Общинският съвет на Панагюрище обяви за приватизация МБАЛ "Събо Николов"

Изискват се инвестиции в размер на 20 милиона лева за 5 години

Общинският съвет на Панагюрище обяви за приватизация МБАЛ "Събо Николов"

© Сайт на болницатаС пълно единодушие общинските съветници на Панагюрище гласуваха решение за приватизацията на 90% от капитала на Многопрофилна болница за активно лечение "Събо Николов" ЕООД.


Дружествените дялове, които са обявени за продан чрез публично оповестен конкурс на един етап, са 40 090. Определената минимална конкурсна цена за тях е 3 351 139 лева, а предложената от победителя в конкурса цена трябва да бъде платена до месец след подписването на договора. Парите ще трябва да са привлечен капитал или собствени средства с доказан с декларация произход, записаха в решението си панагюрските съветници.


С предишно решение от лятото те гласуваха община Панагюрище да запази собствеността върху останалите 10%, за да има представител в Общото събрание и да има поглед върху вземаните решения.
В приватизационните условия съветниците заложиха изисквания за запазването на статута и предмета на дейност на приватизираното дружество, запазването на 14-те болнични отделения, както и изпълнението на проект за изграждане на болничен комплекс с нов център по медицинска онкология, химиотерапия и лъчелечение.


До конкурса няма да се допускат офшорни дружества или такива с просрочени задължения към общината или държавата. Кандидатите трябва да са български юридически лица. Регистрираният им капитал не трябва да е по-малък от 900 000 лв. Кандидатите трябва да притежават и опит в областта на здравеопазването или пък в капитала им да участват съдружници или акционери, които притежават необходимият опит.


От спечелилия кандидат се изисква да направи инвестиции в размер на минимум 20 милиона лева за 5 години, като 8 милиона от тях са инвестиции в МБАЛ, а останалите 12 милиона лева – в реализирането на  проекта за изграждане на болничен комплекс с център по медицинска онкология и химиотерапия. Срокът за реализацията е 7 години от сключване на приватизационния договор.


Приватизационната процедурата е последен елемент от идеята за изграждане на модерен медицински комплекс в Панагюрище. В края на 2012 година беше учредено съвместно търговско дружество между общината и представители на местния бизнес. Съвместното дружество "Асарел Панагюрище Здраве" ООД, учредено според Наредбата за публично-частно партньорство, имаше за цел да разработи проект за Болничен комплекс с Център за високотехнологично лъчелечение. 5 % от капитала на "Асарел Панагюрище Здраве" ООД са собственост на "Асарел-Медет" АД. Общината участва с апортна вноска - поземлени имоти, като общинският дял е 35%. Най-голям дял в новото дружество "Асарел Панагюрище Здраве" ООД има "Бизнес – устойчиво развитие 06" ЕООД, което е собственост на изпълнителния директор на на "Асарел-Медет"  д-р инж. Лъчезар Цоцорков. То държи 57,93 % от капитала на смесеното дружеството. С малки вноски участват и около 20 панагюрски предприемачи, както и около 60 лекари. Управител на съвместното дружество е д-р Борислав Ацев. Очаква се дружеството да е един от кандидатите за участие в приватизацията на МБАЛ "Събо Николов".


До края на годината предстои приватизацията и на "ДКЦ – I" ЕООД – Панагюрище.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Интересно решение,само че ми е трудно да повярвам,че ще се намери купувач за малка болница като тази в Панагюрище при поставените условия.Освен ако целта не е Асарел медет да я вземе.Не пише има ли и какви задължения болницата щом са решили да я приватизират?

 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1054 Весело

  Комунисти крадат като за последно

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Честно казано тази "болница" прилича на картинка от Припят, Чернобил...

  Не знам кой ще даде лев камоли 3.5 милиона за нея, след като за 3.5 милиона ще си построи нова като космически кораб!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 4. 4 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Цената май е много висока.

 5. 5 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#1] от "moloko_":
  До коментар [#3] от "Соколов":

  Цоцорков е местния олигарх, който държи 7/8 от икономиката на града с "Асарел Медет". Изявява се като мецанин, но по-скоро в контекста на братя Галеви (ако реши се прави градинка, иначе няма).
  Все пак идеята има и някакъв бизнес нюанс - прави се ново онкологично отделение (в момента няма такова) и се правят хотели за балнеолечение, т.е. прави се туристически продукт.

  А за самата болница - в момента 2/3 от нея е затворена. Даже родилното отделение е затворено и панагюрци се раждат в Пазарджик.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#5] от "brutester":

  ами тази болница откъде набира пациенти ,а и да набира ,дали догодина ,както се чува за е картите ще може да набира толкова хора ,че да издържи финансово ,щото ка то въведат е картите ,няма как да се пишат фиктивни пътеки

 7. 7 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#6] от "tur671":

  До колкото разбирам от съобщението горе, целта е туризъм с цел лечение. (не че водите в района не са замърсени с медни разтвори - имаше репортажи по бТВ).

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK