Посланикът в Бразилия е предприел съдебни действия заради отстраняването си (обновена в 17.42ч)

Посланикът в Бразилия е предприел съдебни действия заради отстраняването си (обновена в 17.42ч)

© Асен Тонев* Статията е допълнена с коментарите на Чавдар Николов от негово интервю за "Нова телевизия", излъчено следобед. 


Българският посланик в Бразилия Чавдар Николов е предприел съдебни действия срещу министъра на външните работи Кристиан Вигенин, след като той реши в сряда да прекрати предсрочно мандата на дипломата. Това стана известно от отворено писмо на посланика, изпратено до медии в нощта срещу събота.


В сряда външното министерство обяви, че Кристиан Вигенин е решил задграничният мандат на Чавдар Николов да бъде предсрочно прекратен, тъй като поведението му е довело до намаляване на общественото доверие към Министерството на външните работи, заради изненадващото завръщане на Гълъбин Боевски, осъден за наркотрафик в Бразилия.
"Посветил съм на работата си в министерството на външните работи 42 години от своя живот, за което съм удостоен с неговата най-висока награда – "Златен почетен знак" за "висок професионализъм и за утвърждаването на авторитета на българската дипломатическа служба". В името на честта на посолството, което ръководя, съм готов да браня тази репутация с всички законни средства и вече съм предприел съответните съдебни действия", пише Николов.


Той обяснява, че не му е останал друг избор да се обърне към министъра по друг начин, освен чрез медиите. По думите му дисциплинарните действия срещу него имат за цел да изместят фокуса от истинския проблем - защо Боевски и много други български граждани, осъдени за наркотрафик в Бразилия и не само там, се връщат в страната като свободни граждани преди края на присъдите.


Отговорът, който дава посланикът, е, че това се дължи усилената работа на българските дипломатически служби в чужбина и призовава на въпроса защо такива хора се връщат без да са осъдени на последна инстанция или да са оправдани, отговор трябва да дадат компетентните институции в България.


Дипломатът призовава външния министър да кажете какво е предприел за реализацията на неговите нееднократни предложения за сключването на съответните договори, изпратени от посолството в Бразилия още през декември 2012 г. по темата.


"Нямахме никаква информация, самият процес на екстрадиция и взимане на решения тече тайно и посолството не е уведомявано за него на нито един етап", обясни посланикът в интервю за предаването "ДикOFF", излъчено в събота следобед. Той допълни, че по бразилските закони след като получи решение за екстрадиция, осъденият бива изведен от затвора и настанен в специални жилища на полицията, където чака да приключат процедурите по екстрадирането му. "Има хора, които вече 6 месеца чакат за процедурата, при г-н Боевски тя е била сведена до 3 часа и е абсурдно от нас да се иска да сме в течение на случващото се", каза Чавдар Николов. 


Посланикът заяви, че той и екипът му нямат никаква вина, защото са действали с информацията, която имали към момента. 


Посланик Николов беше привикан в България два дни, след като Гълъбин Боевски се завърна изненадващо в България в края на октомври. Олимпийският шампион беше задържан на летището в Сао Пауло през октомври 2011 г. с кокаин в багажа, а миналата година получи девет години затвор.


Чавдар Николов беше назначен за посланик в средата на октомври 2012 г. Той представляваше България в Бразилия, където беше седалището му, като отговаряше и за Колумбия, Перу и Венецуела.


Публикуваме пълното отворено писмо на посланика в Бразилия:


"Уважаеми господин министър,


Не предполагах, че ще се обърна към Вас чрез медиите, но Вие не ми оставихте избор, след като всички аргументи, които аз и посолството предоставихме по случая "Боевски", не само не бяха взети под внимание, но и не им бе дадена публичност. Включително и в прес съобщението на Министерството за Вашето решение да ме отзовете нямаше и дума за моята позиция.


Предприетите срещу мен дисциплинарни действия имат за цел да изместят фокуса от истинския проблем, който интересува нашето общество, а именно, защо Боевски и много други български граждани, осъдени за наркотрафик в Бразилия и не само там, се връщат в страната като свободни граждани преди края на присъдите. Отговорът е следният:


Гълъбин Боевски се връща предсрочно защото посолството си е свършило работата – да съдейства на защитата на осъдения в рамките на своите компетенции и съгласно указанията на ръководеното от вас министерство в тази насока, като конкретно в този случай те са над 100. На въпроса защо хора, като него се връщат без да бъдат доосъдени или оправдани от нашата съдебна система – това трябва да кажат компетентните институции у нас и да се даде отговор къде е правната база за подобни действия.


В тази връзка Ви приканвам, уважаеми господин министър, да кажете на нашето общество какво сте предприели за реализацията на моите нееднократни предложения за сключването на съответните договори, изпратени от посолството в Бразилия още през декември м.г. – скоро след като встъпих в длъжност и идентифицирах проблема.


Кога точно пристигат Боевски и други като него, интересува само медиите, за да свършат своята работа. Часът на пристигане не касае институциите – Боевски нито може да бъде арестуван на летището, нито може да бъде посрещнат като медицинска сестра от Либия. Защо не съм съобщил точната дата зависи от наличната към момента информация и за тези мои действия съм дал обяснения, но това едва ли интересува обществото.


Моята професионална оценка като дипломат с повече стаж от Вас е, че публичното заклеймяване на посланик, който е добре приет в Бразилия както от институциите, така и от българската общност в тази страна, независимо дали е виновен или не, уронва престижа на нашата дипломация. Най-малкото, което може да сторите, е да засегнете страната, която му е дала агреман, независимо дали тя ще го демонстрира или не. Само преди два месеца в писмо до бразилския външен министър Вие декларирахте желание да развивате отношенията между двете страни. Вашите действия в момента показват точно обратното.


Посветил съм на работата си в министерството на външните работи 42 години от своя живот, за което съм удостоен с неговата най-висока награда – "Златен почетен знак" за "висок професионализъм и за утвърждаването на авторитета на българската дипломатическа служба". В името на честта на посолството, което ръководя, съм готов да браня тази репутация с всички законни средства и вече съм предприел съответните съдебни действия.


Чавдар Николов, посланик"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK