Депутатите замразиха възрастта за пенсиониране за година

Депутатите замразиха възрастта за пенсиониране за година

© Цветелина Белутова, КапиталПрез следващата година възрастта за пенсиониране ще остане същата, каквато и през тази - 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете. Това следва от приетите днес в Народното събрание на първо четене изменения в Кодекса за социално осигуряване. 


Необходимият стаж за пенсия е 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете, гласят приетите текстове. Освен това се въвежда възможност за по-лесно предсрочно пенсиониране на лица, на които не им достигат до две години стаж или възраст. Ако хората нямат стаж, те ще могат да се пенсионират след като навършат 65 години и 8 месеца, стига да имат поне 15 години стаж.


Увеличението на възрастта за пенсиониране всяка година с по 4 месеца беше прието от ГЕРБ преди две години с аргумента, че удължаването на трудовия живот е общоевропейска тенденция, а населението в страната застарява. Управляващото мнозинство вече заяви, че със спирането на този процес си дава срок от една година, за да разработи и консултира по-дълбока реформа в пенсионното осигуряване.  


За да влезе в сила днешното решение трябва да бъде подкрепено и на второ четене и да бъде публикувано в "Държавен вестник". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK