От първо лице: Нощта срещу десети

Скулптурен портрет на Тодор Живков в Музея на социалистическото изкуство

© Анелия Николова

Скулптурен портрет на Тодор Живков в Музея на социалистическото изкуствоКалин Тодоров е журналист с дългогодишна практика. Той е син на Станко Тодоров, който беше високо в комунистическата йерархия преди 10 ноември 1989 г. "Дневник" се обърна към него с покана да разкаже за събития около свалянето на Тодор Живков и за други важни моменти от близкото минало, на които лично е бил свидетел. Разказите са от първо лице:
 

Беше около десет часа на девети ноември 1989 година. На вратата се позвъни – някак тревожно и конспиративно. Отвън стояха Петър Младенов и Андрей Луканов. Искаха да говорят с баща ми. Той от известно време не беше в голямата игра и това посещение беше донякъде необичайно.


Станко Тодоров още беше председател на Народното събрание. Но то беше казионна институция, подчинена на волята на Политбюро на ЦК на БКП и само потвърждаваше решенията му. Баща ми си беше подал оставката във висшия партиен орган. Причината – изключването на майка ми Соня Бакиш от комунистическата партията заради участие в Обществения комитет за защита на град Русе. Но това е друга история.


Доста изнервени и леко изплашени Луканов и Младенов разказаха, че през целия ден са се водили преговори с Тодор Живков за утрешния пленум на ЦК на БКП. Тодор Живков трябвало да се откаже без съпротива от заемания от него в продължение на повече от тридесет години пост на първи секретар на Централния Комитет на БКП. След дълги пазарлъци, в присъствието на военния министър и член на Политбюро Добри Джуров и секретаря на ЦК на БКП по международните въпроси Димитър Станишев – и двамата стари негови съпартизани от отряда "Чавдар" (от където Живков набираше повечето висши партийни кадри), той се бил съгласил на сделка – отстъпва мирно, без съпротива, поста си на "първи" в партията, срещу което запазва креслото на председател на Държавния съвет. Тази длъжност тогава отговаряше на нивото президент на България, но не даваше реална власт.
Луканов и Младенов основателно се страхуваха "старата лисица" в последния момент да не промени решението си и с помощта на малкото останали му верни другари във висшия ешелон на партията, като Милко Балев например, да се опита да обърне хода на пленума и да запази властта си.


Апартаментът ни от доста време се подслушваше, затова радиоапаратът и телевизорът гърмяха, а Луканов и Младенов шепнеха. Те дори се страхуваха от опити за силови решения като идването на Танковата бригада, разположена близо до София, или дори от арестуването им от верни на Живков кадри в Управлението за безопасност и охрана. За да не се стигне до подобно развитие на нещата, те разчитаха и на баща ми, и това беше смисълът на късната им визита.


Въпреки че беше в немилост, баща ми, или поне такова беше мнението на доста хора, беше запазил авторитета си в партията на честен и принципен човек. Луканов и Младенов го молеха да напише едно изказване, което да прочете на пленума, ако той не поеме в желаната от тях посока. Смисълът на доклада трябваше да бъде, че в резултат на авторитарната, волунтаристична и мегаломанска политика на Тодор Живков през последните години българската икономика и финанси се намират в критично състояние. Като пример за това можеха да бъдат посочени огромните външни заеми за финансиране на тежко инвестиционно машиностроене, като заводът в село "Червена могила", Радомирско. И, че за стабилизирането на държавата трябва да бъдат взети незабавни, строги мерки.


Това виждане съвпадаше с мнението на баща ми, затова той не остави да го увещават дълго. Някой даде идеята подобен доклад да бъде изготвен и за областта на селското стопанство. Те повикаха и секретаря на ЦК на БКП по аграрните въпроси Иван Пръмов. Той щеше да подготви изказване за тревожното състояние на държавата и в този отрасъл.


След като тримата късни гости си тръгнаха, баща ми започна да пише доклада. Писа цяла нощ, доста отговорно, като всички свои наблюдения, тези и изводи се помъчи да илюстрира с цифри, таблици и диаграми. Доскоро пазех тези страници, които сравнително точно илюстрираха тогавашното положение в страната.Той беше много съвестен човек, фанатично предан на младежките си идеали. За него нямаше съмнение, че ако Тодор Живков си отиде, деформациите и отрицателните тенденции в развитието на социализма ще бъдат преодолени и България ще тръгне отново напред. Баща ми не страдаше особено от загубата на властта си на "втори човек", но дълбоко се тревожеше от съдбата на държавата. Той беше лоялен и безгранично предан на партията, но смяташе, че Тодор Живков се е превърнал във воденичен камък за нея.


На пленума следващия ден не се стигнало до прочитането на двата доклада, тъй като Живков джентълменски спазил уговорката и предал властта си в партията без бой. Ако не ме лъже паметта, само академик Николай Ирибаджаков се опитал да го защити, но до ексцесии не се стигнало. Въпреки че Луканов и Младенов го изиграха и му взеха и креслото на председател на Държавния съвет. Това беше и една от причините за най-трагикомичната гледка в новата ни политическа история – нелепо увисналото чене на Живков, след като разбра решенията на пленума.


По това време работех в един централен вестник и си спомням трескавото бързане, с което в кабинетите се сменяха портретите на Тодор Живков с тези на новия "първи" Петър Младенов (Кога бяха успели да ги отпечатат?). Кралят умря, да живее кралят. Пред очите ми са оптимизмът, с който беше посрещната промяната, и надеждата, че сега нещата няма как да не тръгнат.


Едва ли моето мнение интересува някой, но още тогава Горбачов беше разбрал, че е загубил "студената война" и икономическата битка със западния свят. Затова беше решил да се отърве от санитарния кордон на "социалистическия лагер", които не беше в състояние да издържа финансово.


"Десети ноември" беше дворцов преврат, иницииран, организиран и подържан от руснаците, за да се отърват от старите лидери, на чиито гръб да стоварят цялата вина. Това уреждаше сметките и на вътрешните изпълнители. Но надеждите на хора като баща ми, че с помощта на руснаците, ще стъпим бързо на краката си, бяха сметки без кръчмар. Съветският съюз безцеремонно изостави бившите си приятели. България, загубила финансиране, суровини и пазари, фалира почти веднага, и Андрей Луканов – вече като министър-председател, обяви мораториум върху плащанията по външния дълг.


Но Горбачов не беше разбрал нещо просто, което дори аз подозрях, прочитайки "Архипелага ГУЛАГ" на Александър Солженицин и книгата на двама дисиденти, май имената бяха Синявски и Даниел: "Автентичната история на КПСС". А именно, че палиативната политика на "гласност и преустройство" ще извади на бял свят истини за миналото, с които един народ не би могъл да живее. А именно: убийствата на Троцки и Киров, преместването на цели народи като "кримските татари" от земите им, предизвикания глад в Поволжието, довел до човекоядство и смъртта на милиони хора, унищожаването на целия руски генералитет в навечерието на Втората световна война, пакта Молотов – Рибентроп, подялбата на Полша между Хитлер и Сталин, Катинската гора, Ягода, Ежов и Берия, архипелага ГУЛАГ, политическите процеси и още и още.


Идеологията вече беше мъртва. Краят на съветската империя настъпваше.


Следващият текст от поредицата ще бъде "Куфарчета с пари".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (199)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 527 Весело

  Пишете си пишете си...но някак си определено не ви вярваме. Всеки си пише каквото си иска, но не и истината.

  Направо се гътнах : "На вратата се позвъни – някак тревожно и конспиративно". От там нататък е ясно какво ще се прочете.

  "...руснаците, за да се отърват от старите лидери, на чиито гръб да стоварят цялата вина"
  Е па за 25 години никви руснаци никви вини не стовариха на никой в България за икономическото положение и други важни работи.

  Но си пишете...има дето ше ви верват...

 2. 2 Профил на tashko1
  tashko1
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аз на 10 ноември бях на 13 и времената бяха такива, че въобще не ме интересуваше политиката. Обаче ясно си спомням(бях удивлен) какво се случи вкъщи когато на масата чухме новината за свалянето на Тодор Живков. Майка ми ритна табуретката и каза дай боже както табуретката се обърна така и нещата в България да се обърнат и оправят най-накрая. Дядо ми обаче рязко я сряза, тихо, тихо да не ни чуе някой......

  Не чета отговори на коментарите си :)
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  "...ще извади на бял свят истини за миналото, с които един народ не би могъл да живее."

  Кой? Руснаците ли? Живеят си и още как! Но живот ли е това. Има си понятие. То е "жизнь".

 4. 4 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 386 Весело

  "На вратата се позвъни – някак тревожно и конспиративно"

  А бе да не 1968 година,сега се уплаших да не изскочат и диверсантите искащи да отровят водата на язовир "Искър"

 5. 5 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Едва ли моето мнение интересува някой, но още тогава Горбачов беше разбрал, че е загубил "студената война" и икономическата битка със западния свят. Затова беше решил да се отърве от санитарния кордон на "социалистическия лагер", които не беше в състояние да издържа финансово."

  Да, от това мнение наистина никой не се интересува, още повече то е грешно. Горбачов нищо не беше "разбрал", както и никаква икономическа битка не бе загубена. Горбачов имаше единствена цел - Студената война да бъде загубена, и това бе постигнато с неговото, на Горбачов, предателство, отърваването от "санитарния кордон на социалистическия лагер" бе също част от това предателство. Абсолютно същото важи и за икономическия колапс. Абсурдът в историята е, че обикновено предателите свършват някъде тихо и незабелязано, докато Белязания получи Нобелева награда и дори медали от страните победителки. Явно нивото на предателството има значение. В крайна сметка това предателство осигури 20 години безгрижен живот на Запада със награбеното от Съветския Съюз и Източния блок, който грабеж директно или индиректно продължава и до ден днешен, само дето черпака стърже вече дъното.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Още една капитална грешка на автора е, че "идеологията била мъртва". Как ще е мъртва! След катастрофата Живков, след катастрофата Луканов, след катастрофата Виденов, след всички ужасии, гордият матрял отново и отново си избира червените задници. Заразата е нелечима.

 7. 7 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1117 Гневно

  ..."Но Горбачов не беше разбрал нещо просто, което дори аз подозрях, прочитайки "Архипелага ГУЛАГ" на Александър Солженицин и книгата на двама дисиденти, май имената бяха Синявски и Даниел: "Автентичната история на КПСС". А именно, че палиативната политика на "гласност и преустройство" ще извади на бял свят истини за миналото, с които един народ не би могъл да живее. А именно: убийствата на Троцки и Киров, преместването на цели народи като "кримските татари" от земите им, предизвикания глад в Поволжието, довел до човекоядство и смъртта на милиони хора, унищожаването на целия руски генералитет в навечерието на Втората световна война, пакта Молотов – Рибентроп, подялбата на Полша между Хитлер и Сталин, Катинската гора, Ягода, Ежов и Берия, архипелага ГУЛАГ, политическите процеси и още и още.

  Идеологията вече беше мъртва. Краят на съветската империя настъпваше."

  Това е "идеологиятя" на КОМУНИЗМА - Преврати, метежи, подялби, убийства и ЛЪЖИ, ЛЪЖИ, ЛЪЖИ.....!!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3951 Весело

  До коментар [#1] от "bluescreen":

  А именно, че палиативната политика на "гласност и преустройство" ще извади на бял свят истини за миналото, с които един народ не би могъл да живее. А именно: убийствата на Троцки и Киров, преместването на цели народи като "кримските татари" от земите им, предизвикания глад в Поволжието, довел до човекоядство и смъртта на милиони хора, унищожаването на целия руски генералитет в навечерието на Втората световна война, пакта Молотов – Рибентроп, подялбата на Полша между Хитлер и Сталин, Катинската гора, Ягода, Ежов и Берия, архипелага ГУЛАГ, политическите процеси и още и още.
  Кое от тези неща не е вярно.

 9. 9 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "Доскоро пазех тези страници, които сравнително точно илюстрираха тогавашното положение в страната."

  И сега КЪДЕ са? Много плитко другарю Тодоров!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 10. 10 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  България е поробена страна от 9.ІХ.1944 г.!
  Кога ще се събудим и освободим?

  Машини прости, народ неук.
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Весело

  На вратата се позвъни – някак тревожно и конспиративно.

  как се звъни "тревожно и конспиративно" !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#8] от "chicago514":

  Ами това, че за тия неща не са стоварили вината върху България. Не четеш ли какво пише ?

 13. 13 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Зър..зъ зър зър...зъ зъ зър...

 14. 14 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Любопитно

  "Едва ли моето мнение интересува някой, но още тогава Горбачов беше разбрал, че е загубил "студената война" и икономическата битка със западния свят. Затова беше решил да се отърве от санитарния кордон на "социалистическия лагер", които не беше в състояние да издържа финансово."

  И това Горбачов ли ти го каза, или сам си го измисли? СССР, както и НРБ пада след държавно- изменнически ПРЕВРАТ! Горбачов още осребрява от ПРОДАЖНОТО си дело в УСА.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 15. 15 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Весело

  Този човек явно иска да се дистанцира от миналото на семейството, но и да изкара родителите си ангелчета небесни.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 16. 16 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#14:"АБПФК"]още тогава Горбачов беше разбрал, че е загубил "студената война" и икономическата битка със западния свят.[/quote]
  „Който си взема за водач петел, нощува в курника. ...”

  Томас Барнет*, "Уърлд политикс ревю":
  “Ние отдаваме предпочитание на тезата, че американският президент Роналд Рейгън и британският премиер Маргарет Тачър са разгромили СССР и са победили в Студената война. Но Тренин ни напомня, че Русия не е била разгромена, както се случи с Германия и Япония по време Втората световна война. Тя не погреба себе си в схеми на регионална интеграция, както това направи след войната имперска Франция, не се залепи за САЩ в качеството си на по-малък партньор, както това стори Великобритания. Не, Москва сама инициира краха на своята империя. Това започна с решението да се отдалечи от своите съюзници в Третия свят, което беше прието още през 80-те години на миналия век. След това тя продължи този път, приемайки след едно десетилетие шокиращото решение да позволи на Източна Европа да премине в западния лагер. Това всъщност на практика означаваше признание за рухването на Съветския съюз. Във всеки от тези случаи Москва имаше необходимите сили, за да продължи борбата още доста дълго време, но реши да не задълбочава кризата.
  Това, което после Борис Елцин предложи на Запада, беше като неосъществена фантазия, с която не може да не се съгласиш. А той заяви намерението на Русия да встъпи в НАТО и да интегрира руската икономика с европейската. Но вместо това пактът и Европейския съюз приеха в Западния алианс само Източна Европа, а на Москва бяха предложени само обикновени взаимоотношения с тези съюзи. Не трябва да се забравя, че едно десетилетия по-късно Владимир Путин отново заяви, че страната е готова да се присъедини към тези две организации, и отново получи същия отрицателен отговор. Така, след като Русия направи невероятни отстъпки от своя страна, за да свърши Студената война, така Европа направи всичко възможно, за да покаже на Москва, че тя няма място в ЕС. В същото време Америка премина във военно настъпление в рамките на своята глобална война с терора, което засегна южните части на Русия, а Китай започна икономическа експанзия в Централна Азия. Трябва да се отбележи, както казва Тренин, че Москва не започна милитаризация на своите отношения с външния свят
  Започнатата през 2008 г. военна реформа сигнализира, че Москва почти напълно се е отказала от битката за статута на велика държава, ако не се има предвид ядреният потенциал на страната, който обаче продължава да се съкращава в рамките на съглашенията със САЩ.”
  “Като цяло, ако се погледнат изминалите 20 постсъветски години, човек може да се порази от това колко малко проблеми Москва е причинила на света, като заедно с това проведе най-голямата в историята на човечеството демобилизация на своята армия, която бе съкратена от 200 дивизии на по-малко от 100 бригади. Ако се сравни руският милитаризъм с постоянно увеличаващата се военна мощ на САЩ и с големия брой американски военни интервенции в чужбина от 1990 г., може спокойно да се каже, че Русия няма милитаристични стремежи. След като има само 2% от световното население и 2% от световния БВП, "съвременна" Русия си остава в определен смисъл велика сила благодарение на своята огромна територия и географско положение.”/

 17. 17 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Весело

  "Но Горбачов не беше разбрал нещо просто, което дори аз подозрях, прочитайки "Архипелага ГУЛАГ" на Александър Солженицин и книгата на двама дисиденти, май имената бяха Синявски и Даниел: "Автентичната история на КПСС"."

  Щом от Солженицин е "подозрял", ясно колко е бил наясно с политиката тогава.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 18. 18 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  И що чак сега ги казваш тези неща? 24 години къде беше, а?

 19. 19 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#5:"niko_tin"]Горбачов имаше единствена цел - Студената война да бъде загубена, и това бе постигнато с неговото, на Горбачов, предателство, отърваването от "санитарния кордон на социалистическия лагер" бе също част от това предателство. Абсолютно същото важи и за икономическия колапс. [/quote]
  -И той я постигна тази цел. След което в чужбина,стана високоплатен лектор с хонорари от порядъка на десетки хиляди долари за една лекция.

 20. 20 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Една голяма измама. Която продължава. Поздрави.

 21. 21 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#16] от "Бенк-Бенк":

  Ето едно четиво за "застоя" на СССР:

  http://antipropaganda.comxa.com/USSRGrowth.html

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 22. 22 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "А именно: убийствата на Троцки и Киров, преместването на цели народи като "кримските татари" от земите им, предизвикания глад в Поволжието, довел до човекоядство и смъртта на милиони хора, унищожаването на целия руски генералитет в навечерието на Втората световна война, пакта Молотов"

  Този е пълен ЛАИК по историята на СССР!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 23. 23 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Весело

  "в резултат на авторитарната, волунтаристична и мегаломанска политика на Тодор Живков през последните години българската икономика и финанси се намират в критично състояние"

  Ех, колко актуално звучат тези думи за настоящето, само да се смени ТЖ с ББ. Бащицата трябва да е горд с постижението си! Той нали се тюхкаше, че и една стотна от направеното от предишния бащица да постигне, пак ще е добре... Как се повтаря историята само. Защо ли се занимаваме да я записваме изобщо, само да се разстройваме, че се въртим като пумпали на едно място.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "Идеологията вече беше мъртва. Краят на съветската империя настъпваше!


  Дали идеология може да бъде "мъртва"! Това поне би трябва да знае Тодоров.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2792 Разстроено

  Много логично, последователно и непротиворечиво.Много, ама много прилича на чистата истина! Ще добавя, че цялото последващо развитие на "демократичния" процес у нас доказва активното участие в него на бившите комунисти, използуващи острието на репресивния си апарат-ДС. Успяха, не може да им се отрече! Затова сега берем плодовете на натрапената ни комунистическа "демокрация".

 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3951 Весело

  До коментар [#12] от "bluescreen":

  Много хубаво чета аз,ама комунистическата плесен в България не иска да чете.Сега ако не си го чел това,прочети го.
  През последните години страната навлезе в период на сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие. Имаме пред вид следните явления в обществото:

  – стагнация в икономическото ни развитие, застрашително изоставяне на икономиката, застрашително нарастване на външния дълг;

  – увеличаване на инфлацията, тежки трудности на вътрешния пазар и в крайна сметка влошаване на жизненото равнище, наличие на широко разпространена корупция;

  – сериозни поражения в духовния и интелектуалния живот на нацията и упадък на основни морални принципи и ценности.

  За всички нас тук влошаването на положението в страната не бе гръм от ясно небе. Това се виждаше много преди да стигнем до сегашния кризисен етап. Бившето ръководство формираше екипи, създаваше „концепции”. В сферата на държавното и общественото устройство бе създадена обстановка, сходна с феодалното управление. Оформи се малка група начело с Тодор Живков, която узурпира властта. Около тази група, която много бързо придоби семейно-землячески характер, се наслоиха властолюбци и кариеристи от различен калибър. Те получаваха от върховния ръководител ключови постове и облаги, които им позволяваха от негово име и от името на партията и държавата да вършат произвол, да манипулират основни обществени институции. Това бе дълбоко обидно за нашия народ.

  Същевременно трябва да отбележим факта, че в нашите условия с особено сила се прояви деформиращото въздействие на режима на личната власт, който доведе волунтаризма и субективизма в икономическата политика до рядко срещано в другите социалистически страни равнище. За дълъг период от време и особено през последните години решенията по всички основни въпроси в икономиката се вземаха от Тодор Живков често по силата на случайни подбуди и на базата на импровизирани съждения. Тези деформации се задълбочиха през последните няколко години, когато преднамерено се провеждаше линия на замазване на съществуващото положение и отсрочване на решаването на наболелите проблеми по пътя на повишаването на външните и вътрешните задължения на страната. Тази политика с основание може да бъде наречена: „След мен потоп”. По такъв начин българският народ получава в наследство от досегашния режим една тежка ипотека.

  Главната причина за създалото се положение бе неизживяната административно-командна система, монополът на властта, фактическият тотален контрол върху производството и разпределението.

  Първо: В последните години не само че няма никакъв икономически ръст, а напротив, има рязко връщане назад.

  Второ: Особено опасна е нарастващата “пропаст” между паричните средства на населението и наличните стоки и услуги. Сега населението разполага с 25 млрд. лева в спестовни влогове, а има малко стоки, които може да купи. Само за 1989 г. се очакват свободните парични средства да се увеличат с още 1.6 млрд. лева!

  Трето: Много години наред държавният бюджет приключва с големи дефицити. Непризнаването на инфлацията ускорява обезценяването на българския лев, намалява неговата вътрешна и външна покупателна сила. Изключителна тревога буди стремителното нарастване на задълженията ни в свободна конвертируема валута. Сега брутните ни задължения неколкократно надвишават годишните постъпления в свободно конвертируема валута.

  Четвърто: Като цяло можем да говорим за намаляване на ефективността и конкурентоспособността на българската икономика. Народното ни стопанство се намира в период на прогресиращ икономически спад. През последните няколко години ние не успяхме да се адаптираме към световното стопанство, въпреки че конюнктурата беше, общо взето, благоприятна за нас.

  Създаването на аграрно-промишлените комплекси в началото на 70-те години отслаби връзката на селяните със земята. От традиционни износители България стана ежегоден вносител на картофи, фасул, зеле, лук, фураж...

  Това не беше политика, обърната към човека. Тя не служеше за задоволяване на човешките потребности. Създадоха се условия за подкопаването на традиционните за българина трудови добродетели.

  "Нагоре” вървеше лъжлива информация, "надолу" – завишени възнаграждения за мълчание и съучастие, един общ заговор срещу благополучието на народа. Създадоха се условия за корупция, за разгръщане на “икономика в сянка”, за най-различни мафии... Икономиката на командите “от горе” беше на път да унищожи прекрасната българска природа.

  Разклати се вярата на населението към закона, защото той постоянно се нарушаваше. Намесата в дейността на правозащитните органи стана постоянно явление
  Полезно четиво за любопитните.

 28. 28 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Тази статия явно е пораздрусала зомбитата робуващи на розовата си памет, на догмите и клишетата набити в главите им. Четейки коментарите виждам, как преднамерено си забиват главите в пясъка, защото иначе истината ще им избоде очите. Затова и реакцията им е толкова нервна и истерична. Истината боли. Истината предизвиква тежък бъг в софтуера грижливо набиван в главите им - още от детската градина. После - пионери, комсомолци, комунисти ще градим един и същи строй. Те нещастниците се объркват от истини произнесени от очевиден съвременник и свидетел. При това човек който няма мотиви да преиначава фактите. И за да не се срине цялата ОС игнорират фактите и ги заместват с клишета изфабрикувани в пропагандния отдел на Политбюро на БКП или от видни "специалисти" от дружество "Георги Кирков". Смешници! Но те сами си вярват. За щастие те намаляват от година на година и вече не са фактор в политиката.

 29. 29 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 897 Неутрално

  За България 10 ноември се превръща в нещо като ВСВ за Холивудското кино. Няма лошо, пари трябва да се изкарват. Пък и истината е като слона в тъмното - за един е въже, за друг палма, за трети бъчва с вода. Забавното е, че разказвачите нерядко губят чувството за саморефлексия и блажено разчитат на чуждата наивност, младост, продажност или липса на спомени. А кандидати за герои пост фактум винаги има. На преживелите комунизма - да се живи и здрави и никога вече комунизъм!

 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  На 10 ноември аз вече бях частник. Работех по договор с фирма Стомана Перник и бях в техният изчислителен център. Там имаше радиоточка и по нея предаваха събитието.

  подпис
 31. 31 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#27] от "chicago514":

  Интересно четиво наистина! И то звучи много актуално за съвремието ни... В БГ явно сме решили да пробваме отново и отново един човек и кликата му приближени и "лоялни" апологети да бутат икономиката на ръчно управление. Ако пробваме пак и пак и пак, накрая ще се получи, щото просто ще се върнем в каменната епоха...

 32. 32 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  [quote#14:"АБПФК"]както и НРБ пада след държавно- изменнически ПРЕВРАТ![/quote]
  Що тогава не излзохте по улиците да защитавате правешкия цървул?

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Тук се спори дали наистина съветският блок е загубил студената война. Месец преди 10 ноември напуснах ВМЗ Сопот, където работих 15 години. Имам много наблюдения върху българската оръжейно индустрия и косвени наблюдения върху съветската индустрия. Цели 10 години преди 1989 наблюдавах драматично изоставане на СССР в електрониката. Тогава ние в Сопот получавахме западни списания за военна техника и едно интересно съветско издание. Дори в съветското издание "Зарубежно воурожение" личеше заплахата от западното превъзходство.

  подпис
 34. 34 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Едни пикливи преносими ракети в ръцете на талибаните им дадоха техническо предимство пред съветската армия. Представете си ужаса на редовните войници, които са лишени от танкове и въздушна подкрепа. Те вече не се чувстваха като голяма армия.
  Със сигурност такова е била и усещането на генералитета.
  Трябва да сме благодарни на благоразумието на съветските генерали, че решиха да капитулират с добро. Не можеше да се вярва на САЩ, че ще се въздържат от удар по някакви морални подбуди.

  подпис
 35. 35 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иван К":
  Ти лиши другарите от една от тай големите им илюзии.СССР нямали хубави коли,ама виж танковете им били най добрите.
  Индустриална шизофрения.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 36. 36 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иван К":

  Самото събитие не го даваха. А даваха през следващите дни цирка в Народното събрание когато първо Славчо Трънски, а след това и други започнаха да плюят Живков.
  За смяната на Живков съобщи Величко Конакчиев в 18 ч. по БНР. Беше петък.

 37. 37 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#21:"АБПФК"]
  До коментар [#16] от "Бенк-Бенк":
  Ето едно четиво за "застоя" на СССР:
  http://antipropaganda.comxa.com/USSRGrowth.html[/quote]
  -Много добре аргументирани са оценките и изводите в това четиво.+++ Лошото е, че за такива четива няма повече читатели, измежду онези "чукчета"-писатели, въоръжени с "бананови" факти срещу социализма. Но пък на тях други факти не са им нужни.

 38. 38 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Вече не е секретно и мога да спомена за два проекта за уж модерни оръжия по онова време. Единият проект беше за неконтактен взривател за противотанкови мини. Вторият проект беше да се направи аналог на щатските противотанкови ракети с топлинно самонасочване. За първият проект отговаряше Тано Цолов а за втория генерал Ямаков. Постижението и на двата проекта се сведе до няколко весели подигравки и забележки по време на изпитания и разработки.
  Най-накрая направиха един що годе разумен проект за снаряд радиосмутител и това е всичко.

  подпис
 39. 39 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  [quote#36:"richi"]За смяната на Живков съобщи Величко Конакчиев в 18 ч. по БНР. Беше петък.[/quote]
  Бях до магазина,купих хляб/струваше 52ст,не 15 както сега разказват другарите/,кисело мляко нямаше,за прясното да не говорим,щандовете за месо и колбаси празни както беше нормалното им състояние.Жена ми беше на терасата и ми съобщи новината.Питах я дали са го казали по "Свободна Европа",тя ми каза,че е по "Хоризонт".Първата ми реакция беше : -Я премести на "Свободна Европа".

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 40. 40 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#37] от "Бенк-Бенк":
  Някой беше казал,че вярата не се нуждае от доказателства.
  Друг пък "Блаженни са вярващите"

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 41. 41 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 787 Весело

  "За него нямаше съмнение, че ако Тодор Живков си отиде, деформациите и отрицателните тенденции в развитието на социализма ще бъдат преодолени и България ще тръгне отново напред" -Да,точно така беше.
  Нямаше никакво съмнение че Тодор Живков щеше да ликвидира комунизма за не повече от 2 години,защото първо:никога не е бил комунист и не позволяваше комунизмът да пусне дълбоки корени у нас/справка:къде му е декретът за земята,та през цялото му царуване тя си остана частна собственост?!/,и второ:имаше план и концепция.
  Необходимо беше да се отскрани за да се влачим в перестройката 20 години.20 години,през които висшата комунистическа номенклатура да осребри властовите си позиции.

 42. 42 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Вътрешнопартиен преврат по заръка от изток.
  Трансформация на политическа и икономическа власт.
  Вървим към олигархичен Путиновски модел.
  Към 1 500 000 Българи са бежанци без във България да е имало война.
  ОСТАВКА !!! ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 43. 43 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 751 Неутрално

  [quote#7:"yu22"]Но Горбачов не беше разбрал нещо просто, което дори аз подозрях,[/quote]
  Нищо не сте разбрали нито Калин Тодоров, нито Горбачов. Раиса разбираше от всичко, Горбачов и останалите само изпълняваха.

 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  както и да го въртят разни автори, 10-ти ноември 1989 е един дворцов преврат започнат от местни нефелни политици като Луканката и Пешо танкиста и "спонсорирано" от медународно нефелен политик като Горби...
  За щастие вече минаха 24 години и нещата си дойдоха по местата .......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  "Той беше много съвестен човек, фанатично предан на младежките си идеали. За него нямаше съмнение, че ако Тодор Живков си отиде, деформациите и отрицателните тенденции в развитието на социализма ще бъдат преодолени и България ще тръгне отново напред. Баща ми не страдаше особено от загубата на властта си на "втори човек", но дълбоко се тревожеше от съдбата на държавата. Той беше лоялен и безгранично предан на партията, но смяташе, че Тодор Живков се е превърнал във воденичен камък за нея."


  Айде сега.Само Тодор Живков бил черен...Вероятно още навремето е имало комунисти-демократи.

  Червени боклуци....

 46. 46 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#24:"marquis"]Баща му бил ... простак, но уважаван, уж. Кой уважаваше баща ти - мекотело и простак от тъпо село, подобните на него - простаци. [/quote]
  Ти какво очакваш от син да пише за баща си?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 47. 47 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#44] от "boby1945":
  И теб да питам,що не излязохте по площадите да защитите Вожда си.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 48. 48 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#43:"Каишков - Гласът на Америка"] Раиса разбираше от всичко[/quote]

 49. 49 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Още вечерта се знаеше, че на другия ден ще свалят правешкия сатрап лично го научих в кв. Банишора към 20:00 ч. - 20:30 ч.от непознат човек а на другият ден на работата слушахме по радиото на един камион на живо речта на Славчо трънски и когато тръгнахме на пазара Димитър Петков да вземем нещо да се почерпим се оказа, че само вино розе имаше.Работехме в зона Б 18 точно зад блока за Активни Борци Против Фашизма и Капитализма но всички борци се бяха изпокрили.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 50. 50 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Изводът - комунягите сдават властта само когато ножът опре до кокала, но и тогава се пазарят за още малко власт. Нагли копелета.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#25:"АБПФК"]Дали идеология може да бъде "мъртва"![/quote]

  В Северна Корея и Куба все още живее вашата идеология.....Честито.

 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#23:"fortunes"]само да се смени ТЖ с ББ..... нали се тюхкаше, че и една стотна от направеното от предишния бащица да постигне, пак ще е добре..[/quote]

  По точно казано:....."Това, което Живков е построил, ние не можем да го боядисаме".....И този човек минава за антикомунист и десен!?

 53. 53 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#15] от "АБПФК":

  Историята със Соня Бакиш е известна, а в БКП действително е имало хора -идеалисти, които наистина са давали всичко най-добро от себе си в името на официалния идеал. Аз познавам такъв човек - беше заместник на Малеев в МА-София.Тоя последният го докара до инфоркт с безумията си.

 54. 54 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2792 Весело

  До коментар [#49] от "Танас":

  "Работехме в зона Б 18 точно зад блока за Активни Борци Против Фашизма и Капитализма но всички борци се бяха изпокрили. "

  Тогава да, но сега, както виждаш, дружно изпълзяват, даже са отхвърлили конспиративните си имена и се титулуват направо АБПФК. Конюнктуратта ги прави нагли и напористи-повярваха, че властта е отново тяхна и пак завинаги-до победата на комунизма...

 55. 55 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Бих ви поздравил с "празника", но 24 години по-късно стана ясно, че всичко е било режисирана парлама. Но мисля, че е по-добре да си честитим 10-ти ноември, отколкото Вигенин да черпи за 9-ти септември.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 56. 56 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#41] от "vjacho":

  Донякъде си прав. Живков беше хитър и прокарваше кораба през всякакви плитчини. Горбачов направи много важни неща, но не умни. Както казват за него руснаците - той е просто един агитатор. Ако беше умен, щеше да изтъргува соцлагера - и САЩ, и другите щяха да направят това, което той поиска: финансови инжекции във всички сектори, ноу-хау, инфраструктура и т.н А той просто го хариза.

 57. 57 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#5:"niko_tin"]още повече то е грешно[/quote]

  твоето също.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 58. 58 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  [quote#54:"Дон Кихот"] Конюнктуратта ги прави нагли и напористи[/quote]
  То си им е в кръвта.От единственната партия в България подкрепяща Хитлер и националсоциализма за един следобед се се превърнаха в най-великите антифашисти.Та какво остава за една идиологическа фльонга по посока демокрация.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 59. 59 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lemmy":Луканов, след катастрофата Виденов, след всички ужасии, гордият матрял отново и отново си избира червените задници. Заразата е нелечима. "

  -Не е само до цвета на задниците.Преживях ги всичките катастрофи,които си упоменал,но най-трудно понесох катастрофата,която ни натресе ГЕРБ-съсипване на държавността в името на самолично,безкомпромисно и некадърно управление,съсипване на малкия и среден бизнес,увеличаване безработицата,увеличаване драстично разликата между богати и бедни,нагло разпределяне "благата"от търгове и назначения към "наши"хора,обедняване на населението,срив във всякакви класации между нациите и никакви успехи в международно отношение.

 60. 60 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#22:"АБПФК"]"А именно: убийствата на Троцки и Киров, преместването на цели народи като "кримските татари" от земите им, предизвикания глад в Поволжието, довел до човекоядство и смъртта на милиони хора, унищожаването на целия руски генералитет в навечерието на Втората световна война, пакта Молотов"

  Този е пълен ЛАИК по историята на СССР![/quote]

  Кое от гореизброеното е лъжа?

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 61. 61 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#54] от "Дон Кихот":
  Така е за жалост.
  Затова първото гласуване от новите управляващи след наближаващите предсрочни избори трябва да бъде ЛУСТРАЦИЯ чрез доразвиване на Закона за Обявяване на Комунистическия Режим в България за Престъпен.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
  4. моралния и икономическия упадък на държавата;
  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
  10. безогледното унищожаване на природата.
  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
  в) лишаване от право на собственост;
  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
  е) лишаване от гражданство;
  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
  -------------------------
  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

  http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 62. 62 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#42:"Танас"]Вътрешнопартиен преврат по заръка от изток.
  Трансформация на политическа и икономическа власт. [/quote]

  +++ Абсолютно!

 63. 63 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#1:"bluescreen"]Пишете си пишете си...но някак си определено не ви вярваме. Всеки си пише каквото си иска, но не и истината.

  [/quote]

  А твойта истина коя е, давай да я видим и нея тогава и ни светнеш с какво е по - истинска от написаното например .

  Пък тя истината полека - лека сама изплува на повърхността като едно огромно, смрадливо лайно омърсило красивата ни страна за поколения напред.
  А Русия по стар навик все още ни "помага" по байтошовски .

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 64. 64 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Ако теглим чертата: ситуацията преди и ситуацията сега, ще се окаже ,че това са двете страни на една и съща монета. Дори и синът на Димитър Станишев ни управлява , както и синове и дъщери на други партийни величия на БКП и активисти на ДС.

 65. 65 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ЩО? На Мамалев от НЛО-то се му звъняха некак "международно

 66. 66 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#47] от "El Chuncho":

  1. Защото, както би трябвало да знаеш, бат Тошо се беше просто изхабил (беше на 78 години), това е за мене главната причина....
  2. Превратът беше некадърно изпълнен от Луканката и Пешо танкиста но беше СПОНСОРИРАН и поддържан от Горбачов, а срещу ръжен не се рита .....
  3. Андрешко мрази управляващите по принцип, иска да види как се провалят...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 67. 67 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 774 Неутрално

  "Беше около десет часа на девети ноември 1989 година. На вратата се позвъни – някак тревожно и конспиративно."
  Хайдуците -разбойници така са делили плячката и са решавали съдбата на народа-посред нощ в тайна конспирация. А на разните му пленуми, формално гласуване за неща уредени предварително.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 68. 68 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#1:"bluescreen"]Но си пишете...има дето ше ви верват... [/quote]
  Тръпна в очакване на следващия текст от поредицата бисери - "Куфарчета с пари." Засега протестите са отпаднали от топ темите на Дневник. Вместо това на челно място се появи рецепта "Постен тиквен сладкиш".

 69. 69 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  "Живков джентълменски спазил уговорката и предал властта си в партията без бой."

  И как да постъпи, когато го сменят от Москва?!
  Живков може да е бил вякакъв, но не и идиот.
  Тези, които го смениха не бяха по-читави, просто се оказаха на печелившата страна. Самият факт, че се опитаха да развият промените в рамките на вътрешнопартиен кадрил...

  I Want To Believe
 70. 70 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#66] от "boby1945":
  Щото нямахте заповед!Пък другар да направи нещо по своя воля,без заповед от горе.....Просто няма такова нещо!
  Щото колкото и да ми обяснявате сега колко е било хубаво при бай ви Тошо хич не беше хубаво.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 71. 71 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#64] от "waterfall":
  [quote#64:"waterfall"]Дори и синът на Димитър Станишев ни управлява , както и синове и дъщери на други партийни величия на БКП и активисти на ДС. [/quote]
  Както казва Алф - това имаме, това предлагаме мой човек.

 72. 72 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Любопитно

  До коментар [#68] от "abygale":
  Тръпна и за списъка с 30 много богати и 120 средно много богати, останалата част на списъка с крайно бедни е известна

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 73. 73 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 774 Неутрално

  "Смисълът на доклада трябваше да бъде, че в резултат на авторитарната, волунтаристична и мегаломанска политика на Тодор Живков през последните години българската икономика и финанси се намират в критично състояние."
  =====================================
  Ей това да го прочетат "другарите Ивановци" дето, се скъсват да твърдят във всяка тема, че в комунистическа България имало здрава икономика и не знам си какво производство на световно ниво.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#70] от "El Chuncho":

  Дали е било хубаво обяснявай на 425000 безработни, за ровещите около кофите за боклук, палещите се и самоубиващите се....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Интересни са подобни спомени но към тях следва да се подхожда с подобаваща доза резерви. Не съм сигурен изобщо, че на такива разговори присъстват членове на семейството. Интерпретацията на такива събития води неминуемо до изкривяване на действителното им развитие и появата на легенди.

 76. 76 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#74] от "boby1945":

  Нали сте на власт,оти расте броя на безработните?

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 77. 77 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  [quote#75:"citoyen"]Не съм сигурен изобщо, че на такива разговори присъстват членове на семейството. [/quote]
  Пък и много ми е интересно,отишли,звъннали на вратата,и станко им отворил.Все едно ги е чакал.Ами ако беше отишъл някъде.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 78. 78 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 774 Разстроено

  Ето това е причината че страната буксува на едно място и не върви напред. В България не се извърши революционен преход към демокрация, както стана в другите страни от източния блок. Революцията я осъществиха същите тези, дето водеха народа за носа." Пременил се Илия, погледнал се пак в тия". Ако това беше започнато отвън, а не от партийните другари, ако беше направена равносметка и бяха изобличени виновните, може би нещата щяха да бъдат други. Ама България не е Чехия, нито Полша, нито Унгария. Овчи народ страхлив и с робска психика.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 79. 79 Профил на Телурократия
  Телурократия
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Калинчо Тодоров, син на Станко Тодоров, платен агент на англосаксонците.
  Без коментар!

  IMAP (iPad) (IP 85.125.247.50)
 80. 80 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Беше неочаквано. Какво точно става? Дворцов преврат, просто смяна на върхушката или истинска дългоочаквана промяна. Някаква надежда си пропряваше път упорито.
  Помня ентусиазма, който бързо надигна глава. Шествията, бденията. Разкриването на първите ДС-сътрудници. Задаващите се първи избори, първите анкети, в чиито резултати (даващи победа на омразната БСП) не искахме да вярваме. Резултатите от изборите.
  24 и години се лутаме. Все още с надежда.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 81. 81 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#73] от "magen_enoshi":
  [quote#73:"magen_enoshi"]Ей това да го прочетат "другарите Ивановци" дето, се скъсват да твърдят във всяка тема, че в комунистическа България имало здрава икономика и не знам си какво производство на световно ниво. [/quote]
  Ама и ти чети по-внимателно това, дето го цитираш - написано е "през последните години българската икономика и финанси се намират в критично състояние".
  Имаше и здрава икономика, и производство на световно ниво - откъде мислиш дойдоха всички активи, дето се приватизираха и разграбиха през последните 24 години? Паднаха от небето? Вие ги създадохте? Само да ти напомня, че досега продадените "остатъци от социализма" са на стойност над 12,5 милиарда долара по информация на АП.
  Цитирам от сайта на АП "Според Агенцията за приватизация към 31.12.2012 г. са продадени дялове и акции от 5 262 държавни предприятия… като общият финансов ефект от сключените сделки възлиза на US$ 12,539 милиарда долара. Най-голям е броят на приватизираните предприятия и продадени обособени части в сферата на промишлеността (1 646 броя), търговията (1 177 броя), земеделието (621), строителството (536), туризма (524) и други…

 82. 82 Профил на Телурократия
  Телурократия
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#74] от "boby1945":

  Печатна версия тази статия би бил добър материал за тоалетна хартия.
  Той се опира на лъжите на Солженицин, който всъщност откровено признава, че романът му не се базира на автентични истории, факти и реални цифри, а представлява романизирана фикция на основа лично усещане за лагерите, без да си е направил труда да посети един от тях.
  За Катин е ясно, че немците разстрелват поляци и прехвърлят вината на Сталин.
  Рибентропският Договор със СССР не е онзи крайъгълен камък в събитията на ВСВ, за да се обвинява СССР за зверствата на фашистите и Хитлер.

  Колкото пари е взел Калинчо за тези лъжи все за свещи да ги харчи!  И най-накрая, как тоя умник Калин си го предтсавя СССР да издържа Бълагрия, след като самият той бива разграбен о т американците и браитанците.

  IMAP (iPad) (IP 85.125.247.50)
 83. 83 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  [quote#41:"vjacho"]земята,та през цялото му царуване тя си остана частна собственост?[/quote]

  каква земя била останала частна собственост ?!?

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 84. 84 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#21:"АБПФК"]Ето едно четиво за "застоя" на СССР: [/quote]
  Другарю кихано, вие ли сте, бре?
  Прегледах набързо статията и имам два въпроса към вас:
  1. Ако е имало такова изобилие, за каквото се твърди в този текст (източниците за данните за соц. страните няма да коментирам), то защо тогава хората бягаха от тук на Запад, а не от Запада към соц. блока?
  2. Защо Източният блок се разпадна, а не ЕС и НАТО?
  3. И един въпрос-бонус - защо хората предпочитаха Опел и Форд, а не Москвич и Лада? Защо гледаха Некерман, а не конфекцията от РУМ-а?

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 85. 85 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#21] от "АБПФК":

  Отупай се от нафталина моля и излез от страната на марлборо в която живееш. Соца се срина под тежестта на собствената си неефективност и милитаризъм. Хубавото е, че няма връщане назад.

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  [quote#74:"boby1945"]Дали е било хубаво обяснявай на 425000 безработни, за ровещите около кофите за боклук, палещите се и самоубиващите се.... [/quote]
  Кой е виновен, бе к....ш? Да не би марсианците, световния капитализъм или 4-те годишни времена? Нали управляват децата на превратаджиите от онова време, а и на самия Димитър Станишев!
  Всъщност какво се ядосвам? Комунист и достойнство- 2 несъвместими понятия.

 87. 87 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1157 Разстроено

  До коментар [#82] от "trinxy":
  Ти си по зле от Дядо Йоцо.
  Имаш очи пък не виждаш.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 88. 88 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#81:"abygale"]откъде мислиш дойдоха всички активи, дето се приватизираха и разграбиха през последните 24 години?[/quote]

  Има разлика между средства за производство (за които винаги може да се намери купувач) и ефективна икономика.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  "Но надеждите на хора като баща ми, че с помощта на руснаците, ще стъпим бързо на краката си, бяха сметки без кръчмар. Съветският съюз безцеремонно изостави бившите си приятели..."

  "... палиативната политика на "гласност и преустройство" ще извади на бял свят истини за миналото, с които един народ не би могъл да живее...."

  Изложените тези на автора (повдигнати са болд-шрифт в оригиналния текст на статията) стоят прекалено постно, сравнено с това, което тази система причини на народите в Източна Европа. Явно авторът на статията не си е и поставял за цел да анализира поне мъничко причините, довели до краха на тази система. Затова този разказ на очевидец "от кухнята" до известна степен е интересен, но нищо повече - резултатът е едно просто плъзгане по повърхността на събитията от 10.11.1989, без да се каже нищо по въпроса ЗАЩО стана така.

  Голямата поука от 45-те години социализъм е, че крахът на тази система произтича от самата й идеология - тоталитаризъм в икономиката /"общонародна" собственост върху средствата за производство/ и тоталитаризъм в политиката - монопол на комунистическата партия върху държавната власт. Няма държава, която може да оцелее, още по-малко - да просперира, ако не се откаже от тази лудост...

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#29:"cor.ne.edito"]За България 10 ноември се превръща в нещо като ВСВ за Холивудското кино. Няма лошо, пари трябва да се изкарват. Пък и истината е като слона в тъмното - за един е въже, за друг палма, за трети бъчва с вода. Забавното е, че разказвачите нерядко губят чувството за саморефлексия и блажено разчитат на чуждата наивност, младост, продажност или липса на спомени. А кандидати за герои пост фактум винаги има. На преживелите комунизма - да се живи и здрави и никога вече комунизъм![/quote]

  ++++++++++!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 93. 93 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  [quote#91:"trinxy"]Всеки, който подменя факти и измисля нова история, за да прикрие собственти те злодеяния, на гилотината![/quote]
  Лъжа,нагла лъжа,съветска историография.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 94. 94 Профил на Телурократия
  Телурократия
  Рейтинг: 471 Гневно

  До коментар [#90] от "inn":

  Крахът произтече от хората с власт но без собственост.
  Горбачов е главният виновник за краха и неговите кгбейци, които за една нощ станаха олигарси.
  Китай е пример за това, че социализмът нито е умрял, ами е на път да закопа и капитлизма завинаги.

  IMAP (iPad) (IP 85.125.247.50)
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96 Профил на Телурократия
  Телурократия
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#93] от "El Chuncho":

  Истината е по-силна от лъжата!
  Както и да го увъртат капиталистите, социализмът ще ги победи!

  IMAP (iPad) (IP 85.125.247.50)
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#96] от "trinxy":
  Абе кат' гледам как побеждава... Сал едни Северна Корея, Куба и Венецуела останаха... А, чакай, те пък продават петролец за долари, не се броят!

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 99. 99 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  [quote#82:"trinxy"]За Катин е ясно, че немците разстрелват поляци и прехвърлят вината на Сталин. [/quote]

  Такава каша е в главичката ти......

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 100. 100 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  [quote#82:"trinxy"]лъжите на Солженицин, който всъщност откровено признава, че романът му не се базира на автентични истории, факти и реални цифри, а представлява романизирана фикция на основа лично усещане за лагерите, без да си е направил труда да посети един от тях. [/quote]

  Солженицин Е БИЛ дълги години в Гулак, какви глупости приказваш ти?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK