БИПИ за казуса "Бисеров": Трябва пълна ревизия на системата срещу корупцията във властта

Лидерът на БСП Сергей Станишев (вляво) и Христо Бисеров в пленарна зала през юни 2013г.<br />

© Анелия Николова

Лидерът на БСП Сергей Станишев (вляво) и Христо Бисеров в пленарна зала през юни 2013г.Казусът "Бисеров" трябва да стане повод за пълна инвентаризация и преосноваване на системата за превенция и контрол на корупцията по високите етажи на властта, след като той показа нейния провал.


За това настоява Български институт за правни инициативи (БИПИ) в писмо, адресирано до президента Росен Плевнелиев, председателя на парламента Михаил Миков, премиера Пламен Орешарски и до лидерите на парламентарно представените партии Бойко Борисов (ГЕРБ), Сергей Станишев (БСП), Лютфи Местан (ДПС) и Волен Сидеров (Атака). Текстът му беше разпространен в петък следобед.


Като оценява случая като "вероятно най-високопрофилния корупционен скандал в новата история на България" и като се имат предвид високите партийни и парламентарни постове, заемани от Бисеров в продължение на десетилетия, БИПИ посочва четири стъпки, които според юристите трябва да последват възможно най-бързо:
- Реформа на системата за превенция на конфликт на интереси, като оставката на сегашната комисия КПУКИ става задължителна, тъй като скандалът "Тефтерът на Златанов" е показал, че тя е създадена не за да действа като независим орган за разкриване на конфликт на интереси, а да обслужва ползвателите на властта, която я е избрала.


- Гаранции за прозрачността на депутатските законодателни инициативи и уредба на лобизма, включително чрез отделен закон. Според БИПИ казусът "Бисеров" за пореден път е показал, че към законодателните инициативи на депутатите не се прилагат дори оскъдните изисквания в Закона за нормативните актове (ЗНА), гарантиращи минимална прозрачност и обществено обсъждане.


- Промяна на системата за допуск до класифицирана информация - ревизия на дейността на Държавната комисия за сигурност на информацията - ДКСИ, доколко реална е ролята й или е декоративен детайл на уредбата, за да отговоря България формално на изискванията на НАТО и ЕС.


- Промяна в процедурите по назначаването на висши дърлжавни длъжности - ако трябва и с конституционна поправка, която да задължи всички държавни власти да имат минимален стандарт за назначенията чрез проверка на всички съмнения в независимостта и морала на номинираните, заедно с гаранции за пълна прозрачност на всички етапи от процедурата.


Значимостта на "казуса Христо Бисеров", пише в документа на БИПИ, е преди всичко във факта, че специализираните органи на държавата не са засекли нарушенията, за които сега прокуратурата образува досъдебното производство срещу него. Истинският скандал е в това, че зам.-председателят на Народното събрание е могъл да бъде години наред в драматичен конфликт на интереси и това да остане нерегистрирано от компетентните органи, мотивира си институтът.


Пълният текст на писмото на БИПИ:


Уважаеми Дами и Господа,


От известната до момента информация по казуса "Христо Бисеров" и независимо от неговия изход е ясно, че става дума за вероятно най-високопрофилния корупционен скандал в новата история на България. В момент, когато общественото недоверие в институциите е на критично ниско ниво, а безпрецедентни протести настояват за "операция чисти ръце", въпрос на национална сигурност е да се формулира и приложи адекватен пакет от мерки по системните проблеми, осветени от този скандал.


Значимостта на казуса "Бисеров" далеч не се изчерпва със заеманите от г-н Бисеров постове или дълготрайността на политическата му кариера. Много по-важно е, че всичко за което по данни на медиите той е проверяван в момента, трябваше да бъде отдавна засечено от специализираните контролни органи, чиято основна функция е ранната превенция на конфликта на интереси и корупцията по високите етажи на властта. Истинският скандал е в това, че заместник-председателят на Народното събрание е могъл да бъде в ситуация на драматичен конфликт на интереси в продължение на години и това да не бъде регистрирано от компетентните институции. Когато този казус се свърже със скандала "Златанов" и въпросителните около сериозността на проверките преди даване допуск до класифицирана информация, става ясно, че имаме провал на цялата система за контрол и профилактика на корупцията.


Казусът "Бисеров" трябва да стане повод за пълна инвентаризация и преосноваване на системата за превенция и контрол на корупцията по високите етажи на властта. На първо място, в този процес трябва да се отчете и болната тема с назначенията на ръководни държавни длъжности. Огромна част от публичните скандали са свързани именно с тях и това не е случайно – обществото си дава сметка, че липсата на реално независими и компетентни регулаторни, контролни и правоохранителни органи се корени в начина на назначаване на техните членове: без проверка за съмнения в корупция, без прозрачност и обществено участие, без доказан професионализъм. Достатъчно е само да споменем скандалите "Марковска", "Златанов", "Пеевски", за да стане ясна както дълбочината на проблема, така и неговият институционален обхват и обществен резонанс.


Погледнати структурно, тези проблеми дават основание да се говори за това, че:


- цялата система за контрол и превенция на корупцията по високите етажи на властта не работи и е създадена и поддържана в състояние на бутафорност;
- важна причина за това е, че тези органи традиционно се оглавяват от политически и персонално зависими лица, благодарение на непрозрачните процедури и липсата на реални проверки за техните качества;
- отсъствието на работеща превенция на корупцията доведе до верижен институционален срив и изригване на обществено недоволство.


С оглед сериозността на тези констатации и необходимостта от бързото изработване и прилагане на конкретни стъпки за противодействие на корупцията по високите етажи, БИПИ призовава всички компетентни държавни институции в спешен порядък да обсъдят следните важни мерки:


1. Реформа на системата за превенция на конфликта на интереси


Скандалът "Бисеров" ясно показва, че отсъства реален контрол върху ситуациите на конфликт на интереси и най-вече за съдържанието, пълнотата и вярността на подаваните от лицата на висши държавни длъжности декларации. От своя страна скандалът "Златанов" показа, че Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси (КПУКИ) е изначално създадена и съставът й е бил попълнен по начин, който изключва тя да се превърне в независим, компетентен и ефективен орган.


Ето защо, настояваме за:
- Пълна ревизия на Закона за предотвратяване и установяване конфликт на интереси и особено в частта му за:
- обхвата и съдържанието на подаваните декларации,
- контролните правомощия на комисията и
- начинът на нейното конституиране;


- Оставка и избор на нов състав на КПУКИ по нова процедура, гарантираща нейната независимост и компетентност.


2. Гаранции за прозрачността на депутатските законодателни инициативи и уредба на лобизма


Казусът "Бисеров" за пореден път илюстрира и факта, че към законодателните инициативи на народните представители не се прилагат дори оскъдните изисквания в Закона за нормативните актове (ЗНА), гарантиращи минимална прозрачност и обществено обсъждане. Крещяща е и нуждата за някаква уредба на лобизма. Ето защо, настояваме за:


- Ревизия на ЗНА, така че да се засилят гаранциите за прозрачност на законодателните инициативи и общественото им обсъждане изобщо и в техния обхват да бъдат включени предложенията на народните представители;


- Уредба на лобистката дейност в отделен закон.


3. Реформа на системата за допуск до класифицирана информация


Независимо дали г-н Бисеров е имал допуск до класифицирана информация, се натрупаха достатъчно казуси, повдигащи съмнения в сериозността на проверките за допуск. Известно е, че в държавите от НАТО именно тези проверки са реалната преграда от допускане на лица с корупционни и други зависимости до боравене с информация и участие във взимането на решение от значение за националната сигурност. Ето защо, настояваме за :


- Независима проверка на процедурите и реалната практика по проверка за даване на допуск до класифицирана информация;
- Ако съмненията ни се потвърдят – ревизия на нормативната уредба на проверката и контролните правомощия на ДКСИ;
- Преуреждане статута на ДКСИ и процедурата за избор на нейни членове, така че да се гарантира реалната независимост на комисията и тя да не зависи само от изпълнителната власт и в частност пряко от министър-председателя.


4. Реформа на процедурите за назначения на висши държавни длъжности


Множество скандали в последните години показват, че има сериозен проблем с процедурите за избор на лица на висши държавни длъжности. Тези скандали демонстрират, че има проблем с изключително широк кръг органи, разположени и назначавани и от трите власти и с участие на президента. Ако бъдат обобщени, проблемите се свеждат до липсата на реални проверки за съмнения в корупция и други зависимости и на гаранции за обществено участие. Ето защо, призоваваме за:


- Изработване и приемане на КОНСТИТУЦИОННА ПОПРАВКА, която да закрепи по задължителен за всички държавни власти и институции минимален стандарт за назначенията на висши държавни длъжности, включително:


- Задължение за всеки избиращ или назначаващ орган да извърши своя пълна проверка на всички разумни съмнения в нравствеността и независимостта на номинираните кандидати по стандарта, че нравствеността на кандидата трябва да бъде отвъд всяко разумно съмнение;


- Гаранции за пълна прозрачност на всички етапи от процедурата и за обществено участие, включително възможност на заинтересовани организации, професионални общности и медии да поставят въпроси на кандидатите по време на публичното им изслушване.


С уважение,
Биляна Гяурова-Вегертседер
Директор,
Български институт за правни инициативи


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5254 Неутрално

  е как да уличим нашите !? не върви някак си ! нали сме си братя по корупция !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 720 Весело

  Сетила се Мара, да се побара.
  След дъжд качулка.
  Когато се счупи стомничката, пътища много.

  Някои хванаха пътя.
  Отодоха някъде къде не вали.
  Някой ще ги бара, ама няма да е Мара.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 3. 3 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Добри предложения! Бих добавил антимафия текстове в НК, НПК и др. закони.

  Право и Икономика
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4427 Гневно

  А къде е Христо Бисеров? Как информацията е стигнала първо до ДПС, и едва тогава разбраха медиите, а след тях и ние?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  А пук Местан става вече нагъл и нахален до отказ! Един лидер на ДПС, в това състояние би трябвало поне да не се обажда! Той няма право да съди от положението в което е поставена неговата партия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  Предложените мерки представляват лечение чрез рентгенови снимки на тумор в последна фаза. Много им дреме на хората, че някой като Веска, Цецка или Вальо Топлото, завлекли десетки или стотици милиони, накрая ще лежи няколко години арест и то само ако не е побегнал навреме в екзотични дестинации.

  Истинските мерки са в превенцията. Нужно е пълно оттегляне на държавата от стопанска дейност и от законодателна намеса в свободния пазар, съчетано с минимален процент на преразпределение през бюджета.

  Много странно е защо никой не пита, откъде са тези средства у господина. За слънчевите централи разбрахме, че схемите на Общинска банка успешно са се пренесли и в ББР - т.е. обществена собственост, впрегната за частни цели.

  Уникален е изводът от одита на еквивалентната на ББР институция в Сърбия (там се нарича Фонд за развитие). Заключението гласеше: "Фондът е отпускал средства основно на олигарси и на дружества във фалит!"

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 7. 7 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1356 Весело

  Абе, тия реформи май противоречат на всички "принципи" , според които са работили повечето тарикати в парламента. Как от БИПИ очакват точно те да ги започнат?

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 8. 8 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Казусът "Бисеров" трябва да стане повод за пълна инвентаризация и преосноваване на системата за превенция и контрол на корупцията по високите етажи на властта, след като той показа нейния провал."

  Дойдохме си на думата. Но как ще се случи това преосноваване, от кого, ако на всички им мирише под панталоните. Протестите пречат, сътвориха се антипротести, цялата ни държавна администрация е политически назначавана, корупцията е заложена в начина на управление. Дори и тайфун да помете боклука ще се намери ли някой, който е готов да замени сливите за смет.

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  А пък приказите на Сидеров по-скоро свидетелстват, че той не разбира какво става....или си мисли че ние не разбираме.
  дали се усеща, че времето му изтича!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 496 Неутрално

  От момента на атентата в Сарафово конака на Доган с всички замесени български политици се следят отвън от чужди разузнавателни централи. ДПС депутата Бисеров е установен като лице към което се движат капитали с финансиране от радикални ислямски терористични фондации и клонове на Ал-Кайда.Станишев отива мин.седмица в Израел начело на делегация на ПЕС и се среща с вътрешния им министър.Късно вечерта миналата сряда той получава ПАПКА от израелците в която Мосад ЦРУ.... описват за ДАНС и МВР в опустошителни детайли схема за финансиране и разпространение на радикален ислямски тероризъм в България и Европа с пари на радикални ислямски терористични фондации и клонове на Ал-Кайда.Парите са получавани от политическият елит у нас на БСП и ДПС те минават от ислямистките фондации към лидера на ДПС и поставените от него лица - Бисеров е установен е човека управлявал трансферите им изпращани за терористична,логистична дейсност и съфинансиране на ислямски тероризъм, атентати и ислямизация у нас и в Европа.Средствата минавали през офшорни зони Документирани са крупни трансфери на радикални ислямиски фондации свързани с АЛКАЙДА.Целта е основно тероризъм,ислямизация и промиване на мозъци у нас.Сметките са управлявани от Сейшелите с името на Христо Бисеров.В БСП и ДПС бързо правят разграничаване от неудобният Бисеров след пробив в ДАНС.Мосад остава да публикуват сега папката,а защо не и другата за прехода ни с всички управлявали от 89г.насам политически крадци поименно с офшорките,сумите и откраднатото от хората.

 11. 11 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добре че бяха англичаните, та да не посмеят да прикрият следите шветската тройка. Иначе Бисеров си го знаем още от Костово време.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  Първо ЛУСТРАЦИЯ и ОСТАВКА! Второ да отговори правителството -Пеевски, Бисеров и френския безработен Данов имали ли са достъп до класифицирана информация!

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3264 Разстроено

  До коментар [#10] от "Seola":

  Ако това е вярно-ужас!

 14. 14 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 434 Гневно


  До коментар [#9] от "Храбър":

  Днес благодареше за добрата работа на прокуратурата. Сякаш ние сме олигофрени, та не разбираме че ако не си беше размърдал задника пухчо нямаше да гръмне скандал от приятелските служби.

 15. 15 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Предлага ни се реформа,но може да се възприеме неадекватно.

 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2563 Весело

  "" ДКСИ, доколко реална е ролята й или е декоративен детайл на уредбата, ""
  =================

  Смех народе !
  Ама през сълзи !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4427 Любопитно

  До коментар [#14] от "nefpanta22":
  Нещо примерче така? Цитатче?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2563 Разстроено

  """. . - Изработване и приемане на КОНСТИТУЦИОННА ПОПРАВКА, която да закрепи по задължителен за всички държавни власти и институции минимален стандарт за назначенията на висши държавни длъжности . . ""
  =====================

  +++++++++++++

  И стигяа с тия смени на държавните длъжности при всяка смяна !
  Да се спре с партийните назначения , като се въведе задължителен стандартен конкурс за всяка длъжност !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#13] от "hodounski":

  Не допускам да има грешка

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  [quote#11:"nefpanta22"] Иначе Бисеров си го знаем още от Костово време. [/quote]
  Костов изхвърли тази личност, а ДПС го прие и използва връзките, които той си беше изработил по най-долен начин!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "Храбър":

  Надявах се да искочи някой костовак на амбразурата ,че станахте много кът. Ами още на времето избухна скандал с къщата на Бисеров.Митниците минаваха през него." Сивия кардинал"не съм го измислил аз.

 22. 22 Профил на sapka6
  sapka6
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#2:"Bullet"]Сетила се Мара, да се побара.
  След дъжд качулка.
  Когато се счупи стомничката, пътища много. [/quote]

  Още колко стомнички имамееееее !

 23. 23 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Гневно

  И пак опираме до въпроса "КОЙ ?" Кой ще го направи ?

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#21] от "nefpanta22":
  Какво стана с примерчето бе мойто момче? Ти май забрави (хе-хе) какво писа преди минути!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#20] от "Храбър":

  Точно така ,използва си не връзките а структурите който беше създал в СДС. В пресата има достатъчно материали от онова време. И не Костов ги изгони. а те напуснаха партията заедно с "ментата". Тогава стана консолиери на Доган.

 26. 26 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#20] от "Храбър":

  Точно така ,използва си не връзките а структурите който беше създал в СДС. В пресата има достатъчно материали от онова време. И не Костов ги изгони. а те напуснаха партията заедно с "ментата". Тогава стана консолиери на Доган.
  До коментар [#24] от "Храбър":

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#21] от "nefpanta22":
  Ще напиша същото, което не ми постват.
  Какво стана с примерчето бе мойто момче? Какво стана с доказателството ти на твърдението в пост # 14?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#26] от "nefpanta22":
  Ти си обикновен провокатор. Без ум, без доказателства.....без логика.
  Не заслужаваш човек да си цапа ръцете с тебе!
  Ай сиктир бе!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#24] от "Храбър":

  Момче ще викаш на интимния си любовник. Чети, питай. Виж какво пишат посланиците на САЩ, за времето на Костов. Най крадливото, най криминалното правителство. Най голямата съсипия на България.Ама нека има хора като тебе, така за веселба на селото.

 30. 30 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  За да стане това,трябва да се махнат предпоставките - основната е самата 3-на коалция!
  Затова ОСТАВКА!

  Tony
 31. 31 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 434 Неутрално

  БИПИ съществува от 2006 година. До сега къде дремаха, та не предложиха тези реформи? Или сега сефте научават, че по високите етажи на властта има корупция, кражби, лобиране и конфликт на интереси? Верват ли си, че конфликтът на интереси в казуса Бисеров години не е бил" регистриран от компетентните органи?" Не знам те дали си верват, но аз не им вервам. Като неправителствена организация те могат да предлагат много неща, но дали НС ще поеме такава законодателна инициатива за реформи? Не вярвам. Това НС няма намерение да прави реформи, защото статуквото е удобно за управляващите. С други думи всичко това е демагогия и няма никакво реално покритие.

 32. 32 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 434 Весело

  Това някаква заплаха ли беше? Какъв точно пример искаш, нещо не вдявам.Че Волен благодари на прокуратурата ли? Ако трябва да се благодари да го направи към англичаните. Говори се че има папки с сигнали срещу Бисеров в ДАНС. И щяха да си останат там ,ако не ги подбутнаха англичаните. Нещо не разбираемо да има ?

  До коментар [#28] от "Храбър":

 33. 33 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1643 Весело

  Къв казус кви 5 лева? То тук вси4ко е ясно като бяла но6т. Казус разбиратели ...

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 34. 34 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Само не разбрах в какво се изразява корупцията и конфликтът на интереси и какво общо има класифицираната информация.

 35. 35 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#6] от "cinik":

  Другарката Гяурова пише напоително ,но нищо съществено не казва ,макар с тире да носи германска фамилия.Единствения път за оправяне на положението в България е да се изритат от всички видове власти на държавата комунистическата и агентурна гмеж и то за период от 35 год.по опита на Германия.Българското общество се нуждае от дълбока хирургическа операция ,а не от хапчета за температура.И тази радикална операция ,както казва Националният ни Омбудсман може да бъде само и единствено Германския модел за смяна на политическата и икономическа система в държавата,чрез всеобхватна декомунизация на обществото,Отстраняване от власт и отнемане на възможностите за въздействие на 500 хил.изявени комуняги,агенти на ДС,медиини търгаши,Банкови и финансови разбойници ,разпускане на органите за сигурност и МВР и повторното им изграждане по образец на ЕС,без и най-малко влияние на старите комунистически влъхви.Чистка в държавния ,общински ,научен ,и всякакъв друг нищо неправещ персонал по род и произход.Национализация на заграбените богатства /повече от 100 милиарда долара по думите на зам.мин.на икономиката при Беров-Р.Петров/разпределени понастоящем между 350-370 престъпни комунистически и агентурни клана /по данни на Евростат/ изградени по мафиотски образец и накрая Народен съд над всички тези престъпници довели държавата и хората до пълно падение.,по модела и схемата на Германия.Примери ,примери бол и такива ,като Бисеров е пълно в държавата -повече от 500 хил.политически и всякакви други бандити.Всичко друго е от ЛУКАВИЯ. и по български АЛА-БАЛА.

 36. 36 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Парламента е пълен с такива като Бисеров,там просто няма некорумпиран, влизат във властта обикновенни, а излизат милионери...

 37. 37 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Толкова много приказки за нещо, което простия народ знае от 16 години. Те ли не са знаели? Знаели са и им е харесвало. Всички тези, които се съгласиха Бисеров да е зам.-председател сега да не тичат по студиата, а да подават оставка. Защото това няма е е последната глупост на това некомпетентно правителство.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 38. 38 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1643 Весело

  Казуса другарки и другари е защо цацаратурата не вземе да разследва гущера ами тръгнала да разследва опашката му при това отрязана? Оня същия да с обръчите дето разпределял порциите в държавата. Ако сравним престъплението с "оня списък" то сегашното е като най-безобидна детска игра. Ама както тогава така и сега никой няма желанието да се отваря кутията на Пандора. Всички дърти и мазни другарки и другари трябва веднъж и завинаги да бъдат лустрирани ако искаме тази кочинка да заприлича на нещо свястно.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  [quote#37:"Картина"]простия народ знае[/quote]

  Требва да се уточни, че простият народ не само знае, но и желае да живее в кочината - андрешковците умрат и те да врътнат някоя малка далаверка, така и те покрай голямата далавера.
  [quote#37:"Картина"]Знаели са и им е харесвало. [/quote]
  Точно!

 40. 40 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#37:"Картина"]Защото това няма е е последната глупост на това некомпетентно правителство.[/quote]

  Не знам какво общо има "некомпетентното правителство" с избора на депутат на дльжност в народното сьбрание... Ама как кажеш явно нови функции има правителството.

 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4509 Неутрално

  Адресирали са писмото до неправилните хора.
  Интересно ми е да чуя коментари към пост№ 10.Всичко там звучи много правдоподобно.

  klimentm
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4509 Разстроено

  До коментар [#36] от "pentuer":

  За съжаление уважаема и останалите ни институций са даже препълнени с корумпирани.Даже има опашки от чакащи да се вредят на някоя длъжност.Където и да погледнеш все корупция.От най дребния чиновник до министъра.От министъра до върха на пирамидата. Уви.

  klimentm
 43. 43 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  Мчи тя системата срещу корупцията във властта , ако се задейства , ще ни трябват поне 100 нови затвора за по 1000 души и то само на първо време!!!

 44. 44 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  До # 41- kliment- И какво точно очакваш да коментираме??? Взривовете в погребите край Челопечане от лятото на 2008 и край Петолъчката , от лятото на миналата година и връзката им с атентата в Сарафово??? Логично е , след като контрабандно са пробутали на ислямистите дефектни боеприпаси с изтекъл срок на годност , за милиони $-ри , родните мафиоти да си понесат последствията!!!

 45. 45 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Много хубаво ама похабихме и хората, и морала, и държавата. За толкова години много опитаха и много се оцапаха. Как тия същите сега да реформират? Че нали са все отбор бисеровци. Все едно да искаш от вълка да пази кошарата. Направо да разпускат парламента и студентите да поемат управлението. Нови избори след 4 години по направени от тях закони.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 46. 46 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Ако не беше провалено назначението на Пеевски, нямаше да има казус Бисеров.
  Пеевски щеше да покрие всичко за всички бисеровци.
  Ето защо протестите решиха в голяма степен казуса Пеевски. Не позволиха да се реализира пълният замисъл.
  Сега червените действат стихийно. Бързат да откраднат каквото могат.

  подпис
 47. 47 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#3] от "smoke":

  Някой да обяви протест с исканията от този текст
  А дано ама надали
  Даже коментарите са само 40

 48. 48 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2957 Весело

  До коментар [#18] от "Чардо":
  "Да се спре с партийните назначения , като се въведе задължителен стандартен конкурс за всяка длъжност "

  Ето как разчитам твоето предложение. - Щом някой е достатъчно хитър да премине през някакъв супер конкурс и повече да не го притесняваме.
  Справка - За Пеевски промениха закона т.е. изискванията за длъжността.

  подпис
 49. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това, че мозъците от незнайно от кого спонсорираният (финансираният) мозъчен тръст БИПИ са се събудили и публично поставят такива искания към политическия елит на държавата, е похвално. Но от него едва ли ще има някаква полза. Защото, както на всички прависти и политици би трябвало да им е ясно, една държава е такава, каквато е нейната законова система. А по принцип законовата система на една държава е такава, каквато е нейната политико-икономическа система. Следователно, за да направим такива радикални промени в своята законова система, че масовите прояви на подобни престъпнически кретенизми да станат невъзможни, ще трябва да нарушим някои от основните така наречени ценности на системата, независимо дали тези ценности са християнски, европейски, или се свеждат до пълна непрозрачност на бизнеса, до прекалена защита срещу контрол от страна на държавата и на обществото, или до програбителските така наречени пазарни механизми.

  Защото ако наистина искаш да ограничиш в максимална степен нарушаването на законите, първо, наказателните законови разпоредби трябва да бъдат не хуманни, не справедливи или възпитателни, а отказващи. При това колкото по-масово или по-опасно за обществото е нарушението, толкова по-отказващо трябва да бъде и наказанието. Второ, трябва да намалим законовите ограничения в Наказателно-процесуалния и в Гражданския процесуален кодекс, които сега са такива, че вината на престъпника може да бъде доказана само случайно или когато самият престъпник доброволно реши да си признае, че е виновен. И то само ако няма пари да си купи и добър адвокат, и оправдателната присъда.

  Но за да създадат депутатите такива закони, а съдиите стриктно да ги спазват, трябва да се премахне служебния имунитет и на депутатите, и на съдиите: те трябва да носят не само морална, не само политическа, но и материална, и наказателна отговорност за това, което служебно правят: депутатите за качеството и ефективността на създаваните от тях закони, а съдиите – за произнасяните от тях присъди. Така, както е било в древна Атина по време на пряката демокрация там. Защото ако човек не носи реална материална или наказателна отговорност (моралната и политическата отговорност са измислени за наивниците и изобщо нямат наказателен характер) за това, което служебно е длъжен да прави, той обикновено започва да прави не това, което трябва, а това, което му е приятно, полезно или изгодно.

  И, последно, трябва да се закриват онези правозащитни НПО-та, които защитават само правàта на престъпниците и на уличните псета и забравят за правàта на техните жертви.

  Ако това не бъде направено, промените, дори ако се направят, че бъдат от вида на: Преоблекъл се Илия. Огледал се – пак в тия!

 50. 50 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Лустрацията е като хирургическата намес, радикална, но жизнено важна. Лечението е след това: радикална промяна в законите, с включен последващ контрол над прилагащите ги, от страна на Суверена!

 51. 51 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2563 Весело

  До коментар [#48] от "Иван К":


  [quote#48:"Иван К"]повече да не го притесняваме.[/quote]
  ----------------------

  [quote#48:"Иван К"]За Пеевски промениха закона[/quote]
  ========================

  Точно това имам предвид , да се спре да се мисли за нашия партиен член, или удобен човек, или нужен човек или да му се отплатят за нещо !
  Крайно време е да се започне да се мисли само за държавата , т.е. за всички нас !
  Погледни че ние нямаме изработена , а камо ли и приета доктрина за външната ни политика !
  Едни гърци имат такава и независимо коя партия е на власт , тяхната външна политика си следва приетата линия на поведение !
  Линия на поведение на ДЪРЖАВАТА , а не на някоя си партия ! ! !
  Какво прече освен министъра и още един най-много двама зам.м-ри да са партийни назначения и от там надолу да са специалисти !
  Имай предвид , че някой си , каквИто и образования да има , каквИто и специализации да има , му е нужно време да се обучи на своето си работно място , защото образованието и специализациите са ОБЩИ , а конкретното раб.място сима своята специфика !
  И са нужни поне година , година и половина да се изпедепца , както казваме ние шопето!
  И това го знам от личен опит за моите близо 68 години .
  Приятна събота и неделя от дядо Владо

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 52. 52 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Весело

  Зарежете Бисеров, направете ПЪЛНА проверка. Ха-ах, ама разбира се, това е начинът да се защити Бисеров.

  Не, драги, пълна проверка на Бисеров, съд и той ще пропее. Няма да е пълна проверката, но ще е изключително ползотворна.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 53. 53 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#51:"Чардо"]Крайно време е да се започне да се мисли само за държавата , т.е. за всички нас ! [/quote]

  Ти ще кажеш на хората как да мислят товариш Сталин.

  Даваш ли си сметка, че собственото ти мислене е тоталитарно?

  Иначе съм съгласен с теб, но начинът не е този, съжалявам.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 54. 54 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 809 Весело

  [quote#25:"nefpanta22"]И не Костов ги изгони. а те напуснаха партията заедно с "ментата"[/quote]
  Точно както сега напусна ДПС и НС

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK