Полицай към протестираща: Дръж се. Всичко ще е наред

Снимката е взета от профила във "Фейсбук" на Стефан Стефанов

© Стефан Стефанов

Снимката е взета от профила във "Фейсбук" на Стефан СтефановСнимка на разплакано момиче, хванало за раменете полицай с каска, обиколи социалната мрежа в сряда сутринта. Действието се развива във вторник следобед на бул. "Цар Освободител",  откъдето беше направен път, за да минат автомобилите на народните представители. Снимката е направена от Стефан Стефанов и качена от него във "Фейсбук" ("Дневник" не успя да се свърже с него до редакционното приключване на текста). 


Момичето е Деси Николова и разказа пред "Дневник" как са й се сторили действията на органите на реда и какво я е провокирало да сложи ръцете върху раменете на полицая.


Полицията през деня и снощи беше много агресивна. Разплаках се, когато видях как се бият българи срещу българи. Поведението на повечето от тях беше непоносимо арогантно на фона на младите и добронамерени хора. Не разбирам кое поражда агресията в тях, след като са наясно, че жените и децата на протеста не могат и нямат намерение да им сторят нищо лошо.
Бяха препасани с палки, носеха маски, дори имаха някакви апарати на устата, които им променяха говора. И всичко това само, за да изкарат няколко страхливи държавни представители от работното им място.


Не разбирам също и как държавен представител, полицай, жандармерист или друг служител на държавата и народа може да го е срам да застане очи в очи с хората, гласували им доверие. Сред полицаите имаше и добронамерени.


Този, който държа за раменете, имаше малко кръв по носа, явно се беше ожулил. Видях как пазеше хората и опитваше да спре полицаите да ни бият. Разплаках се и му казах да се пази. Той ми отвърна ''Дръж се. Всичко ще е наред.'. Очите му бяха насълзени...


Пред БиТиВи авторът на снимката Стефан Стефанов разказва, че Деси е попаднала пред обектива му малко след като е снимал момчето, което скочи върху колата с депутата Антон Кутев: "В един момент тя просто дойде до мен, аз обърнах главата си, не съм мислил. Не съм мислил, репетирал или нещо от рода. Видях една чиста емоция да се случва и просто вдигнах камерата". 
Стефан, който е студент в НАТФИЗ, е снимал събитията през целия ден на 12 ноември 


Пред БиТиВи Деси, която е ученичка, казва че ходи на студентските протести редовно и обяснява "баща ми ме подкрепя, той също идва с мен на протести. Майка ми също, но тя е жена и смята, че не й е там мястото". 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK