Правосъдното министерство предлага на надзирателите 5 % увеличение на заплатите

Правосъдното министерство предлага на надзирателите 5 % увеличение на заплатите

© Георги КожухаровМинистерството на правосъдието предлага на надзирателите от затворите 5-процентно увеличение на заплатите от януари следващата година и 20лв. повече за храна. Това стана известно след близо едночасов разговор на зам.-министъра на правосъдието Илия Ангелов с представители на протестиращите служители на затворите, предаде БНР. 


Надзирателите свикаха днес национален протест под наслов "Елате при нас" пред сградата на Министерството на правосъдието с искания за индексиране на заплатите и изравняване на социалните плащания с останалите в сектора за сигурност.


Предложенията, отправени от Илия Ангелов, включват изравняване на социалните плащания с тези в системата на МВР от 1-ви юли 2014г., както и изравняване на сумите за специфични условия на труд с тези на Главна дирекция "Охрана". Не се предвиждат промени в 24-часовия режим на работа на затворите и следствените арести, но ще се отчитат коректно изработените 12 часови или 24 часови смени.
Зам.-министърът подчерта, че остава отворен за диалог и предложения.


Синдикатът на служителите в затворите обяви, че в 5-дневен срок ще сондира мнението на служителите и през следващата седмица свика заседание, на което ще се вземе решение за по-нататъшните действия. Ако предложенията не бъдат приети, ще последват още протести.


Готови сме да заведем още дела, включително и в Международния съд в Страсбург и ще използваме всички законови мерки, за да постигнем целта си, каза председателят на Синдиката Иван Петров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK