Животновъдите и управляващите се разбраха за субсидиите

Министърът на земеделието Димитър Греков

© Дневник

Министърът на земеделието Димитър ГрековПредставители на животновъдите и министрите на земеделието Димитър Греков и на финансите Петър Чобанов подписаха в парламента споразумение за уреждане на националните доплащания за глава добитък за тази година. До края на 2013 г. ще бъдат издължени 70 на сто от субсидиите за глава добитък, вероятно около 20 млн. лв., останалите пари ще се отпуснат до 15 януари следващата година, съобщи пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Димитър Зоров от Националната асоциация на млекопреработвателите. Националните доплащания за 2014 г. ще бъдат издължени напълно в рамките на същата календарна година, предвижда още договореното между управляващите и животновъдите. То посочва също, че в бюджета ще бъдат заложени 114 млн. лв. за подпомагане на сектора.


Предвидено е още за пръв път животновъдите да получават национални доплащания за земя, обвързани с производството - по 5 лв. за дка при стопанства с крави и 1 лв. на дка при стопанства с овце и кози. В споразумението е записано още, че животновъдите ще получават намалена ставка на акциза за горивата, както зърнопроизводителите, както и че ще се работи за превръщането на даваните от фонд "Земеделие" държавни кредити в държавна помощ.


До споразумените се стигна, след като през миналата седмица животновъдите блокираха ГКПП Капитан Андреево и заплашиха с мащабни пътни блокади, а днес бяха на протест пред министерството на земеделието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK