Да изчезнеш за един следобед - факти, версии и въпроси около Христо Бисеров

Христо Бисеров в пленарна зала

© Красимир Юскеселиев

Христо Бисеров в пленарна залаОколо два часа, след като Народното събрание на 7 ноември без дебат и буквално за минути освободи като депутат зам.-председателя на парламента Христо Бисеров (ДПС), прокуратурата образува досъдебно производство за пране на пари и данъчни престъпления срещу него и доведения му син Ивайло Главинков.


Това стана известно от съобщение на прокуратурата. Изрично беше посочено, че повече данни, извън представените в него, няма да бъдат предоставяни, защото са класифицирани. Информацията от ведомството на Сотир Цацаров обаче беше очаквана, след като рано сутринта в същия ден той лично обяви в телевизионно интервю, че резултати от проверката ще има по-късно през деня.


Какво стана ясно от съобщението на държавното обвинение:
- В прокуратурата на 6 ноември, сряда, когато трябваше да бъде гласувана оставката на Бисеров, но заради дебатите покрай Авиотряд 28, това не се случи, постъпва "сигнал - писмена справка, съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система".


- Става въпрос за парични преводи в долари и евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна. Титуляри на сметките са Бисеров и Главинков.


- След получаване на парите са били извършвани влогове (срочни депозити, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (например Сейшелски острови).


- Освен това Бисеров ще бъде разследван и за документно престъпление, защото е представил декларация с невярно съдържание пред Сметната палата.


Това са официално съобщените факти.


По информация на "Капитал" досъдебното производство срещу Бисеров е възложено на прокурор, който е на пряко подчинение на зам.-градския прокурор Роман Василев. А разследването ще се води в Столичната следствена служба, където административен ръководител е Петьо Петров, известен в съдебните среди като Петьо Еврото.


Какво не става ясно от съобщението на прокуратурата


- Може ли да има престъпление в откриването на банкови сметки в чужбина и нареждането на банкови преводи.


- Какъв е произходът на средствата, дали той се проверява, какво точно се проверява. За какви суми става дума и в кои периоди.


- Не е ясно защо Бисеров ще бъде разследван и за това, че не е подал декларация с вярно съдържание пред Сметната палата. Прокуратурата има инструкция, че подобно деяние не е престъпление, уточни "Капитал" в текст по темата. 


Четири дни по-рано или какво друго се знае официално

Местан, Доган и Бисеров (от ляво на дясно) на пресконеренция на избори 2011

© Надежда Чипева, Капитал

Местан, Доган и Бисеров (от ляво на дясно) на пресконеренция на избори 2011


В късния следобед в неделя от пресцентъра на ДПС изпратиха до медиите кратко съобщение, от което става известно, че Христо Бисеров е подал оставка като заместник-председател на ДПС и тя е приета от почетния председател Ахмед Доган и председателя на партията Лютви Местан. Мотивите му са "единствено лични и не са от политическо естество", Бисеров щял да напусне и състава на 42-то Народно събрание. 


В понеделник на извънредна пресконференция Местан уточни, че в неделя в 15 часа Бисеров поискал среща с него и с Доган, тя се състояла в 15.30 часа в "Бояна" при Доган. На нея той отказал да посочи мотивите си за напускане на политическите постове, но поискал замразяване и на членството в ДПС. Местан се опита да убеди публиката, че мотивите остават загадка дори за него и Доган и затова не могат да коментират повече. 


Зам.-председателя на ДПС, който до преди седмица беше и сред най-влиятелните фигури в партията, известен като сив кардинал и в СДС преди години, и в отбора на Доган след това, никога не се е отличавал с медийни изяви, но този път запази пълно мълчание и изчезна от публичното пространство.


Къде е Бисеров?

Христо Бисеров

© Георги Кожухаров

Христо Бисеров


Няма официално потвърждение дали вече бившият зам.председател на парламента е напуснал страната, но такива информации се появиха в медиите и се засилиха след съобщението на прокуратурата.


Според някои от тях - той е заминал извън България още в понеделник. "24 часа" твърди, че Бисеров е в Италия. БиТиВи съобщи в петък, че от ДПС твърдят, че бившият им колега не е напускал страната.


При липсата на официална информация и коментари и при традиционната затвореност на ДПС, съвсем естествено публичното пространство се запълни с най-различни факти и версии. Първата вълна беше свързана с напускането му на всички политически и партийни постове, но от четвъртък следобед допусканията са какво има в папката на ДАНС и разследването на прокуратурата.


Превод от Швейцария към Македония и ролята на чуждите служби


Според публикация в петъчния брой на "Труд", от края на 2012г. досега са направени най-малко 3-4 превода от сметка на Бисеров в Швейцария по влог на Главинков в Скопие. Оттам Главинков ги теглил в брой, влагал ги е по срочни депозити и е превеждал суми към търговски дружества. Един от преводите на Бисеров към сина му е бил за 300 000 долара, като той е бил прихванат от службата за финансово разузнаване в Македония, които уведомяват българските власти. Информацията на "Труд" досега не е официално потвърдена.


Подобни хипотези за разследването се обсъждаха в кулоарите на парламента в четвъртък от депутати от различни парламентарни групи, като най-активни в споделянето на информация бяха представителите на ГЕРБ. Още преди съобщението на прокуратурата, зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов лансира тезата, че в случая с Бисеров става въпрос за сериозни международни парични преводи.

Христо Бисеров на Осмата национална конференция на ДПС, на която беше нападнат Ахмед Доган

© Цветелина Белутова, Капитал

Христо Бисеров на Осмата национална конференция на ДПС, на която беше нападнат Ахмед Доган


Петъчният "Стандарт" твърди "ЦРУ закова Бисеров", като се позовава на източници от МВР. Според публикацията става дума за трансфери, засечени от щатското разузнаване - но техните цифри са за един на стойност 400 000 долара и още един от 50 000 хил. долара. Изданието пише, че "неофициално" се говори и за преводи през 2000-2003 г., 2006 - 2008 г. Не става ясно как и защо ЦРУ е засякло Бисеров.


Според вестник "Сега" информацията в справката от ДАНС е за периода след 2008 година и от 7-8 страници, в които не е назован източник. Изданието посочва, че е възможно проверката срещу бившия заместник-председател на парламента да е била в ГДБОП, което означава, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е знаел за нея. Това повдига отново и въпросът защо службите се активизират по случая точно сега.


Част от споровете между партиите в четвъртък и петък бяха посветени именно на темата имало ли е изтичане на информация, от кого, кога, кой е отговорен.


В сутрешния блок на "Нова тв" бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай обясни, че натискът от европейските служби по случая с Христо Бисеров е бил огромен. Според него високопоставен човек от ДАНС с длъжност генерал е бил в сараите на Доган в събота вечерта и е предал информацията срещу Бисеров. По думите му след това посещение почетният председател на ДПС е извикал Бисеров на разговор на четири очи. Октай заяви, че според него разрешението на партийните проблеми в ДПС и отражението им върху властта в държавата, минава през оставката на лидера на партията Лютви Местан.


Други депутати твърдяха в четвъртък обаче, че информацията е изтекла първо към самия Бисеров и той е инициирал следващите действия.


Местни версии какво е предизвикало разследването 


Ако едни хипотези свързват неочаквания удар срещу бившия зам.-шеф на ДПС с информация, засечена от чужби служби, съответно трудна за покриване (намесва се дори посещението на вътрешния министър Цветлин Йовчев в САЩ в края на миналата седмица), българските следи биват обвързани с енергетиката. Но за момента и те са неофициални, и нито представители на службите и МВР, нито бивши колеги на Бисеров в парламента са склонни да ги коментират официално.


Възможно е разследването срещу Бисеров да е станало покрай проверки в енергетиката. Бизнесът на неговия доведен син - Ивайло Главинков е основно с фотоволтаици и соларни паркове, въпреки че не е сред големите играчи в сектора.


Според "Труд" има версия, че атаката цели да удари ДПС. Изданието цитира активист от партията в Хасково, според който Бисеров и в СДС е бил отговорен за източниците на финансиране на партия, както и за създаване на инструменти за политическо влияние.

Йордан Цонев и Христо Бисеров в пленарна зала през 2001г.

© Красимир Юскеселиев

Йордан Цонев и Христо Бисеров в пленарна зала през 2001г.


В петък сутринта пред Би Ти Ви Едвин Сугарев заяви, че Бисеров винаги е поставял свои хора на ключови места, за да управлява сделки и процеси, без да подписва нищо. Според него животът на Бисеров е в опасност, защото "който проговори в ситуация като неговата, не живее дълго". Сугарев разказа и как главните приватизационни сделки при управлението на ОДС са били осъществени чрез Бисеров, който в началото на 90-те години създава партийните структури на СДС като главен секретар на партията, откъдето намира и кадрите за ключови държавни постове. "Ако някой от местните лидери трябваше да реши нещо по приватизацията, отиваше директно при Бисеров, който дори беше наел специална кантора и се ходеше там", заяви Едвин Сугарев.


Първите важни въпроси по разследването:

Христо Бисеров и Лютви Местан в пленарна зала<br />

© Юлия Лазарова

Христо Бисеров и Лютви Местан в пленарна зала


- От кога е проверката на Христо Бисеров и сина му?
Вчера председателят на ДАНС Владимир Писанчев заяви единствено "от скоро".


- Има ли сигнали за други престъпления?
В съобщението на прокуратурата изрично беше споменато, че "ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях".


- Има ли теч на информация от ДАНС към ДПС?
Съобщението, че Бисеров подава оставка пристигна от пресцентъра на ДПС в неделя (3 ноември), а сигналът от ДАНС постъпва в прокуратурата в сряда (6 ноември). В четвъртък Писанчев отрече да има такова нещо, а днес в кулоарите на парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви (вчера той каза, че няма информация дали ДАНС проверява Бисеров - бел.ред.), че агенцията си е свършила точно работата по закон – в момента, в който са получили сигнал, са го представили по компетентност на главния прокурор.


- Удар срещу ДПС ли е случващото се с Бисеров или Доган е замесен в отстараняването на заместника си?  В анкетата на "Дневник" от понеделник, която търсеше отговор на въпроса "Защо Бисеров напуска ДПС", най-много читатели отговориха "Никога няма да разберем".


Засега това изглежда вероятният отговор за целия случай. Или по-скоро ще разберем само това, което замесените (служби, политици, интереси) искат. А най-малка изглежда вероятността самият Бисеров да реши да проговори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK