Военните отново ще могат да се пенсионират рано

Военните отново ще могат да се пенсионират рано

© Анелия НиколоваДепутатите приеха на първо четене днес промени в Кодекса за социално осигуряване за догодина. Връща се старото положение за пенсиониране на военните кадри, като ще отпадне изискването за навършени години, преди да имат право на пенсия. Освен това се спира временно увеличаването на възрастта и изисквания стаж за пенсиониране, като през 2014 г. те ще са същите като тазгодишните. 


Военнослужещите отново ще получават право на пенсия веднага, след като натрупат необходимия стаж от 27 години. Половината от времето трябва да е действително изслужено.


Такова беше правилото допреди тази година, когато правителството на ГЕРБ въведе и пенсионна възраст за заетите в отбраната - 52 години за войниците, матросите, сержантите и офицерите с младши офицерски звания и 54 години за офицерите със старши и висши офицерски звания. 
Връщането на старото правило постави министъра на отбраната Ангел Найденов и министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов в конфликт през последните месеци. Найденов се обяви в подкрепа на отпадането на възрастта още в началото на мандата на правителството и днес посочи, че "с измененията парламентът ще поправи една несправедливост към военнослужещите". 


Адемов пък, който не присъства в пленарната зала при приемането на промяната, многократно заяви, че не е привърженик на ранното пенсиониране. По думите му то натоварва социалната система, в някои случаи неоснователно - например при служителите в сектора, които всъщност заемат чиновнически постове. Според социалния министър ще се възстанови практиката тези хора да се пенсионират при първа възможност, за да получат обезщетението и пенсията си, но в същото време са все още трудоспособни и продължават да работят. На това министърът на отбраната отговори "Защо един военен, пред който има кариера и взема добро заплащане, би искал доброволно да се пенсионира и да получава пенсия от 700 лева".

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Гневно

  "ще се възстанови практиката тези хора да се пенсионират при първа възможност, за да получат обезщетението и пенсията си, но в същото време са все още трудоспособни и продължават да работят. На това министърът на отбраната отговори "Защо един военен, пред който има кариера и взема добро заплащане, би искал доброволно да се пенсионира и да получава пенсия от 700 лева" - СРАМ и ПОЗОР на фона на всеобщата бедност и недоимък на пенсионерите в България!!!

 2. 2 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 493 Неутрално

  По-ретроградно решение не може да има.... Пълен отказ от каквато и да е реформа.. А на вратовете ни ще продължават да тежат воденичните камъни "МО" и "МВР" . Чудно само като ние глътнем вода, с тях какво ще стане...

 3. 3 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1231 Весело

  Военен (милиционер) пенсионер: възраст 49г, пенсия (маскимална 750-850 лв.), работи охрана (заплата 400-1000 лв). И така 20 гидини, после може и да спре да рабори и да изкара на пенсия още 5-10 години.  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 4. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1231 Весело

  В същото време средната заплата е по-ниска от пенсията на човекът с фуражка...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 5. 5 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 554 Неутрално

  То тая новина няма какво да се коментира... Работата е трагична, тия както са тръгнали скоро ще се надяваме на гръцки сценарии като добра перспектива...

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  "Защо един военен, пред който има кариера.."

  >>> пред КОЙТО ... от цялото си русофилство да бяха разбрали що е винителен падеж...Неграмотни езиково и функционално.... ... Оставка!!!!!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 7. 7 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ko? Ne! koj ste gi plasta teq pensii be, to verno che na 48 sa videli tvurde mn komtnizam i po-dobre da izlqzat v pensia

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Почвам да тренирам, за да имам шансове за прием. Симеоново е мястото, където човек може да получи бъдеще, не останалите пишман университети.

 9. 9 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Многото видове превилегии минират всякакви реформи...Погледнете - за да си купиш инвалидност - си плащаш на лекарската комисия....Анархията е пълна!....

 10. 10 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 497 Весело

  Хайде одете да копате лозята !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 11. 11 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 852 Неутрално

  "Защо един военен, пред който има кариера и взема добро заплащане, би искал доброволно да се пенсионира и да получава пенсия от 700 лева".
  Ами защото примерно веднага след пенсионирането може да започне да си работи и тези 700 лв. да си ги получава отгоре.

 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Весело

  ....натоварва социалната система, в някои случаи неоснователно - например при служителите в сектора, които всъщност заемат чиновнически постове....
  -------

  Абе то и война няма/дано и да няма/,та всички,струва ми се,са чиновници...

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  [quote#2:"Yoda"]По-ретроградно решение не може да има.... Пълен отказ от каквато и да е реформа.. [/quote]

  Настоящото управление вече играе ва банк и залага все по-открито на своите рупори - заблудени възрастни хора, фуражки, професионални социално слаби и професионални многодетни. Наистина нещата завиват в посока не класова борба, а борба за оцеляване. Ако не ги изритаме, ще ни смачкат за година-две...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 14. 14 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Не мога да разбера защо военните трябва да се пенсионират след само 28 години стаж? Значи ако някое младо момче станал военен веднага след завършване на училище 18+28=46,ще може да се пенсионира на 46 години.Не е ли много млад този 46-годишен пенсионер? Разбирам,че професията на военен е тежка и след определени години е трудно да се практикува,но какво пречи на един военен да работи нещо друго докато навърши годините за пенсия?

 15. 15 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1373 Гневно

  Мразим да мразим,ма за тия просто нема начин да ги не мразиш...Баш еничарски корпуси от верни храненици на властта за Н-ти път с привилегии.Тъпите НЕфуражки - на 64-66/замразено за сега/,а героите от уличните охрани на опасните за властта по света и у нас на 45 като от тях поне 13.5 год в "реална"опасност.
  И осигуровките им както и на чудесните ни съдии и държ.служители - за сметка на бюджета,тоест пак от джеба наш.
  Срамота и гавра,ОСТАВКА!!!

 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 751 Разстроено

  Доста скъпо ни излиза това разногласие между двамата министри.Сега е моментът ДПС като по-малко,но по-силни да дадат едно рамо на министъра си.На вид леко недоразумение,но като сума доста сериозно.Още повече че военният министър е изключително неубедителен.Не пред всички военни има кариера.Тези,които са отишли в армията за пенсия каква кариера да търсят?

 17. 17 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Гневно

  Военните-рано, а ние, издържащите ги - НИКОГА! Ти е.а комуноидната кочина!

 18. 18 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 741 Неутрално

  БСП отново помисли за пенсионерите. От силовите ведомства.
  Другите? Майната им. Те пак ще гласуват за социалната партия на червените разбойници.

 19. 19 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Кой бе? Шкембьо и Трътльо? Машала!
  Хубу че не сме в състояние на война!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 20. 20 Профил на kalski
  kalski
  Рейтинг: 225 Неутрално

  На България дори не е нужна армия. Някакви тюфлеци, дето само седят, крадат и не са в състояние да се справят с каквато и да е военна заплаха. Който иска да има власт над българите, идва и се споразумява с държавните мафиоти и готово. При нападение (не мога да си представя какво би могло да има)трябва да има само един човек да каже "Предаваме се!". А на когото му се иска съпротива чрез партизанска война - успех!

 21. 21 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 839 Разстроено

  Купуване на гласове!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 22. 22 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Както е тръгнало, тези ще взривят социалната система и всички вкупом ще пийнем студена вода. При този негативен демографски прираст и при тази мизерия и безработица, пенсионната система ще се срине. Но това не е важно, важното е господата от МО и МВР да са доволни. Защото те крепят скапаното им и некадърно правителство.

 23. 23 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "...посочи, че "с измененията парламентът ще поправи една несправедливост към военнослужещите"
  Я да ми обясни, каква е тази несправедливост? Аман от популизъм. Та ние даже и "враг като хората" си нямаме около нас

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 24. 24 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#21:"Geoimg*"]Купуване на гласове!?[/quote]
  За друго не се сещам и аз

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 25. 25 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Армията сама си е виновна за положениети. Докато този в окопа и на полигона взема еднаква заплата с чантаджията дето лъска стола с задните си части по цял ден ще е така - еднакви условия за всички. С каво един чиновник от щаба е по-различен от всеки един чиновник, че да се пенсионира по-рано? Най справедливо е на всеки да се заплаща според труда му - индивидуални пенсионни осигуровки в частен фонд и всеки да се пенсионира когато му е кеф. Тва с категориите е меко казано комунизъм.
  Отделен въпрос е умишлено подклаждане на омраза между различните слоеве в обществото. Казвам умишлено защото всичко което се случва в армията се раздухва и преекспонира. Полицаи, прокурори....и тям подобни също се пенсионират по-рано, а и са поне 4 пъти повече от цялата армия барабар с министерството. За тях никой нищо не казва. Врагът е посочен.

 26. 26 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#14:"purple_rain"]но какво пречи на един военен да работи нещо друго докато навърши годините за пенсия?[/quote]

  Сапьор на свободна практика или снайперист на свободна практика. Как ти звучи )))) Или водолаз ? И сметката ти за пенсиониране не излиза - това е при положение, че момчето на 18г се развива кариерно, ако е войник никога няма да се пенсионира, май закона налагаше ограничения за брой договори и за възраст.

 27. 27 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#6:"cinik"]>>> пред КОЙТО ... от цялото си русофилство да бяха разбрали що е винителен падеж...Неграмотни езиково и функционално.... ... Оставка!!!!![/quote]

  Както бях писал вече, с последните изменения в граматиката на съвременния български език, употребата на падежните форми не е задължителна. Може да е вече и непрепоръчителна, а след 20-30 години ще стане и неправилна и ще остане архаична форма.

  @)----,--'--
 28. 28 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  С пенсиите на военните пенсионната ситема няма как да издържи.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 29. 29 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До #1- dobrich- Ми направо да закриват армията и на нейно място, да направят един наемнически ЧАСТЕН ЧУЖДЕСТРАНЕН ЛЕГИОН , по подобие на френския!!! И без това армията ни не може да се справи с охраната на вътрешните граници на България и се използва само за логистична подкрепа на съюзниците ни от НАТО в качеството си на теляци и перачи, при мисии в чужбина!!! С тези мисии, спокойно ще може да се справи и един ЧАСТЕН НАЕМНИЧЕСКИ ЧУЖДЕСТРАНЕН ЛЕГИОН!!! Тъкмо няма да товари здравната и пенсионната ни системи!!!

 30. 30 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  Do # 8- patladjan_1991- Не се мотай , ами действай!!! И без това , след 15-20 години , вие ПАТЛАДЖАНИТЕ , ще се превърнете в коренното население на територията България... И още нещо!!! Да не забравиш , да си приготвиш поне 10 бона за рушвет , защото иначе , дори да имаш спортните успехи на Кубрат Пулев , шансовете ти за допуск за кандидатстване в "Магнаурската школа" , са равни на нула!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK