"Блумбърг": Орешарски не вижда основание за оставка, "докато работим за хората"

"Блумбърг": Орешарски не вижда основание за оставка, "докато работим за хората"

© ReutersДокато България се подготвя догодина за пръв път от 2012г. да търси заеми от чужбина, премиерът Пламен Орешарски обещава да продължи да се противопоставя на исканията на протестите да подаде оставка, съобщава "Блумбърг".


В интервю за агенцията министър-председателят казва, че не вижда "причина за правителствена промяна, ако администрацията работи в интерес на хората".


Като отбелязва, че днес в София е имало протести, сблъсъци и арестувани, "Блумбърг" припомня, че през август правителството е ревизирало към разширяване бюджетния дефицит с цел да извърши социални плащания и погасяване на дълг.
Орешарски казва, че догодина икономиката може да расте с 1.5-2 процента, а чуждестранните инвестиции да надхвърлят 2 млрд. евро. Има "значителен инвеститорски интерес" към туризма, машиностроенето и инфраструктурата", допълва той.


Потиснатият растеж през отиващата си година се дължи на политическата нестабилност и бавното увеличаване на търсенето в ЕС на български износ, обяснява още премиерът.


"Целта ни е да ускорим възстановяването. Колкото по-скоро успеем да стимулираме икономически растеж, който да повиши доходите на населението и жизнения му стандарт, толкова по-дълъг ще бъде хоризонта на правителството. Работим с обичайната прогноза да сме 4 години на власт."


За дълговете премиерът обяснява, че са планирани около 1 млрд. евро заеми от финансовите пазари през 2014г.. От една страна, трябва да се погаси дълг от 1.1 млрд. долара с падеж на 15 януари, от друга кабинетът планира да предложи до 750 млн. евро облигации на вътрешния пазар с цел финансиране на бюджетния дефицит догодина плюс продажба на допълнителни ДЦК за рефинансиране на вътрешен дълг с падеж през 2014г. Данните на "Блумбърг" са, че през 2014г. държавата трябва да върне вътрешни облигационни задължения в размер на 1 млрд. лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK