ГЕРБ съобщи за бити студенти и напусна заседанието (обновена)

При сблъсъците между полицията и студентите при "Александър Невски" откъм улица "Оборище" този човек е бил ударен. Той заяви, че е бил ритан, блъскан и влачен по земята.

© Лора Филева

При сблъсъците между полицията и студентите при "Александър Невски" откъм улица "Оборище" този човек е бил ударен. Той заяви, че е бил ритан, блъскан и влачен по земята.Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев обяви, че има сигнали за бити студенти, и настоя представител на МВР да докладва пред парламента дали това е вярно. Малко по-късно депутатът от БСП Мая Манолова заяви, че проверката в МВР е показала, че няма бити студенти. След това зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев обяви от трибуната, че отвън има насилие, и поиска заседанието да бъде прекратено до появяването на премиера Пламен Орешарски или негови заместници, а не на служители на министерство. Искането беше отхвърлено с  гласа 83 "за", 96 "против" и 1 "въздържал се".  От ГЕРБ обявиха, че напускат заседанието. Те остават в сградата.


В момента Народното събрание е обградено със студенти и протестиращи, които идват да ги подкрепят. Те направиха жива верига около входовете/изходите към сградата с посланието "Окупация" и "Оставка веднага" и не искат да допускат депутати да излизат. Напрежение и сблъсъци има пред храма "Св. Александър Невски" и там едно момче е ранено в главата (на снимката). (Какво се случва на живо около парламента - четете тук).


ГЕРБ: МВР да дойде да докладва ситуацията 
"През последния час получих няколко съобщения от граждани, които твърдят, че са били бити от органите на реда. Настоявам да извикате представител на МВР, който да разясни, да потвърди или отрече тази информация. Нормално е да има различни гледни точки при протест, но не е нормално български деца да бъдат бити", заяви Дончев по време на дискусията по първото четене на бюджета за 2014 г. на държавното обществено осигуряване. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и днес отсъства от парламента. Заместникът му Цветан Цветанов също го няма - той е в Брюксел.


Колегата им Цветомир Михов поиска 15-минутна почивка на парламента, за да бъде повикан представител на МВР да докладва за ситуацията. Заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов каза, че министерството ще бъде информирано и ще бъде повикан представител, ако е необходимо. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев е на посещение в Израел.


Мая Манолова, БСП: Няма бити студенти, призовавам ги да не се държат провокативно и агресивно към полицаите


След почивката на депутатите Манолова съобщи, че е направена справка в МВР и подадената информация, че има бити студенти, не отговаря на истината. "Има задържани протестиращи, има опити за агресивно и провокативно отношение. Призовавам всички протестиращи и студенти да не прибягват до сила, да не се държат провокативно и агресивно по отношение на българските полицаи", заяви Манолова.


Надявам се с поведението си народните представители няма да провокират агресия. Следим ситуацията, ако се наложи, ще извикаме представител на МВР в пленарната зала, посочи тя.


След това Красимир Велчев обяви от трибуната, че отвън има насилие, и поиска заседанието да бъде прекратено до появяването на премиера Пламен Орешарски или негови заместници, а не на служители на министерство. Искането беше отхвърлено и от ГЕРБ обявиха, че напускат заседанието.


Не можем да стоим и да се правим, че нищо не става, след като бият българските студенти навън, каза Велчев и попита управляващите къде си заравят главата. Искате да кажете тук между себе си, че нищо не се случва навън, заяви той.


По данни на МВР няма насилие към студенти, напротив, има агресивно поведение и отношение към полицейски служители, повтори Манолова. Тя отново призова депутатите да не провокират насилие и агресивно поведение от страна на протестиращите около парламента. Това, което правите, е безотговорно, обърна се тя към ГЕРБ.


Има или няма кворум за гласуването на бюджета


Само Цвета Караянчева от ГЕРБ се върна в залата и поиска пряко предаване на дебатите по бюджета на държавното обществено осигуряване и поименна проверка преди това. Преброяването на депутатите би могло да се извърши преди гласуване. Водещият заседанието зам.-председател Мая Манолова й отказа да подложи на гласуване искането за пряко излъчване на дискусията, защото днес такова вече е било отхвърлено.


Манолова помоли Караянчева да седне или да излезе от залата, но да не пречи, за да не бъде наказана. Янаки Стоилов от БСП пък поиска от Манолова да приложи възможността по правилник - законът да бъде обсъждан днес, но да бъде гласуван на заседанието утре, тъй като управляващите се притесняват, че нямат кворум в момента.


В парламента за представянето на бюджета са финансовият министър Петър Чобанов и социалният министър Хасан Адемов. На заседанието днес, след като бе избран на мястото на Христо Бисеров за заместник-председател на парламента депутатът от ДПС Алиосман Имамов, започна гледането на проектобюджетите за държавното обществено осигуряване, за НЗОК и бюджет 2014 на първо четене. Те обаче ще бъдат гласувани утре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK