Граждани подадоха сигнал до главния прокурор срещу новата националистическа партия

Логото на партията

© Фокус

Логото на партиятаСто и дванадесет граждани подадоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и искане да не бъде направена съдебна регистрация на учредената в събота "Националистическа партия на България", която те определят за неонацистка. Те искат държавното обвинение да се противопостави пред съда на регистрацията на тази партия, пише в съобщение изпратено до медиите от Българския хелзинкски комитет.


Сред тях са общественици, юристи, журналисти, литератори, преподаватели (вижте списък в карето най-отдолу).


В съобщението пише, че тази партия се е формирала от екстремистки групи, които включват местни секции на международната неонацистка мрежа "Кръв и чест", неформални образувания на лица, идентифицирани от журналисти като скинхедс (бръснати глави), крайни футболни привърженици (ултраси) и  с паравоенни по семантика названия като "Национална iъпротива" и "Офанзива".

"Кръв и чест" (Blood and Honour по мотото на Хитлеровата младеж – Blut und Ehre) е основана в Обединеното кралство международна неформална неонацистка и расистка мрежа, забранена в поне две държави от Европейския съюз (Германия и Испания), както и в други държави. Нейни привърженици са извършители на насилствени престъпления от омраза, жертви на които са както представители на малцинства, така и други граждани.

"Новоучредената неонацистка партия на име "Националистическа партия на България" е обявила пред медиите, че цели "хомогенно и чисто национално общество", "държава, защитаваща само българските национални интереси", "разправа веднъж завинаги с всички врагове на родината в лицето на партиите от статуквото, икономическата олигархия и чуждата резидентура", аргументират сигнала си гражданите.


Те цитират и част от програмата на партията, която включва като "първа и неотложна задача прочистването на страната ни от чуждоземната и инородна имигрантска измет, която залива улиците на градовете ни и държи в състояние на страх българското население", както и "ефективна борба и забрана на всички антибългарски организации като Българския хелзинкски комитет, "Отворено общество" и производните им".


Изброяват и искането им забрана на всички етнически партии в страната начело с ДПС, както и разбиване и забрана на всички сепаратистки групи и движения и спиране на процесите на ислямизация и турцизация.


Гражданите не са съгласни и с исканите от новата партия промени в Закона за вероизповеданията, с които източноправославното вероизповедание трябвало бъде обявено като официално, а не като традиционно. Изброяват и изказвания на ръководството на формацията, че ще се справят "с юмрук с циганския терор".


"Тази партия е противоконституционна. Тя представлява "организация, чиято дейност е насочена срещу единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа и религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите", ако не и "организация, която създава тайни или военнизирани структури или се стреми да постигне целите си чрез насилие" по смисъла на чл. 44, ал. 2 от конституцията", пише още в съобщението. И добавят, че формацията е създадена в нарушение и на забраната по чл. 11, ал. 4 откКонституцията, защото по същество тя е образувана на етническа, расова и верска основа. Нейната дейност и програма са основани на идеи за превъзходство и надмощие на българската етническа идентичност и православна принадлежност.


Според тях има и нарушение на Наказателния кодекс заради изказвания на учредители, които подбуждат дискриминация.


Гражданите настояват прокуратурата да вземе категорично становище, че "неонацистката партия не следва да се регистрира, като се обоснове така, че съдът да получи всеки необходим му мотив да възприеме позицията на прокуратурата".


В сигнала са приложени и случаите на пребити чужденци през последните дни.


"Кръв и чест" (Blood and Honour по мотото на Хитлеровата младеж – Blut und Ehre) е основана в Обединеното кралство международна неформална неонацистка и расистка мрежа, забранена в поне две държави от Европейския съюз (Германия и Испания), както и в други държави. Нейни привърженици са извършители на насилствени престъпления от омраза, жертви на които са както представители на малцинства, така и други граждани.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 395 Неутрално
 2. 2 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  На първо място противоконституционна партия е БСП, като приемник на БКП.
  Оттам и всичките ѝ деления и разклонения.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 3. 3 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не на национал-социализма!

  Право и Икономика
 4. 4 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално
 5. 5 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Толкова много патриоти, готови да спасят родината, и почти всички ги тегли към Русия...

 6. 6 Профил на lowec
  lowec
  Рейтинг: 395 Гневно

  [quote#1:"sasa1959"]Що ще правим сега? [/quote]

  До коментар [#1] от "sasa1959":

  ЩЕ СИ СТОИМ В КЪЩИ, ЩЕ ЧАКАМЕ ДА НИ ПРЕБИЯТ ЦИГАНИТЕ И НА ПО КЪСЕН ЕТАП И ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БЕЖАНЦИ КАТО ИЗГЛАДНЕЯТ ПРЕЗ ЗИМАТА И ЩЕ ХОДИМ НА ПРОТЕСТИ ЗА ПО 20лв на ден,СЪБУДИ СЕ ОВЧИ НАРОДЕЕЕЕЕ.

 7. 7 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 557 Весело

  Е па кат те посочат с пръст и викат "ти си такъв" и веднагически требе да се земат мерки !!!
  Ама ся кво е "неонацизъм" и кво е "национализъм" нема никва разлика нал тъй ?

 8. 8 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Решението на проблема е много просто , тогава държавата ще кротне много бързо , а именно : Забрана на политически формации , като : ДПС,АТАКА,НФСБ,ВМРО и други радикални фашизоидни националистически структури Също така забрана на НПО , които са прикрита форма на влияние на чуждестранни тайни служби Но това няма да стане никога и за това си бръщолевим у форумО

 9. 9 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  Присъединявам се!
  Добре е да бъдат обвинени и някои съществуващи партии и политици за използването на "език на омразата".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 10. 10 Профил на β And
  β And
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Гражданите все с юдейско вероизповедание нещо ...

 11. 11 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Това са ,методите на комунистите :
  На "кръглата маса",притиснати комунистите създадоха ДПС - "радваме се" на последствията и днес.
  По времето на Беров ,им трябваше ,власт и се създадоха СИК ,ВИС и други подобни - "радваме се" на бизнесмени и днес.
  Сега трябва ,отново да спасяват кожи и създават "нови" образования от които не знам до кога и как ще се "радваме"

 12. 12 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  От Брюксел евродепутатът Слави Бинев призова европейските институции незабавно да изискат от България законови мерки, които да не позволяват на Турция да претендира за присвояването на български имоти. Това съобщиха от пресцентъра на ГОРД.Бинев изпрати писмо, с което запознава Европа с проблемите, пред които е изправена страната ни във връзка с претенциите на Главното мюфтийство да получи собственост на редица паметници на културата – бивши джамии из цяла България. „Джамиите са изградени върху стари български християнски църкви, съществували преди османската инвазия. Абсурдното е, че тези сгради от дълги години не принадлежат на Мюфтийстовто. А претенциите на Мюфтийството са инспирирани от турската държава на най-високо ниво, включително от Бекир Боздаг - турски вицепремиер, който обикаля България и директно подбужда мюсюлманското население да изисква връщането на имотите, независимо от фалшивите документи - основа на претенциите. Има невероятни искания без каквито и да е било документи. Смятаме, че някой се опитва да си играе с чувствата на българите, което може да доведе до разпалването на гражданска война в България”, аргументира си Слави Бинев.

  Той обърна внимание, че в момента се прокарват промени в Закона за вероизповеданията, чрез тройната коалиция между БСП , ДПС и АТАКА, които ще позволят на всички бивши религиозни обекти и имоти да бъдат безусловно връщани на бившите им ползватели. Евродепутатът заявява, че именно ДПС, с много важна роля и тежест в Парламента, подготвя и прокарва абсурдни антиконституционни текстове и оказва натиск върху съдебната власт за реституцията на имотите, нищо че собствеността е уредена далеч назад във времето. Писмото е адресирано до Мартин Шулц -Президент на Европейски парламент,Дорис Пак - Председател на Парламентарна Комисия „Култура и образование”, Жозе Мануел Барозу -Председател на Европейска комисия, Баронеса Катрин Аштън -Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и др

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 13. 13 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 964 Неутрално


  Това трябва да се парира още в зародиш, защото по-късно може да стане опасно

  the devil is in the data
 14. 14 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 964 Неутрално

  КС трябва да реагира адекватно

  the devil is in the data
 15. 15 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Те протестират, а хората от периферията, които съжителстват с нелегални имигранти, незнаят какво става в двора до блока им, мъжете им са пратени на границата да "пазят", и.т.н.т. няма да имат скоро друг избор освен да се присъединят към тази нова формация. Абсурдна е разликата между столицата и провинцията.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 16. 16 Профил на the_lone_rider
  the_lone_rider
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Точно такива ни трябват, защото иначе всички си говорим, а никой нищо не прави....Писна ми от БСП, ДПС, ГЕРБ, АТАКА и всички останали производни на ДС

  Днес е лесно да изфабрикуваш истината и манипулираш действителността, но будните хора винаги усещат лъжата...
 17. 17 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Във време, в което Тайп Ердоган отрича съществуванието на Кипърската република, ние си наричаме някакви лумпени за фашисти и нацисти и обявяваме ловния сезон за лов на вещици за открит. Врагът е пред портите, дами и господа толерасти!

 18. 18 Профил на β And
  β And
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#13] от "Meister Eckhart":

  А трябва ли да се ремувнат причините за възникването му?

 19. 19 Профил на β And
  β And
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#15] от "MJB":

  Не е по-различно и в Овча купел, където негра щъкат свободно из улици без осветление (ако можеш да си го представиш нагледно)

 20. 20 Профил на β And
  β And
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#17] от "van_helsing":

  Между другото други граждани с еврейски имена, като Соломон Паси са много щастливи от присъствието на бежанците. Аз да ги питам в Израел биха ли си ги взели ?

 21. 21 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Червени депутати се изгаврили с Вазов

  Грозна гавра скрои парламентарната група на БКП в XIX народно събрание. С дружни усилия комунистите съчиниха пасквил срещу народния поет Иван Вазов.

  Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

  Червен депутат прочете хулата от високата трибуна на парламента. Вазов беше отречен, обявиха го за "генералисимусът на българския национализъм в областта на поезията".

  На 22 юни 1920 г. в камарата е внесено следното проекторешение: "По случай на двойния юбилей на поета Иван Вазов - 50-годишнината от книжовната му дейност и 70-годишнината от рождението му - българският народ, ценейки високо заслугите към отечествената книжнина, култура и общественост на своя велик син, провъзгласява го за народен поет и в знак на признателност определя му едновременно дарение от сто хиляди лева."

  "Моля ви да гласувате това предложение единодушно и без всякакви дебати на едно четене", призовава депутатите министърът на просвещението Стоян Омарчевски.
  Както всеки друг българин, той е убеден, че заслугите на Вазов към отечеството не се нуждаят от разисквания, доказани са от самата история.

  Комунистите обаче са особена порода индивиди.
  Тяхната парламентарна група е подготвила бомба, която да взриви жеста на признателност към народния поет.

  Една седмица преди въпросното заседание група червени депутати бъркат черен катран, за да оцапат Вазов. В творческия колектив участват майстори на отровния език като Георги Димитров, Христо Кабакчиев и Ламби Кандев. Резултатът е злостен пасквил срещу юбиляря. За четец е определен Митьо Станев от старозагорското село Карабурун (сега с. Знаменосец).

  Митьо се е записал за изказване и председателят му дава думата. Ораторът я подхваща тънко, леко и издалеко. "Ние - казва той, - парламентарната група на Българската комунистическа партия и цялата партия, нямаме нищо против изкуството в неговите разклонения: поезия, скулптура, художество. Ние не можем да имаме нищо против носителите на това изкуство."

  "Трябва само да бъде червено боядисано", уточнява от място земеделският депутат Христо Манолов. "Ние, казах - натъртва Митьо, - не можем да имаме нищо против носителите на това изкуство, също така и против талантите и способностите на нашите поети и специално на Вазова. Но за нас съществува друг един въпрос; той е въпросът: на кого днес служи изкуството?"

  "На буржоазията!", отговарят му от земеделското мнозинство.
  Митьо се съгласява и продължава да ниже коминтерновски фрази за ролята на изкуството. "Думата е за Вазова, а не за изкуството", опитва се да насочи мисълта му Никола Пъдарев.

  "Аз ще дойда и до него", обещава глашатаят от Карабурун и движи пръст по това, което са му написали: "Какво представлява днес изкуството в цяла Европа? То днес служи на чувствата на умирающата буржоазна класа, която залязва, която захожда, и то се е обърнало на едно песнопение на щенията, на плътските щения, ако искате, на тази класа. Вземете тъй наречените модернисти и вие ще видите, че те възпяват именно доволството, възпяват стремежите в грубочувствената област на днешната класа."

  "Какво общо има Вазов с модернистите?", чуди се Минчо Дилянов. Нищо обаче не може да отклони Митьо от червената нишка, която следва. В един момент той признава, че Иван Вазов не е лишен от талант. "Обаче - прави завой четецът - българската поезия в продължение на 30 и повече години е била в услуга на българската буржоазия и като мотив на българската поезия е служило най-много възпяването на националните идеали на България..."
  Министърът на просвещението Стоян Омарчевски връчва поздравителен адрес на юбиляра Иван Вазов.

  "Значи "Под игото" е буржоазно творение? Срамота!", прекъсва го Ангел Янев.

  "...А възпяване на националните идеали на България - то значи възпяване на завоевателната политика на българската буржоазия", надвиква го Митьо.

  "Съвършено вярно! Чухте ли сега?", скача Христо Кабакчиев, който е автор точно на този пасаж. "То значи - продължава Митьо, - че поезията у нас се е поставила в услуга на стремежите на българската буржоазия и е служила в продължение на много години на българската буржоазия. В последните войни тя се изрази в една много очебийна, много ярка форма. Тази идея в нашата поезия се изрази в последните години в един шовинизъм."

  "Бесен", провиква се Кабакчиев от яд, че е пропуснал да сложи епитета в текста. Тук пледоарията на комунистите прелива в сравнителното литературознание.
  Иван Вазов е изправен до стената редом с Кирил Христов и Любомир Бобевски. Двамата са автори на патриотични творби по време на войните за национално обединение.

  "Е, добре, Вазов - нека го признаем - слага ръка на сърцето си Митьо, - не стана тъй груб изразител на тази идея, не я прояви в такава форма, както Кирил Христов и Бобевски, но Вазов е генералисимусът на българския национализъм в областта на поезията - това може да се докаже." И ораторът започва да доказва с цитати от книгите на поета.
  Депутатската карта на Георги Димитров. Той е в творческия колектив, който съчинява пасквила срещу Иван Вазов.

  За да изкара бялото черно, Митьо Станев рецитира стихотворението "Пред Бялото море":
  Привет вам, класични талази,
  привет вам от наший Балкан!
  Не идем кат гости на вази,
  а стигаме скъпий си блян.

  "Кой блян сме достигнали ние, кой блян достигна българският народ? Какъв е този блян: блян на българския трудящ се народ или блян на българската буржоазия?", заслюнчва се от гняв Митьо.

  Ламби Кандев тича и му носи кърпичка да се избърше, за да даде верния оговор: "Всичко това са идеали на българската буржоазия и тези блянове са възпети от нашите поети, те са възпети и от първия български поет Вазов."

  И без гласовете на комунистите решението за национално дарение е прието от Народното събрание. След гласуването Вазовият довереник проф. Иван Д. Шишманов хроникира: "Само комунистите били по принцип против дарението, защото Вазов бил буржоазен поет. Широките гласували "за", ако и поетът да бил посветил няколко стихотворения на бившия цар и на царица Елеонора."

  Иван Вазов моли вестниците "Мир" и "Напред" да опровергаят тази лъжа. На Фердинанд нищо не е посвещавал, а Елеонора е възпял като милосърдна сестра във военните лазарети.
  Проблемът на комунистите е, че единственият български "народен поет" не е техен. Иван Вазов бил член на Народната партия и се е отнасял подозрително към левите идеи.

  "Вазов се боиот болшевизма", свидетелства проф. Шишманов. От своя страна марксистът Георги Бакалов ни учи как правилно да четем поета: "Ако искаме да разберем отношението на Вазова към социализма и карикатурните фигури, които той дава в своите произведения за социалисти, ние обезателно трябва да имаме предвид класовия характер на неговата поезия, нейната еснафска същност."

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 22. 22 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 893 Неутрално

  На следващите избори ще влязат в парламента, с малко , но ще влязат.
  Нещо става с европа в почти всички държави има по една такава партия.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 23. 23 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#8] от "pipon":
  В една демократична държава не може да се забраняват партии и принадлежности.
  За да са я регистрирали значи са си изпипали работите. Преди години имаше няколко опита за регистрация на такава партия и бяха неуспешни.
  По-важно е уставът и членовете на партията.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#23] от "Euronymous":

  Трудно е, но може - едно да не се регистрират изобщо, ако противоречат на Конституцията и второ - да се разтурят, ако са участвали в или призовавали към противоконституционни действия. Иска добри юристи, специалисти по конституционно и по наказателно право.

  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ще повярвам в добрите намерения на тия граждани щом приложат списък и на пребитите и заклани българи, както и данни за нарастването на престъпността вследствие на безконтролното пускане в България на незаконни емигранти, а не само "случаите на пребити чужденци през последните дни".

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 26. 26 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#24] от "PavelCZ": повече от 30 години не бяха регистрирани. Сега успяха. Аз съм писал курсова работа за подобна партия и получих 2
  Вече времето ще покаже.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK