влюбих се в Сергей като ученичка", разказа съпругата му, като уточни, че в началото познанството им било чисто професионално, а тогавашният премиер се държал сухо и делово. 


Станишева заяви, че няма нищо вярно в твърденията, че е "сивият кардинал" на държавата, докато поднасяше сок с биберон на сина си. 


"Когато чувам каква "помия" се излива върху мен ми става адски неприятно. Няма смисъл да се отговаря на такива хора. Наясно съм, че се опитват да уязвят Сергей. По случаите, за които се говори за мен съм давала много ясни обяснения. Аз съм показала всичко, което съм правила. Аз показах в комисията "Хохегер" стотици положителни статии за България. През цялото време имаше материали, че България е едно гето. Аз не съм си и представяла, че ще трябва да се оправдавам за нещо, което считам за добра работа за страната. Смятам, че е много грозно", каза съпругата на лидера на БСП. 


Във втората част на предаването Станишева влезе в кухнята на предаването, за да приготви "Ломска саламура с пиле".Още от разговора:


За обвиненията срещу нея
Когато чувам каква "помия" се излива върху мен ми става адски неприятно. В голяма част от случаите то просто няма смисъл да се отговаря на такива хора. Наясно съм, че това се прави, за да уязвят Сергей. Смятам, че това е много грозно. По случаите, за които се говори съм давала много ясни обяснения. Аз започнах да работа с Хохогер през 2006 година, когато дори не познавах Станишев, а фирмата му беше една от най-представителните в ЕС. Политически беше удобно, да се посочи, че след като съм работила с осъден човек, самата аз съм престъпник. В интерес на истината аз работих за подобряването на имиджа на България в ЕС. Беше цялостна кампания, професионално организирана и излязоха стотици положителни материали. При това във време, когато имаше материали, който буквално позоряха страната ни.


Идеята беше да се покаже другата България. Аз никога не съм могла да си представя, че нещо добро и полезно, което съм направила за държавата ще ме постави едва ли не на подсъдимата скамейка. Честно казано, смятам, че точно обратното, трябваше да ми кажат "браво, ти направи нещо добро за страната". Виждам, че вътрешнопартийни и външни опоненти на Сергей използват този случай, вече две-три години тази дъвка се дъвче. Решила съм, че вече ще си търся правата по съдебен ред, защото всички граници са минати. В противен случай толерирахме всичко това.


За ситуацията в страната


В последните няколко години не харесвам това, което се случва, не можем да намерим посоката си
като нация. Толкова много се мразим и нараняваме, че ако частица от тях вложим в нещо градивно бихме били по-напред в класацията като европейска държава. Не мога да приема нито агресията, нито ултимативният тон. Диалогът и нормалният разговор, разбирането между хората ще ни изведе на правилния път. Не мисля, че това разделение помага на хората. В цялото общество се репродуцира този модел, като и медиите имат своята отговорност за това.


Какъв човек е Станишев


Със Сергей се познаваме от 2006 година, когато беше кампанията на президента Първанов за втори мандат. Сергей като лидер на БСП беше много ангажиран с нея. Всичко беше професионално. Мисля, че имаше интерес от негова страна, но не съм допускала това да се развие. Отнасях се критично към него и смятах, че може много от нещата да ги направи по-добре. Нашите отношения се зародиха в този аспект, в който са сега, чак след 2009 година.


Сергей е много затворен човек и трудно допуска някой до себе си. Истината е, че той е добър и чувствителен човек и успява да се съхрани и запази. До такава степен се е обградил с бариери, че човек не може да усети емоцията в него. Тогава не ми е бил даже интересен. 2009 година беше за него много трудна, загуби изборите, всичко което се говореше за тройната коалиция. Мисля, че тогава той изживя истинска вътрешна драма. В този момент той ми се довери и много ми хареса човекът, който видях. Ние сме много различни - той е много спокоен, уравновесен, аз съм по-емоционална и сприхава, той ме успокоява и ми действа положително.


Неусетно в един момент усетих, че съм ужасно влюбена, просто като ученичка. Запитах се какво правим, съпруг, две деца. Усетих го, като човек, с които мога да живея. И двамата малко не бяхме подготвени. Не знам дали е очаквал, че тази връзка ще приключи с брак и деца. За мен това беше естественото развитие, за него беше по-трудно, защото той не е имал семейство.


Станишев като баща


Раждането на Дария беше едно от големите събития в живота му. Той присъстваше на раждането, въпреки моето желание. За него това беше голямо преживяване. Не припадна, не се наложи да го свестяват.


Мисля, че е много добър баща. Четеше всякакви книжки за бащинството. Накупи цял рафт с книги за бащинството. Много е доволен, че Дария е момиче. Като разбра, че второто ни дете ще е момче като че ли леко разочарование изпита. Беше и при раждането на Георги.


Децата за Станишев


Венци Стефанов
Не ни беше трудно да общуваме с него. Лесно си говорим. Обикновено вечер си говорим как ни е минал деня. Научи ни да се гмуркаме.


Моника Стефанова
Имахме общи интереси - играехме шах. Купуваше ни книги. Помагаше ни с уроците и домашните по история и рисуване - той е много добър художник.


За брака със Станишев


Бяхме решили, че второто ни дете ще се роди в брак. Това е първото ми дете, което се ражда в брак. Сергей чувстваше някаква отговорност, че трябвва да си уредим отношенията. Датата 19 май избрахме с помощта на астролози. Знаех, че ще ми направи предложение. Той знаеше, че аз не съм готова, имах усещането, че бракът успокоява мъжете и не исках да давам това спокойствие. Видях, че това е излишно притеснение. Не мисля, че нещата се промениха негативно след брака. За него беше важно това, разбират сега, че и за мен е било важно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK