Според Цветанов бюджетът за подслушване догодина е с 30 млн. лева по-голям

Цветан Цветанов

© Анелия Николова

Цветан ЦветановБившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който беше обвиняван от опонентите си в незаконно подслушване, твърди, че бюджетът за новата агенция за специалните разузнавателни средства (СРС) ще получи 50 млн. лева през 2014 г. Това било с 30 млн. лева повече спрямо управлението на ГЕРБ.


Новите управляващите закриха Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО)  към вътрешното министерство, която отгаваряше за подслушванията, и от 1 януари 2014 г. нейн приемник е Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО).


"Докато бях министър, в бюджета на МВР през всички тези години бюджетът, който беше осигуряван за тази служба СДОТО, бяха не повече от 20 млн. лева, докато сега при новосъздадената агенция ДАТО перото, което са осигурили като финансов ресурс за функционирането й, е 50 милиона лева", заяви днес Цветанов, който е в Дурова за тържественото освещаване на църквата "Св. Георги Победоносец", цитиран от "Фокус".
По думите му трябва да се направи сметка кой какви цели си поставя в бъдещ период за използването на този инструмент. "Точно днешните управляващи говореха за многото пари, които се даваха за подслушвания и за специалните служби, които извършваха тази дейност по оперативна необходимост", припомни той. Според него всички тези спекулации и митове, за които се е говорело по негово време, ще се разбулят при дебата за бюджета за 2014 г.


В момента Цветан Цветанов е разследван за две свои действия - едното е, че не разпоредил използване на СРС, и за неправомерно издаване на заповед за подслушване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK