Полицията отцепи района около МВР преди протеста срещу полицейското насилие

Кадър от протестите във вторник

© Георги Кожухаров

Кадър от протестите във вторникОколо 200 човека се събраха в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" до МВР около 15 минути след обявеното начало на протест срещу полицейското насилие по време на демонстрациите във вторник. Обстановката на протеста за момента е спокойна.


Всички улици около министерството са отцепени, като преките са препречени с полицейски бусове, коли на жандармерията и живи вериги от полицаи. Сградата е обградена от полицейска лента. Протестиращите могат да влязат само през "Граф Игнатиев" и откъм "Иван Шишман" след дълго обикаляне.


Около сградата на МВР е пълно с полицаи, като някои от тях държат държат щитове и каски без да са ги сложили.
Студентите, които са дошли на протеста, носят снимки, които показват моменти от вчерашния протест, при които полицаи упражняват насилие срещу протестиращите. Някои от студентите раздават бланки, на които има сигнал до главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и до вътрешния министър Цветлин Йовчев, в които всеки желаещ може да попълни само името си и да се подпише.


В сигнала се изразява безпокойство, че полицаите са били без отличителни знаци, а тях от тях са носели и маски. "Моля, да разпоредите извършването на проверка за законосъобразността на практиката вашите служители да бъдат без изискваните от закона разпознавателни знаци", пише още в сигнала.


Идеята е всички сигнали да бъдат подадено до министерството на вътрешните работи. В момента студенти са се наредили на опашка пред сградата, като полицията пропуска по един-двама от тях да подават сигналите си.


Преподавателите от Софийския университет и други висши училища са изпратили писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев в израз на силното си притеснение от действията на органи на реда спрямо студенти и граждани на вчерашния протест. В писмото, прочетено от преподавателя Христо Христев, пише още, че спрямо мирно протестиращи е използвана непропорционална и прекомерна физическа сила.


"Нещо повече служители на МВР си позволяваха да отправят обиди, да си служат с нецензурни изрази, да се държат с протестиращите по повече от унизителен и уронващ човешкото достойнство начин", добавят преподавателите. Те посочват, че сред служителите на реда е имало такива без идентификационни знаци, които са отказали да легитимират.


Преподавателите изразяват притеснение от случаите на арест без предоставяне на каквато и да информация за правата на задържания. Те протестират и срещу влизането на полицаи без разрешение в Националната художествена академия вчера и качването им на стълбите пред централния вход на Ректората, които също са част от висшето учебно заведение.


Преподавателите посочват, че при липса на адекватна реакция на репресивния уклон на полицията, ще се обърната към Европейската комисия и Европейския парламент, за да поставят на тяхното внимание действията на правоохранителните органи у нас, които поставяли по въпрос демократичния правов ред.


Към 15.15 ч. група от около 30 души, предимно студенти, се опита да блокира движението по "Шишман". Те се движат от "Свети Седмочисленици" към парламента, спират се на блокадите, където има полицаи, и им ръкопляскат. Има знаме на "Ранобудните студенти".


Протестиращите свиха по ул. "Иван Вазов" с викове "Оставка" и "Елате с нас, протестът е за вас". Те завиха по "6-ти септември", като бяха спрени преди "Цар Освободител" от кордон полицаи. Все пак студентите бяха пропуснати и се сляха с другия протест.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK